In this study, the protective effects of high amounts of dietary calcium and vitamin D on fructose-induced lipogenesis were investigated at molecular and biochemical levels. Control group (Con, n=8), High fructose diet group (F, n=8), High fructose diet+75 mg CaCO3 and 26.4 IU vitamin D3 group (FCaD1, n=8), High fructose diet+150 mg CaCO3 and 52.8 IU vitamin D3 group (FCaD2, n=8) including experimental groups were fed for 28 days. The significant difference between the living weights was determined firstly as 278.64±5.61a; 268.94±2.80ab; 257.93±4.86b and 257.38±3.42b g in the Con, F, FCaD1, FCaD2 groups, respectively, at the end of the first week (P<0.05). This difference was seen to persist during the 3rd week of the trial. It was observed that this difference continued until the end of the 3rd week of the study. In the study, plasma Triglyceride (TG) amount was found to be in the form of 36.25±2.76b; 99.13±15.63a; 98.50±18.00a and 79.88±9.33ab mg.dl-1 in Con, F, FCaD1 and FCaD2 groups, respectively (P<0.05). The SCD-1 gene's liver expression levels were assessed as 11.83±2.08 (P<0.001); 5.31±1.40 (P<0.05) and 5.18±1.43 (P<0.05), respectively, compared to the Con group; SREBP-1c was determined as 2.11±0.37 (P<0.05); 3.41±1.20 (P<0.05) and 1.79±0.30 (P<0.05), respectively. In this study, it has been shown through the SREBP-1c and SCD-1 genes that calcium-vitamin D supplementation can have positive effects in a short time against lipogenesis induced by high fructose diet.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
21.YL.022
In this study would like to thank the Hatay Mustafa Kemal University Scientific Research Projects Unit with the study entitled “The Effects of High Calcium and Vitamin D on Fructose-Induced Lipogenesis Pathway in Rats”, Project No: 21.YL.022, for their contributions to the present study and also thank the adminisration and staff of the Hatay Mustafa Kemal University Experimental Research Practice and Research Center.
Bu çalışmada diyetle alınan yüksek miktarlardaki kalsiyum ve vitamin D’nin fruktozla indüklenmiş lipogenez üzerine olabilecek koruyucu etkileri moleküler ve biyokimyasal düzeyde araştırılmıştır. Kontrol grubu (Kon, n=8), Yüksek fruktozlu diyet grubu (F, n=8), Yüksek fruktozlu diyet+75 mg CaCO3 ve 26,4 IU vitamin D3 alan grup (FCaD1, n=8), Yüksek fruktozlu diyet+150 mg CaCO3 ve 52,8 IU vitamin D3 alan grup (FCaD2, n=8) olmak üzere 4 grup rat 28 gün boyunca beslenmiştir. Canlı ağırlıklar arasındaki anlamlı farklılık ilk olarak 1. hafta sonunda Kon, F, FCaD1, FCaD2 gruplarında sırasıyla 278,64±5,61a; 268,94±2,80ab; 257,93±4,86b ve 257,38±3,42b g olarak tespit edilmiştir (P<0,05). Bu farklılığın çalışmanın 3. haftasının sonuna kadar devam ettiği görülmüştür. Çalışmada plazma TG miktarının Kon, F, FCaD1 ve FCaD2 gruplarında sırasıyla 36,25±2,76b; 99,13±15,63a; 98,50±18,00a ve 79,88±9,33ab mg.dl-1 şeklinde olduğu görülmüştür (P<0,05). Karaciğerde SCD-1 geninin ekspresyon seviyeleri Kon grubuna göre sırasıyla 11,83±2,08 (P<0,001); 5,31±1,40 (P<0,05) ve 5,18±1,43 (P<0,05) olarak, SREBP-1c geninin ekspresyon seviyeleri ise sırasıyla 2,11±0,37 (P<0,05); 3,41±1,20 (P<0,05) ve 1,79±0,30 (P<0,05) olarak tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada, yüksek fruktozlu diyet ile indüklenmiş lipogeneze karşı kalsiyum-vitamin D takviyesinin kısa sürede olumlu etkilerinin olabileceği SREBP-1c ve SCD-1 genleri üzerinden gösterilmiştir.
21.YL.022
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Science, Genetics and Biostatistics |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 21.YL.022 |
Early Pub Date | December 20, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Acceptance Date | December 8, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 16 Issue: 4 |