Research Article
BibTex RIS Cite

Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses

Year 2019, Volume: 12 Issue: 2, 144 - 149, 30.06.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.505685

Abstract

The presence of Campylobacter spp.
obtained from clinically healthy 50 sheep, goats and cattle slaughtered in
slaughterhouses in Afyonkarahisar and Kutahya provinces and 44 aborted ovine
fetuses obtained from the same region was investigated in this study. The
subtypes were isolated by culture methods and 
identified by
API Campy (Biomerieux, France) test kits.
Campylobacter
spp. was isolated
from 7 samples (15.91%) out of 44 aborted ovine fetuses. After identification
of Campylobacter spp., it was determined that 5 samples
(71.43%) out of 7 were C. fetus subsp.
fetus
(71.43%) and  2 samples were C. jejuni (28.57%). Out of the 50  liver samples, Campylobacter spp. was
isolated from 3 ovine livers (6%) and 1 goat liver (2%). Three of the isolates
were identified as C. jejuni (75%)
and 1 isolate as C. coli (25%). Campylobacter spp. was not isolated from cattle livers. Resistance rates for
ciprofloxacin and tetracycline were 45.5% and 27.3% for erythromycin and 9.1%
for ampicillin. No resistance was determined against gentamycin,
chloramphenicol and streptomycin. The rate of susceptibility to antibiotics
used was 72.7% for ampicillin, 54.5% for erythromycin, 90.9% for gentamycin,
100% for chloramphenicol, 72.7% for streptomycin and 27.3 % for ciprofloxacin
and tetracycline.

References

  • Açık MN, Sığır ve koyun orijinli Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli’nin moleküler, tiplendirilmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 2006.Elazığ.
  • Arda M, İstanbulluoğlu E, Diker S, Bisping W, Akay Ö, Aydın N, İzgür M, Karaer Z, Orta Anadolu Bölgesi Koyunlarında Abortus Olgularının Etiyolojisi ve Serolojisi Üzerinde Bir Çalışma, A. Ü. Vet. Fak. Derg., 1987; 34 (2): 195-206.
  • Aydın N, İzgür M, Diker KS, Yardımcı H, Esendal Ö, Paracıkoğlu J, Akan M, Veteriner Mikrobiyoloji, Bölüm: Diker KS, Campylobacter, Arcobacter ve Helicobacter İnfeksiyonları, sy: 237-258. İlke-Emek Yayınları, 2006, Ankara.
  • Aydın F, Leloğlu N, Şahin M, Otlu S, Kars yöresinde sığır ve koyunlarda görülen abortların bakteriyolojik yönden araştırması. I. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi, 27-29 Ekim 1994, Ankara.
  • Aytuğ CN, Alaçam E, Özkoç Ü, Yalçın BC, Gökçen H, Türker H, Koyun Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği Tüm Vet. Hayvancılık Hizmetleri. 1990; 2: 161-163.Batmaz H, Koyun ve Keçilerin İç Hastalıkları Nobel Tıp Kitabevleri Ltd. Şti. 2013; 240.
  • Buck GE, Kelly T, Effect of moisture content of the medium on colony morphology of Campylobacter fetus subsp. jejuni. J. Clin. Microbiol. 1981; 14 (5): 585-586.Corry Jel, Post De, Colin P, Laisney MJ, Culture media for the isolation of Campylobacters. Int. J. Food Microbiol. 1995; 26: 43-76.
  • Elmalı M, Sığırların Bakteriyolojik Et Muavenesi Örneklerinde Termofilik Campvlobacter Türlerinin İzolasvon ve İdentifikasvonu, Vet Bil Derg, 2004, 20, 1: 39-44.Enokimoto M, Kubo M, Bozono Y, Mieno Y, Misawa N, Enumeration and identification of Campylobacter species in the liver and bile of slaughtered cattle. Int J Food Microbiol. 7 Aug. 2007; 118 (3): 259-63.
  • Gard J, Bovine Genital Campylobacteriosis-A Review., Int Vet Sci Res, 2016; 2(1): 029-031.
  • Gençer B, Zarakolu P, Kılıç S, Yurdakök K, Güvener E, Campylobacter jejuni izolasyonunda kullanılan üç selektif besiyerinin karşılaştırılması”, Mikrobiol. Bült. 2001; 35: 45-52.
  • Hakkinen M, Heiska H, and Hanninen ML, Prevalence of Campylobacter spp. in Cattle in Finland and Antimicrobial Susceptibilities of Bovine Campylobacter jejuni Strains. Microbıology, May 2007; 73(10): 3232–3238.
  • Hazıroğlu, R., Milli Ü, H, Veteriner Patoloji Cilt II. Tamer Matbaacılık, Yayıncılık, 1998; 2: 83-484.
  • Jones DM, Sutcliffe EM, Curry A, Recovery of viable but nonculturable Campylobacter jejuni. J. Gen. Microbiol., 1991; 137 (10): 2477-82.
  • Karikari AB, Obiri-Danso K, Frimpong EH, Krogfelt KA, Antibiotic Resistance of Campylobacter Recovered from Faeces and Carcasses of Healthy Livestock, BioMed Research International, 2017, Article ID 4091856, 9 pages, https://doi.org/10.1155/2017/4091856.
  • Kenar B, Erganiş O, Orta Karadeniz Bölgesinde Atık Yapan Koyunlardan Campylobacter Türlerinin İzolasyon ve İdentifikasyonu ile Antibiyotiklere Duyarlılıkları üzerinde Çalışmalar, Veterinarium. 1994; 5 (1-2), 4-12.
  • Kenar B, Erganiş O, Kaya O, Güler E, Konya bölgesinde koyunlarda atıklara sebep olan Brucella, Campylobacter, Salmonella ve Chlamydia’ların bakteriyolojik ve serolojik incelenmesi. Veterinarium. 1990; 1: 17-20.
  • Küçükayan U, Dakman A, Ülker U, Müştak K, Koyun kan serumları ve fetuslarının bakteriyel atık etkenleri yönünden incelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Derg, 2007; 18: 11-16.
  • Lamoureux M, Mackay A, Messier, S, Fliss I, Blais BW, Holley RA, Simard RE, Detection of Campylobacter jejuni in food and poultry viscera using immunomagnetic separation and microtitre hybridization. J. Appl. Microbiol. 1997; 83: 641-651.
  • Lazou T, Dovas C, Houf K, Soultos N, Iossifidou E, Diversity of Campylobacter in retail meat and liver of lambs and goat kids. Foodborne Pathog. Dis., April 2014a; 11 (4): 320-328.
  • Lazou T, Houf K, Soultos N, Dovas C, Iossifidou E, Campylobacter in small ruminants at slaughter: prevalence, pulsotypes and antibiotic resistance. International Journal of Food Microbiology, 3 March 2014b; 173: 54-61.
  • Matsumoto N, Tanıwakı T, Kınuta M, Murase T, Isolation of Campylobacter jejuni and Coliform Bacilli from Bile and Liver Obtained from Slaughter Cattle in Western Japan, Journal of Food Protection,. 2008, 71, 6, 1228–1231.
  • Madigan, M. T., Martinko, J. M., Parker, J, Amplifying the DNA: The Polymerase Chain Reaction. Biology of Microorganisms. Pearson Education Inc. Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ07458. USA. 2003, pp. 312-314.
  • Moore JE, Corcoan D, Dooley JS, Fanning S, Lucey B, Matsuda M, Mcdowell DA, Megraud F, Miller BC, O'mahoney R,O'rıordan L, O'rourke M, Rao JR, Rooney, PJ, Sails A, Whyte P, Campylobacter. Vet. Res. 2005; 36: 351-382.
  • Nachamkin, I. Campylobacter jejuni. In: Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 3rd Eds. Doyle MP, Beuchat LR, ASM Press, Washington DC. 2007; 237-248.
  • Clinical and Laboratory Standards Institute(CLSI), Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; Twenty-Second Informational Supplement (January 2012). M100-S22. 950 West Valley RoadSuite 2500. Wayne, PA 19087 USA.
  • Obiri-Danso K, Paul N, Jones K, The effects of UVB and temperature on the survival of natural populations and pure cultures of Campylobacter jejuni, Camp. coli, Camp. lari and urease-positive thermophilic campylobacters (UPTC) in surface waters. J.Appl. Microbiol. 2001; 90 (2): 256-267.
  • Purdy D, Cawthraw S, Dickinson JH, Newell DG, Park SF, Generation of a superoxide dismutase-deficient mutant of Campylobacter coli: evidence for the significance of SOD in Campylobacter survival and colonization. Appl. Environ. Microbiol. 1999; 65: 2540-2546.
  • Rollins DM, Colwell RR, Viable but non-culturable stage of Campylobacter jejuni and its role in the natural aquatic environment. Appl. Environ. Microbiol., 1986; 52: 531-538.
  • Sağlam YS, Türkütanıt SS, Taştan R, Bozoğlu H, Otlu S, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde Görülen Bakteriyel Sığır ve Koyun Abortlarının Etiyolojik ve Patolojik Yönden İncelenmesi. Vet. Bil. Derg. 1998; 14 (2): 133-145.
  • Shih DY, Isolation and identification of enteropathogenic Campylobacter spp. from chicken samples in Taipei. J. Food Protect. 2000; 63 (3): 304-308.
  • Smibert RM, Genus Campylobacter. In: Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. Eds: K Krieg NR, Holt JG, Williams & Wilkins, Baltimore, London. 1984; pp. 111-118.
  • Songer JG, Post KW, Veteriner Hekimlik Mikrobiyolojisi. Campylobacter, Helicobacter ve Arcobacter Cinsleri. Çev. Ed. Ang Ö, Özgür NY, Nobel Tıp Kitabevleri. 2005; 223-228.
  • Taylor D, Courvalin P, Mechanism of antibiotic resistance in Campylobacter species. Antimicrob. Agents Chemother. 1988; 32: 1107-1112.Turgut K, Ok M, Veteriner Gastroenteroloji. Mikro Dizgi. Konya. 1997; 155-156.
  • Ülgen M, Özel Mikrobiyoloji Uludağ Üniv. Veteriner Fakültesi Yayınları: 2002-2; 51-58.
  • Winn W, Allen S, Janda W, Koneman E, Procop G, Schreckenberger P, Woods G, Curved Gram negative bacilli and oxidase positive fermenters: Campylobacteraceae and Vibrionaceae. In: Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. 6th ed. Lippincott-Raven Publishers,Philadelphia, 2006; pp. 321-361.

Mezbahalarda Kesilen Ruminant Karaciğerlerinden ve Koyun Abortuslarından İzole Edilen Campylobacter Türlerine Karşı Antibiyotik Dirençliliği

Year 2019, Volume: 12 Issue: 2, 144 - 149, 30.06.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.505685

Abstract

Bu çalışmada, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinden
mezbahalarda sağlıklı olarak kesilen koyun, keçi ve sığırlardan alınan 50’şer
adet karaciğer örneği ile yine aynı bölgeden temin edilen 44 aborte koyun
fetüsünde, Campylobacter spp. varlığı
arandı. Kültür tekniğiyle izole edilen suşlar, API Campy (Biomerieux, France)
test kitleriyle identifiye edildi. İncelenen 44 aborte koyun fetüsünden, 7 adet
(%15,91) Campylobacter spp. izole
edildi. İdentifikasyonları yapıldığında, örneklerin 5’inin C. fetus subsp. fetus (%71,43), 2’sinin C. jejuni (%28,57) olduğu tespit edildi. Ellişer karaciğer
örneğinden, 3 koyun karaciğerinde (%6) ve 1 keçi karaciğerinde (%2) Campylobacter spp. izole edildi.
İzolatların 3’ünün C. jejuni (%75),
1’inin C. coli (%25) olduğu tespit
edildi. Sığır karaciğerlerinden ise Campylobacter
spp. izole edilemedi. Elde edilen 11 adet Campylobacter
izolatının analizinde siprofloksasin ve tetrasikline %45,5, eritromisine %27,3,
ampisiline %9,1 oranında dirençlilik tespit edildi. Gentamisin, kloramfenikol
ve streptomisine karşı ise dirençlilik gözlenmedi. Kullanılan antibiyotikler
için tespit edilen duyarlılık oranları, ampisiline %72,7, eritromisine %54,5,
gentamisine %90,9, kloramfenikole %100, streptomisine %72.7, siprofloksasin ve
tetrasikline %27,3 olarak bulundu.

References

  • Açık MN, Sığır ve koyun orijinli Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli’nin moleküler, tiplendirilmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 2006.Elazığ.
  • Arda M, İstanbulluoğlu E, Diker S, Bisping W, Akay Ö, Aydın N, İzgür M, Karaer Z, Orta Anadolu Bölgesi Koyunlarında Abortus Olgularının Etiyolojisi ve Serolojisi Üzerinde Bir Çalışma, A. Ü. Vet. Fak. Derg., 1987; 34 (2): 195-206.
  • Aydın N, İzgür M, Diker KS, Yardımcı H, Esendal Ö, Paracıkoğlu J, Akan M, Veteriner Mikrobiyoloji, Bölüm: Diker KS, Campylobacter, Arcobacter ve Helicobacter İnfeksiyonları, sy: 237-258. İlke-Emek Yayınları, 2006, Ankara.
  • Aydın F, Leloğlu N, Şahin M, Otlu S, Kars yöresinde sığır ve koyunlarda görülen abortların bakteriyolojik yönden araştırması. I. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi, 27-29 Ekim 1994, Ankara.
  • Aytuğ CN, Alaçam E, Özkoç Ü, Yalçın BC, Gökçen H, Türker H, Koyun Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği Tüm Vet. Hayvancılık Hizmetleri. 1990; 2: 161-163.Batmaz H, Koyun ve Keçilerin İç Hastalıkları Nobel Tıp Kitabevleri Ltd. Şti. 2013; 240.
  • Buck GE, Kelly T, Effect of moisture content of the medium on colony morphology of Campylobacter fetus subsp. jejuni. J. Clin. Microbiol. 1981; 14 (5): 585-586.Corry Jel, Post De, Colin P, Laisney MJ, Culture media for the isolation of Campylobacters. Int. J. Food Microbiol. 1995; 26: 43-76.
  • Elmalı M, Sığırların Bakteriyolojik Et Muavenesi Örneklerinde Termofilik Campvlobacter Türlerinin İzolasvon ve İdentifikasvonu, Vet Bil Derg, 2004, 20, 1: 39-44.Enokimoto M, Kubo M, Bozono Y, Mieno Y, Misawa N, Enumeration and identification of Campylobacter species in the liver and bile of slaughtered cattle. Int J Food Microbiol. 7 Aug. 2007; 118 (3): 259-63.
  • Gard J, Bovine Genital Campylobacteriosis-A Review., Int Vet Sci Res, 2016; 2(1): 029-031.
  • Gençer B, Zarakolu P, Kılıç S, Yurdakök K, Güvener E, Campylobacter jejuni izolasyonunda kullanılan üç selektif besiyerinin karşılaştırılması”, Mikrobiol. Bült. 2001; 35: 45-52.
  • Hakkinen M, Heiska H, and Hanninen ML, Prevalence of Campylobacter spp. in Cattle in Finland and Antimicrobial Susceptibilities of Bovine Campylobacter jejuni Strains. Microbıology, May 2007; 73(10): 3232–3238.
  • Hazıroğlu, R., Milli Ü, H, Veteriner Patoloji Cilt II. Tamer Matbaacılık, Yayıncılık, 1998; 2: 83-484.
  • Jones DM, Sutcliffe EM, Curry A, Recovery of viable but nonculturable Campylobacter jejuni. J. Gen. Microbiol., 1991; 137 (10): 2477-82.
  • Karikari AB, Obiri-Danso K, Frimpong EH, Krogfelt KA, Antibiotic Resistance of Campylobacter Recovered from Faeces and Carcasses of Healthy Livestock, BioMed Research International, 2017, Article ID 4091856, 9 pages, https://doi.org/10.1155/2017/4091856.
  • Kenar B, Erganiş O, Orta Karadeniz Bölgesinde Atık Yapan Koyunlardan Campylobacter Türlerinin İzolasyon ve İdentifikasyonu ile Antibiyotiklere Duyarlılıkları üzerinde Çalışmalar, Veterinarium. 1994; 5 (1-2), 4-12.
  • Kenar B, Erganiş O, Kaya O, Güler E, Konya bölgesinde koyunlarda atıklara sebep olan Brucella, Campylobacter, Salmonella ve Chlamydia’ların bakteriyolojik ve serolojik incelenmesi. Veterinarium. 1990; 1: 17-20.
  • Küçükayan U, Dakman A, Ülker U, Müştak K, Koyun kan serumları ve fetuslarının bakteriyel atık etkenleri yönünden incelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Derg, 2007; 18: 11-16.
  • Lamoureux M, Mackay A, Messier, S, Fliss I, Blais BW, Holley RA, Simard RE, Detection of Campylobacter jejuni in food and poultry viscera using immunomagnetic separation and microtitre hybridization. J. Appl. Microbiol. 1997; 83: 641-651.
  • Lazou T, Dovas C, Houf K, Soultos N, Iossifidou E, Diversity of Campylobacter in retail meat and liver of lambs and goat kids. Foodborne Pathog. Dis., April 2014a; 11 (4): 320-328.
  • Lazou T, Houf K, Soultos N, Dovas C, Iossifidou E, Campylobacter in small ruminants at slaughter: prevalence, pulsotypes and antibiotic resistance. International Journal of Food Microbiology, 3 March 2014b; 173: 54-61.
  • Matsumoto N, Tanıwakı T, Kınuta M, Murase T, Isolation of Campylobacter jejuni and Coliform Bacilli from Bile and Liver Obtained from Slaughter Cattle in Western Japan, Journal of Food Protection,. 2008, 71, 6, 1228–1231.
  • Madigan, M. T., Martinko, J. M., Parker, J, Amplifying the DNA: The Polymerase Chain Reaction. Biology of Microorganisms. Pearson Education Inc. Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ07458. USA. 2003, pp. 312-314.
  • Moore JE, Corcoan D, Dooley JS, Fanning S, Lucey B, Matsuda M, Mcdowell DA, Megraud F, Miller BC, O'mahoney R,O'rıordan L, O'rourke M, Rao JR, Rooney, PJ, Sails A, Whyte P, Campylobacter. Vet. Res. 2005; 36: 351-382.
  • Nachamkin, I. Campylobacter jejuni. In: Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 3rd Eds. Doyle MP, Beuchat LR, ASM Press, Washington DC. 2007; 237-248.
  • Clinical and Laboratory Standards Institute(CLSI), Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; Twenty-Second Informational Supplement (January 2012). M100-S22. 950 West Valley RoadSuite 2500. Wayne, PA 19087 USA.
  • Obiri-Danso K, Paul N, Jones K, The effects of UVB and temperature on the survival of natural populations and pure cultures of Campylobacter jejuni, Camp. coli, Camp. lari and urease-positive thermophilic campylobacters (UPTC) in surface waters. J.Appl. Microbiol. 2001; 90 (2): 256-267.
  • Purdy D, Cawthraw S, Dickinson JH, Newell DG, Park SF, Generation of a superoxide dismutase-deficient mutant of Campylobacter coli: evidence for the significance of SOD in Campylobacter survival and colonization. Appl. Environ. Microbiol. 1999; 65: 2540-2546.
  • Rollins DM, Colwell RR, Viable but non-culturable stage of Campylobacter jejuni and its role in the natural aquatic environment. Appl. Environ. Microbiol., 1986; 52: 531-538.
  • Sağlam YS, Türkütanıt SS, Taştan R, Bozoğlu H, Otlu S, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde Görülen Bakteriyel Sığır ve Koyun Abortlarının Etiyolojik ve Patolojik Yönden İncelenmesi. Vet. Bil. Derg. 1998; 14 (2): 133-145.
  • Shih DY, Isolation and identification of enteropathogenic Campylobacter spp. from chicken samples in Taipei. J. Food Protect. 2000; 63 (3): 304-308.
  • Smibert RM, Genus Campylobacter. In: Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. Eds: K Krieg NR, Holt JG, Williams & Wilkins, Baltimore, London. 1984; pp. 111-118.
  • Songer JG, Post KW, Veteriner Hekimlik Mikrobiyolojisi. Campylobacter, Helicobacter ve Arcobacter Cinsleri. Çev. Ed. Ang Ö, Özgür NY, Nobel Tıp Kitabevleri. 2005; 223-228.
  • Taylor D, Courvalin P, Mechanism of antibiotic resistance in Campylobacter species. Antimicrob. Agents Chemother. 1988; 32: 1107-1112.Turgut K, Ok M, Veteriner Gastroenteroloji. Mikro Dizgi. Konya. 1997; 155-156.
  • Ülgen M, Özel Mikrobiyoloji Uludağ Üniv. Veteriner Fakültesi Yayınları: 2002-2; 51-58.
  • Winn W, Allen S, Janda W, Koneman E, Procop G, Schreckenberger P, Woods G, Curved Gram negative bacilli and oxidase positive fermenters: Campylobacteraceae and Vibrionaceae. In: Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. 6th ed. Lippincott-Raven Publishers,Philadelphia, 2006; pp. 321-361.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Beytullah Kenar 0000-0001-6573-680X

Mustafa Gökçe This is me

Publication Date June 30, 2019
Acceptance Date April 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Kenar, B., & Gökçe, M. (2019). Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses. Kocatepe Veterinary Journal, 12(2), 144-149. https://doi.org/10.30607/kvj.505685
AMA Kenar B, Gökçe M. Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses. kvj. June 2019;12(2):144-149. doi:10.30607/kvj.505685
Chicago Kenar, Beytullah, and Mustafa Gökçe. “Antibiotic Resistance To Campylobacter Spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses”. Kocatepe Veterinary Journal 12, no. 2 (June 2019): 144-49. https://doi.org/10.30607/kvj.505685.
EndNote Kenar B, Gökçe M (June 1, 2019) Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses. Kocatepe Veterinary Journal 12 2 144–149.
IEEE B. Kenar and M. Gökçe, “Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses”, kvj, vol. 12, no. 2, pp. 144–149, 2019, doi: 10.30607/kvj.505685.
ISNAD Kenar, Beytullah - Gökçe, Mustafa. “Antibiotic Resistance To Campylobacter Spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses”. Kocatepe Veterinary Journal 12/2 (June 2019), 144-149. https://doi.org/10.30607/kvj.505685.
JAMA Kenar B, Gökçe M. Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses. kvj. 2019;12:144–149.
MLA Kenar, Beytullah and Mustafa Gökçe. “Antibiotic Resistance To Campylobacter Spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses”. Kocatepe Veterinary Journal, vol. 12, no. 2, 2019, pp. 144-9, doi:10.30607/kvj.505685.
Vancouver Kenar B, Gökçe M. Antibiotic Resistance To Campylobacter spp. Isolated from The Livers of Slaughtered Ruminants and Aborted Ovine Fetuses. kvj. 2019;12(2):144-9.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108