Research Article
BibTex RIS Cite

Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması

Year 2022, Volume: 15 Issue: 1, 94 - 100, 31.03.2022
https://doi.org/10.30607/kvj.1016244

Abstract

Bu çalışmada, Konya Akşehir’de bulunan 14 farklı satış noktasından 10 adet yeşil çay, 10 adet rezene, 10 adet biberiye ve 10 adet sinameki örneğinde Aflatoksin B1(AFB1) ve Aflatoksin B2 (AFB2) varlığı araştırıldı. Analizler HPLC yöntemi ile yapıldı. Toplam 40 bitkisel çay örneğinin hiçbirinde AFB2 tespit edilmezken, %65,0’inde (n=26) AFB1 tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre, AFB1 ortalama miktarları yeşil çay, biberiye, rezene ve sinameki örneklerinde sırasıyla; 0,0084, 0,0235, 0,0178, 0,0187 ng/g olarak bulundu. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde bitki çaylarına ilişkin bir düzenleme bulunmamakla birlikte aynı yönetmelikte yer alan kurutulmuş meyvelerde AFB1 için yasal sınır limit 8 μg/kg, baharatlarda ise 5 μg/kg olarak belirtilmiştir. Çalışmada incelenen yeşil çay, biberiye, rezene ve sinameki numunelerine ait aflatoksin düzeylerinin meyveler ve baharatlar için belirlenen yasal limitleri aşmadığı görülmektedir. Ambalajsız çaylarda ortalama 0,01085 ng/g AFB1 tespit edilirken, ambalajlı olanlarda 0,02651 ng/g düzeyinde tespit edildi. Miktar açısından çay türleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Bitkisel çayların ne şekilde satıldığına göre (ambalajlı ya da ambalajsız) aflatoksin varlığına ilişkin anlamlı bir farklılık bulundu (p<0,05). Ambalajlı satılan bitkisel çaylarda aflatoksin miktarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Supporting Institution

Afyon Kocatepe Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi

Project Number

20.SAĞ.BİL.02

References

  • Arslan R. Türkiye’de üretilen bazı organik baharat ve bitkisel çayların Aflatoksin B1 düzeyleri ve mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması. [Yüksek Lisans Tezi]. Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa, 2013.
  • Asghar MA, Zahir E, Shaid SM, Khan, MN, Asghar MA, Iqbal J, Walker G. Iron, copper and silver nanoparticles: Green synthesis using green and black tea leaves extracts and evaluation of antibacterial, antifungal and aflatoxin B1 adsorption activity. LWT. 2018; 90:98-107.
  • Aslan M, Orhan N. Obezite tedavisine yardımcı olarak kullanılan doğal ürünler. Mised. 2010;23:91-105.
  • Can N, Velioğlu SD. Bitki çaylarında mikrobiyal kalite ve mikotoksin varlığı. Erzincan Üniv Fen Bilim Enst Derg. 2018;1: 362-380.
  • Chan K. Some aspects of toxic contaminants in herbal medicines. Chemosphere. 2003;52:1361-1371.
  • Çoksöyler N. Farklı yöntemlerle kurutulan kırmızı biberlerde Aspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin oluşumunun incelenmesi. Gıda. 1999;24(5):297-306.
  • Dağdelen AF, Aşyemez AÜ, Tokat İE, Cumbul D, Dağdelen A. Mikrobiyolojik ve aflatoksin yönünden bazı tıbbi ve aromatik bitkiler ve çaylarının incelenmesi. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül, 2014, Yalova, Türkiye. Kongre kitabı 20144; pp.191-196.
  • Demirel M, Yıldırım A. Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. Yüzüncü Yıl Üniv, Ziraat Fak, Tarım Bilim Derg. 2000;10(1):77-83.
  • Erzurum K. Gıdalarda mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler. Gıda. 2001;26(4): 289-293.
  • Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniv Orman Fak Derg. 2011;11(1):52-67.
  • Galvano F, Pıva A, Ritieni A, Galvano G. Dietary Strategies to Counteract the Effects of Mycotoxins: J Food Protect. 2001;64(1): 120-131.
  • Hacıbekiroğlu I, Kolak U. Aflatoxins in various food from Istanbul, Turkey. Food Addit Contam B. 2013;6(4):260-264.
  • Heperkan D. Detecting and controlling mycotoxin contamination of herbs and spices. Handbook Herbs Spices. 2006;3: 3-40.
  • Hussein HS, Brasel JM. Toxicity, metabolism and ımpact of mycotoxins on humans and animals. Toxicol. 2001;167:101-134.
  • Mannani N, Tabarani A, Zinedine A. Assessment of aflatoxin levels in herbal green tea available on the Moroccan market. Food Control. 2020;108(11):106882.
  • Omurtag GZ, Yazıcıoğlu D. Determination of Fumonisins B1 and B2 in herbal tea and medicinal plants in Turkey by High-Performance Liquid Chromatography. J Food Protect. 2004;67:1782-1786.
  • Ongan D. Kayseri’de yaşayan yetişkin bireylerde bitkisel ürün kullanım alışkanlığı. Sağ Bil Derg. 2018;27(2):125-131.
  • Öner EK, Yeşil M, Güveli G. Ordu aktarlarında satılan tıbbi bitkiler. Ordu Üniv Bilim Teknol Derg. 2017;7(2):378-383.
  • Özbek H. Cinsel ve jinekolojik sorunların tedavisinde bitkilerin kullanımı. Van Tıp Derg. 2005;12(2):170-174.
  • Pallares N, Font G, Mañes J, Ferrer E. Multimycotoxin LC–MS/MS analysis in tea beverages after dispersive liquid–liquid Microextraction (DLLME). J Agri Food Chem. 2017;65(47):10282-10289.
  • Peraica M, Radić B, Lucić A, Pavlović M. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bull World Health Org. 1999;77(9):754-766.
  • Pouretedal Z, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran. Food Addit Contam. 2013; 6(2):127-129.
  • Reinholds I, Bogdanova E, Pugajeva I, Bartkevics V Mycotoxins in herbal teas marketed in Latvia and dietary exposure assessment. Food Addit Contam: Part B. 2019;12(3):199-208.
  • Romagnoli B, Menna V, Gruppioni N, Bergamini C. Aflatoxins in spices, aromatic herbs, herb-teas and medicinal plants marketed in Italy. Food Control. 2007;16(6):697-701
  • Santos L, Marín S, Sanchis V, Ramos AJ. Screening of mycotoxin multicontamination in medicinal and aromatic herbs sampled in Spain. J Sci Food Agri. 2009;89(10):1802-1807.
  • Saraçoğlu A, Ergun B. Türkiye'de satılan bazı bitkisel zayıflama çaylarının içerikleri ve bu çayların kullanımına bağlı ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler. Turkiye Clin J Med Sci. 2006;26(4):355-363.
  • Scolari G, Zacconi C, Vescovo M. Microbial contamination of tea and aromatic herb-tea products. Italian J Food Sci. 2001;4(13):429-433.
  • Stević T, Pavlovic S, Stankovic S, Savikin S. Pathogenic microorganisms of medicinal herbal drugs. Archiv Biol Sci. 2012;64(1):49-58.
  • Steyn PS. Mycotoxins, general view, chemistry and structure. Toxicol Lett. 1995;82(83):843-851.
  • Van Breemen RB, Fong HH, Farnsworth NR. Ensuring the safety of botanical dietary supplements. Am J Clin Nutri. 2008;87:509-513.
  • Vial J, Jardy A. Experimental comparison of the different approaches to estimate LOD and LOQ of an HPLC method. Anal Chem. 1999;71:2672-2677.
  • Yentür G, Er B. Gıdalarda aflatoksin varlığının değerlendirilmesi. Türk Hij Deney Biyol Derg. 2012;69(1):41-52.

Investigation of Aflatoxin Presence in Herbal Teas Used For Weight Loss

Year 2022, Volume: 15 Issue: 1, 94 - 100, 31.03.2022
https://doi.org/10.30607/kvj.1016244

Abstract

In this study, the presence of Aflatoxin B1(AFB1) and Aflatoxin B2 (AFB2) were investigated in 10 green tea, 10 fennel, 10 rosemary and 10 senna samples from 14 different sales points in Konya Akşehir. (AFB2) was investigated. Analyses were made by HPLC method. While AFB2 was not detected in any of the 40 herbal tea samples, AFB1 was detected in 65,0% (n=26). According to the results of the analysis, the average amounts of AFB1 in green tea, rosemary, fennel and senna samples were found to be 0,0084, 0,0235, 0,0178, 0,0187 ng/g respectively. Although there was no regulation on herbal teas in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation, the legal limit for AFB1 in dried fruits in the same regulation was 8 μg/kg, and in spices 5 μg/kg. It was observed that the aflatoxin levels of green tea, rosemary, fennel and senna samples examined in the study did not exceed the legal limits set for fruits and spices. While an average of 0,01085 ng/g AFB1 was detected in unpackaged a level of 0,02651 ng/g was detected in packaged teas. There was no significant difference between tea types in terms of amount (p>0,05). A significant difference was found in the presence of aflatoxin according to how the herbal teas were sold (packaged or unpackaged) (p<0,05). It was determined that the amount of AFB1 was higher in packaged herbal teas.

Project Number

20.SAĞ.BİL.02

References

  • Arslan R. Türkiye’de üretilen bazı organik baharat ve bitkisel çayların Aflatoksin B1 düzeyleri ve mikrobiyolojik kalitesinin araştırılması. [Yüksek Lisans Tezi]. Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa, 2013.
  • Asghar MA, Zahir E, Shaid SM, Khan, MN, Asghar MA, Iqbal J, Walker G. Iron, copper and silver nanoparticles: Green synthesis using green and black tea leaves extracts and evaluation of antibacterial, antifungal and aflatoxin B1 adsorption activity. LWT. 2018; 90:98-107.
  • Aslan M, Orhan N. Obezite tedavisine yardımcı olarak kullanılan doğal ürünler. Mised. 2010;23:91-105.
  • Can N, Velioğlu SD. Bitki çaylarında mikrobiyal kalite ve mikotoksin varlığı. Erzincan Üniv Fen Bilim Enst Derg. 2018;1: 362-380.
  • Chan K. Some aspects of toxic contaminants in herbal medicines. Chemosphere. 2003;52:1361-1371.
  • Çoksöyler N. Farklı yöntemlerle kurutulan kırmızı biberlerde Aspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin oluşumunun incelenmesi. Gıda. 1999;24(5):297-306.
  • Dağdelen AF, Aşyemez AÜ, Tokat İE, Cumbul D, Dağdelen A. Mikrobiyolojik ve aflatoksin yönünden bazı tıbbi ve aromatik bitkiler ve çaylarının incelenmesi. II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül, 2014, Yalova, Türkiye. Kongre kitabı 20144; pp.191-196.
  • Demirel M, Yıldırım A. Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunun saptanması. Yüzüncü Yıl Üniv, Ziraat Fak, Tarım Bilim Derg. 2000;10(1):77-83.
  • Erzurum K. Gıdalarda mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler. Gıda. 2001;26(4): 289-293.
  • Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniv Orman Fak Derg. 2011;11(1):52-67.
  • Galvano F, Pıva A, Ritieni A, Galvano G. Dietary Strategies to Counteract the Effects of Mycotoxins: J Food Protect. 2001;64(1): 120-131.
  • Hacıbekiroğlu I, Kolak U. Aflatoxins in various food from Istanbul, Turkey. Food Addit Contam B. 2013;6(4):260-264.
  • Heperkan D. Detecting and controlling mycotoxin contamination of herbs and spices. Handbook Herbs Spices. 2006;3: 3-40.
  • Hussein HS, Brasel JM. Toxicity, metabolism and ımpact of mycotoxins on humans and animals. Toxicol. 2001;167:101-134.
  • Mannani N, Tabarani A, Zinedine A. Assessment of aflatoxin levels in herbal green tea available on the Moroccan market. Food Control. 2020;108(11):106882.
  • Omurtag GZ, Yazıcıoğlu D. Determination of Fumonisins B1 and B2 in herbal tea and medicinal plants in Turkey by High-Performance Liquid Chromatography. J Food Protect. 2004;67:1782-1786.
  • Ongan D. Kayseri’de yaşayan yetişkin bireylerde bitkisel ürün kullanım alışkanlığı. Sağ Bil Derg. 2018;27(2):125-131.
  • Öner EK, Yeşil M, Güveli G. Ordu aktarlarında satılan tıbbi bitkiler. Ordu Üniv Bilim Teknol Derg. 2017;7(2):378-383.
  • Özbek H. Cinsel ve jinekolojik sorunların tedavisinde bitkilerin kullanımı. Van Tıp Derg. 2005;12(2):170-174.
  • Pallares N, Font G, Mañes J, Ferrer E. Multimycotoxin LC–MS/MS analysis in tea beverages after dispersive liquid–liquid Microextraction (DLLME). J Agri Food Chem. 2017;65(47):10282-10289.
  • Peraica M, Radić B, Lucić A, Pavlović M. Toxic effects of mycotoxins in humans. Bull World Health Org. 1999;77(9):754-766.
  • Pouretedal Z, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran. Food Addit Contam. 2013; 6(2):127-129.
  • Reinholds I, Bogdanova E, Pugajeva I, Bartkevics V Mycotoxins in herbal teas marketed in Latvia and dietary exposure assessment. Food Addit Contam: Part B. 2019;12(3):199-208.
  • Romagnoli B, Menna V, Gruppioni N, Bergamini C. Aflatoxins in spices, aromatic herbs, herb-teas and medicinal plants marketed in Italy. Food Control. 2007;16(6):697-701
  • Santos L, Marín S, Sanchis V, Ramos AJ. Screening of mycotoxin multicontamination in medicinal and aromatic herbs sampled in Spain. J Sci Food Agri. 2009;89(10):1802-1807.
  • Saraçoğlu A, Ergun B. Türkiye'de satılan bazı bitkisel zayıflama çaylarının içerikleri ve bu çayların kullanımına bağlı ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler. Turkiye Clin J Med Sci. 2006;26(4):355-363.
  • Scolari G, Zacconi C, Vescovo M. Microbial contamination of tea and aromatic herb-tea products. Italian J Food Sci. 2001;4(13):429-433.
  • Stević T, Pavlovic S, Stankovic S, Savikin S. Pathogenic microorganisms of medicinal herbal drugs. Archiv Biol Sci. 2012;64(1):49-58.
  • Steyn PS. Mycotoxins, general view, chemistry and structure. Toxicol Lett. 1995;82(83):843-851.
  • Van Breemen RB, Fong HH, Farnsworth NR. Ensuring the safety of botanical dietary supplements. Am J Clin Nutri. 2008;87:509-513.
  • Vial J, Jardy A. Experimental comparison of the different approaches to estimate LOD and LOQ of an HPLC method. Anal Chem. 1999;71:2672-2677.
  • Yentür G, Er B. Gıdalarda aflatoksin varlığının değerlendirilmesi. Türk Hij Deney Biyol Derg. 2012;69(1):41-52.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Şebnem Pamuk 0000-0001-7227-3364

Ebrar Biçer This is me 0000-0001-8708-8022

Project Number 20.SAĞ.BİL.02
Publication Date March 31, 2022
Acceptance Date January 31, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 15 Issue: 1

Cite

APA Pamuk, Ş., & Biçer, E. (2022). Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal, 15(1), 94-100. https://doi.org/10.30607/kvj.1016244
AMA Pamuk Ş, Biçer E. Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması. kvj. March 2022;15(1):94-100. doi:10.30607/kvj.1016244
Chicago Pamuk, Şebnem, and Ebrar Biçer. “Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal 15, no. 1 (March 2022): 94-100. https://doi.org/10.30607/kvj.1016244.
EndNote Pamuk Ş, Biçer E (March 1, 2022) Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal 15 1 94–100.
IEEE Ş. Pamuk and E. Biçer, “Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması”, kvj, vol. 15, no. 1, pp. 94–100, 2022, doi: 10.30607/kvj.1016244.
ISNAD Pamuk, Şebnem - Biçer, Ebrar. “Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal 15/1 (March 2022), 94-100. https://doi.org/10.30607/kvj.1016244.
JAMA Pamuk Ş, Biçer E. Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması. kvj. 2022;15:94–100.
MLA Pamuk, Şebnem and Ebrar Biçer. “Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal, vol. 15, no. 1, 2022, pp. 94-100, doi:10.30607/kvj.1016244.
Vancouver Pamuk Ş, Biçer E. Zayıflama Amacıyla Kullanılan Bitkisel Çaylarda Aflatoksin Varlığının Araştırılması. kvj. 2022;15(1):94-100.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108