The objective of the current study was to determine
the feedlot performance and ration cost in Charolais breed heifers before
insemination. In this research, 65 Charolais head heifers at 9-10 months of age
were used. Rations were prepared according to the protein and energy needs of
heifers. Feedlot performance and daily feed costs of heifers were determined at
the end of each feeding period. In the study, monthly daily gain (kg) of
heifers were determined as 41,29±10,82, 34,00±6,85, 37,38±9,80, 25,14±9,58,
27,82±11,24 daily gain (kg) as 1,38±0,36, 1,13±0,23, 1,25±0,32, 0,84±0,31,
0,93±0,37 (P<0,05), respectively. The highest cost of feeding per animal was
in the 3rd period (7,25±1,90TL) and the lowest cost was in the 1st period (6,10±1,60TL). Due to the high feed costs in dairy cattle
breeding, it is important to control feed costs by carrying out such studies
with different rations.
Bu çalışmanın amacı
şarole ırkı düvelerde tohumlama öncesi beslenme performansı ve rasyon
maliyetlerinin belirlenmesidir. Araştırmada 9-10 aylık yaşta 65 baş şarole ırkı
düve kullanılmıştır. Rasyonlar, düvelerin protein ve enerji ihtiyaçları göz
önüne alınarak hazırlanmıştır. Her besleme dönemi sonunda düvelerin beslenme
performansları ve günlük yem maliyetleri belirlenmiştir. Araştırmada düvelerin
aylık canlı ağırlık (kg) artışları dönemlere göre sırasıyla; 41,29±10,82,
34,00±6,85, 37,38±9,80, 25,14±9,58, 27,82±11,24 günlük canlı ağırlık artışları
(kg) ise; 1,38±0,36, 1,13±0,23, 1,25±0,32, 0,84±0,31, 0,93±0,37 olarak tespit
edilmiştir (P<0,05). Hayvan başına en yüksek rasyon maliyeti 3. dönemde (
7,25±1,90TL), en düşük rasyon maliyeti ise 1. dönemde (6,10±1,60TL)
gerçekleşmiştir. Süt sığırı yetiştiriciliğinde yem giderlerinin yüksek
olmasından dolayı farklı rasyonlarla bu tip çalışmaların yapılarak yem
maliyetlerinin kontrol altına alınması önem arz etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Acceptance Date | August 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 3 |