Bu çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet
Necdet Sezer Kampüsü’nde gıda satışı yapan 6 adet kantinden yaz ve kış
aylarında olmak üzere 2’şer kez örnekler alındı. Çalışma kapsamında
çalışanların parmaklarından, dilimleme tahtalarından, bıçak saplarından ve
değişik gıdalardan örnekler alınarak Aerob Mezofil Bakteri, S. aureus, Enterobactericeae, total koliform, Escherichia coli, sülfit
indirgeyen anerob bakteriler, Listeria monocytogenes ve Salmonella spp., açısından analiz
edildi. İncelenen 100 adet gıda örneğinin %91’inde
toplam Aerob Mezofil Bakteri (AMB) ≥103 kob/g, %21’inde Enterobactericeae, %64’ünde koliform bakteri, %14’ünde
E. coli, %25’inde
S.aureus ≥102 kob/g düzeylerinde bulundu. Gıda
örneklerinin (tavuk şiş) 1’inden Salmonella spp., %3’ünden L.
ivanovii, %5’inden L. seeligeri, %4’ünden L. welshimeri identifiye
edilirken, sülfit indirgeyen anaerob bakteri ve L. monocytogenes saptanmadı. Bıçak örneklerinin %77.5’inde AMB ≥103
kob/g, %35’inde Enterobactericeae,
%52.5’sinde koliform, %12.5’inde E.
coli, %17.5’inde S.aureus, ≥102 kob/g
düzeylerinde identifiye edildi. Yüzey örneklerinin ise; %55’inde AMB ≥103
kob/g, %29.6’sında Enterobactericeae, %37’sinde koliform bakteri, %11’inde E. coli,
%14.8’inde S.aureus ≥102
kob/g düzeylerinde tespit edildi. Gıda çalışanlarının el örneklerinin
mikroorganizma kontaminasyon düzeyleri sırasıyla; örneklerin %6.6’sında Enterobactericeae ≥2.5
kob/cm2, %8.8’inde ≥1.0 kob/cm2; % 4.4’ünde koliform
bakteri ≥2.5 kob/cm2 ve % 15.5’inde ≥1.0 kob/cm2;
%14.7’sinde E. coli ≥1.0 kob/cm2; %15.5’inde S. aureus ≥2.5 kob/cm2 ve
%15.5’inde ≥1.0 kob/cm2 olarak belirlendi. El örneklerinden saptanan
bu değerlerin literatürde belirlenen hedef değerlerin (<2.5 kob/cm2)
üzerinde olduğu belirlendi.
In
this study, samples sailed six canteens were taken 2 times including the summer
and winter in the Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Campus. Scope of
work the fingers of workers, slicing boards, from the knife handle and various
food samples were analyzed for mesophilic aerobic bacteria, S. aureus, Enterobactericeae, total coliform, E. coli, sulphite-reducing anaerobe bacteria L. monocytogenes and Salmonella.
Contamination levels of 100 food samples were detected respectively; 91% of
samples ≥103 cfu/g TMAB, %21 Enterobactericeae ≥102
cfu/g, 64% coliforms ≥102 cfu/g, 14% E. coli ≥102
cfu/g and 25% S. aureus ≥102
cfu/g. Salmonella spp. was
detected only one samples (chicken skewer). While 3% L. ivanovii, 5% L. seeligeri,
4% L. welshimeri were isolated from
all of the food samples, sulphite-reducing anaerobe bacteria and L.
monocytogenes was not detected. The levels of microorganisms were found
from the knife samples respectively; TMAB ≥103 cfu/g (77.5%); Enterobactericeae
≥102 cfu/g (35%); coliforms ≥102 cfu/g (52.5%); E.
coli ≥102 cfu/g (12.5%); S. aureus ≥102 cfu/g
(17.5% ). Surface samples
were found contaminated with TMAB ≥103 cfu/g (55%);
Enterobactericeae ≥102 cfu/g (9.6%); coliforms ≥102
cfu/g (37%); E. coli ≥102 cfu/g (11%); S. aureus ≥102 cfu/g (14.8%). None of the samples were not
detected sulphite-reducing anaerobe bacteria, L. monocytogenes and Salmonella.
Contamination levels of hand samples were detected respectively; Enterobactericeae
≥2.5 kob/cm2 (6.6%)
and ≥1.0 kob/cm2 (8.8%)of samples; coliforms ≥2.5 kob/cm2
(4.4%) and ≥1.0 kob/cm2 (15.5%); E. coli ≥1.0 kob/cm2 (14.7%);
S. aureus ≥2.5 kob/cm2 and
≥1.0 kob/cm2 (15.5%). It was concluded that these values determined
from the hand samples were concluded above the target values (<2.5 cfu / cm2)
in the literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Acceptance Date | July 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |