Bu araştırma, yumurtacı tavuklarda yeme farklı oranlarda katılan haşhaş tohumu (HT) ve haşhaş yağının (HY) oksidan— antioksidan dengeye etkilerini belirlemek amaclyla yapılınıştır. Araştırmada HT ve HY içermeyen bir kontrol grubu (% 0 HT ve HY) ile % 0.5, 1.0, 1.5 düzeylerinde HT ve % 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 ve 2.5 oranlarında HY içeren 9 farklı grup oluşturul— muştur. Araştırmada 35 haftalık yaşta, toplam . adet yumurta tavuğu (Hy—Line/ brown) kullanılmıştır. Deneme 8 hafta sürdürülmüştür. Kan malondialdehid (l)/IDA), nitrik oksit (NOX), vitamin C, Ş—karoten ve vitamin A düzeylerinde HT grupları arasında anlamlı bir farklılık izlenmemiştir. Redükte glutasyon (GSH) düzeyleri % 1.0 ve % 1.5 HT gruplarında kontrol ve %0,5 HT grubuna oranla anlamlı düzeyde artmış tır. Kan NEDA düzeyi %0,5 HY grubunda kontrol ve diğer HY gruplarına oranla anlamlı olarak azalmıştır. % 0,5 ve 1,0 HY grubunda GSH düzeyleri kontrol ve % 1,5 HY grubuna ve kontrole oranla anlamlı düzeyde artmıştır. %0,5 HY grubunda NOX düzeyi diğer gruplara oranla anlamlı olarak azalırken, vitamin A düzeyleri ise 0,5, 1,0 ve % 1,5 HY gruplarında kontrole oranla anlamlı düzeyde artmıştır. HY gruplarında vita— min C ve Ş—karoten yönünden anlamlı bir değişim izlenmemiştir. Sonuç olarak çalışmada elde ettiğimiz bulgular yumurtacı tavukların rasyonlarına katılan % 0.5 HY’nın kan NEDA düzeyi üzerine azaltıcı, GSH ve vitamin A düzeyleri üzerine ise artırıcı etkilere sahip olması yumurtacı tavuklar için etkin bir antioksidan olarak kullanılabileceğini göstermektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 3 Issue: 2 |