Bu çalı mada Kayseride açıkta satılan çi süt örneklerinde Listeria monocytogenes varlı ını ortaya koymak amaçlanmı tır. Bu amaçla Mayıs-Eylül 2009 aylarında farklı sokak sütçüleri tarafından satı a sunulan toplam 50 adet çi süt örne i ISO 11290-1/A1-2004da önerilen L. monocytogenes izolasyon prosedürüne göre analiz edilmi tir. Elde edilen izolatlar Microbact test kitinde biyokimyasal özellikleri açısından de erlendirilerek tür tayini yapılmı tır. Örneklerden 11inin (%22) Listeria türleri ile kontamine oldu u, bunlardan 6sının (%12) sadece L monocytogenes ile, 3 tanesinin (%6) sadece L. ivanovii ile, 1 tanesinin(%2) sadece L. seeligeri ile, 1 tanesinin(%2) ise hem L. monocytogenes hem de L. grayi ile kontamine oldu u belirlenmi tir. Genel olarak 50 çi süt örne inden toplam 7 tanesinin (%14) L. monocytogenes ile kontamine oldu u, 39unun (%78) Listeria türlerini içermedi i ortaya konmu tur. Çalı mada elde edilen verilere göre, Kayseride sokakta satılan çi sütlerden kaynaklanan mikrobiyolojik riskin, çi sütün ne amaçla kullanılaca ına göre de erlendirilmesi gerekti i, ısı i lemi uygulanarak süt ürünü yapımında kullanılacaksa riskin minimal düzeylerde kalırken, ısı i lemi uygulanmadan direk tüketim söz konusu oldu unda çi sütlerde L. monocytogenes varlı ının halk sa lı ı açısından bir tehlike yaratabilece i sonucuna varılmı tır. Dolayısıyla sonuçlar Kayseride satı a sunulan çi süt örneklerinin L. monocytogenes açısından göz ardı edilmemesi gereken potansiyel bir halk sa lı ı risk unsuru oldu unu ortaya koymaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 3 Issue: 2 |