Bu araştırma, yem
çekmeli zorlamalı tüy dökümü programına alternatif olabileceği düşünülen yonca
unu esaslı ve düşük Na-Ca ihtiva eden zorlanım yemi kullanılarak yapılan
zorlamalı tüy dökümü programlarının ve zorlanım periyodunda yem katkı maddesi
olarak toz formda L-karnitin ve kekik bitkisinin, zorlanım dönemi parametreleri
üzerine etkilerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Deneme, zorlanım uygulanmayan ve yem katkı maddeleri
kullanılmayan bir negatif kontrol grubu (K);
biri yem çekmeli olmak üzere 3 adet zorlamalı tüy dökümü metodu uygulanan
deneme grupları (M: Mermer tozu, A: Yonca, F: Düşük sodyum-kalsiyumlu yem), zorlanım uygulanan gruplara yem
ilavesi olarak L-karnitin (C) (100
ppm) ve kurutulmuş kekik (O) (%5)
tozunun belirlenen oranlarda ayrı ayrı (MC,
AC, FC, MO, AO, FO) ve birlikte kullanıldığı (50 ppm; %2,5) gruplar (MCO, ACO, FCO,) olmak üzere, her grupta
6 tekerrür ve tekerrür gruplarında 15 adet hayvan olacak şekilde 13 grupta
toplam 1170 tavuk üzerinde yürütülmüştür. Deneme ilk 14 gün alıştırma, 22 gün zorlanım
dönemi olacak şekilde toplam 36 gün boyunca sürdürülmüştür. Araştırmada, yonca
unu ile yapılan kalitatif yem kısıtlaması ile canlı ağırlık kaybının %30’u
geçtiği ve 11 gün açlığın sağladığı canlı ağırlık kaybından daha fazla canlı
ağırlık kaybına neden olduğu tesbit edilmiştir. Sonuç olarak, yonca ununun, yem
çekme metoduna alternatif olabileceği, bilhassa yonca ununa L-karnitin ve kekik
bitkisinin bir arada katılmasının performans üzerine olumlu etkiler gösterdiği
kanısına varılmıştır.
This research was carried out in order to
determine the effects of forced molting programs induced by feeding the hens an
alfalfa based and low Na-Ca induction feed as an alternative to forced molting program
with feed withdrawal and the effect of L-carnitine and Oregano plant in powder
form as feed additives on the induction period parameters. A total of 1170
birds were divided into 13 groups. The trial was continued for a total of 36 days, with the first 14 days
of adaptation and 22 days of force molting.
A negative
control group (K) which was neither
forced molted nor provided with any feed additive substances in their diets
Moreover, other three treatment groups (M:
Marbel powder, Y: Alfalfa, F: Low Ca-Na diet), were forced molted
and one withhold feeding group was used for the study; the forced molted groups
were supplied L-carnitine (C) (100
ppm) and dried oregano leaves (O)
(5%) as a feed additive in designed individual diets (MC, AC, FC, MO, AO, FO )
alone and in combination (50 ppm; 2.5%) in groups (MCO, ACO, FCO). In the light of this data it could be said that the
live weight loss achieved with qualitative alfalfa meal feed restriction
exceeds 30% and exceeds the live weight loss ensured by an 11 day feed
withdrawal. Based on these parameters it is concluded
that supplementing feed additives into alfalfa meal could be an alternative to
the feed withdrawal method and alfalfa meal with a combination of L-carnitine
and oregano plant has a positive impact on performance.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Acceptance Date | September 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 4 |