Son yıllarda artan sanayileşme ve düzensiz kentleşmeye paralel olarak hava, toprak ve su kirliliğinde de artış görülmektedir. İskenderun Körfezi, çevresinde bulunan sanayi kuruluşları, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirlilik, evsel atıklar, endüstriyel atıklar, konutlar ve araçlardan atmosfere salınan atık gazlar Körfezi'nin kirlenmesine neden olmaktadır. İskenderun Körfezi'ndeki liman ve deniz ulaşımı da bu kirliliğe katkıda bulunmakta ve deniz canlılarındaki kimyasal madde birikimini artırmaktadır. Bu çalışmada, İskenderun Körfezi’ndeki ağır metal kirliliğinin belirlenmesi ve buna bağlı olarak ahtapot tüketiminin tüketici sağlığı üzerine risklerinin değerlendirilmesini amaçlanmıştır. Bu kapsamda, araştırmada İskenderun Körfezi’nden yakalanan 40 adet ahtapot kullanılmıştır. Ahtapotların kas ve mantle dokularında Arsenik (As), Cıva (Hg), Kadmiyum (Cd), Kurşun (Pb), Nikel (Ni), Bakır (Cu), Çinko (Zn), Alüminyum (Al), Demir (Fe) ve Manganez (Mn) gibi ağır metal seviyeleri ICP-OES (Endüktif olarak birleştirilmiş plazma – Optik emisyon spektrofotometresi) cihazı ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda ahtapotun yenilebilir kısımlarındaki metal seviyeleri kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunmuştur. Analiz edilen ahtapot numunelerinin hiçbirinde Hg ve Pb birikimine rastlanmamıştır. Ahtapotların yenilebilir dokularındaki metal seviyeleri Türk Gıda Kodeksine ve Avrupa Gıda standartlarına uygun olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda İskenderun Körfezi’nden elde edilen ahtapot dokularındaki ağır metal birikiminin insan sağlığı ve ekosistem için tehlikeli olmadığı tespit edilmiştir.
Bu çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu, Etik Kurul onayı (25/04/2019 ve 2019/04-2) alınarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yazarlar Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğunu beyan etmişlerdir.
Bu araştırma, “İskenderun Körfezi’nden Yakalanan Ahtapotlarda Ağır Metal Düzeylerinin Belirlenmesi” başlıklı Yüksek lisans tezinden özetlenmiştir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BAP tarafından finanse edilmiştir.
19.YL.050.
Bu çalışmada finansal desteklerini veren Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BAP koordinatörlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız.
In recent years, in parallel with increasing industrialization and unregulated urbanization, there has been an increase in air, soil and water pollution. Iskenderun Bay and industrial establishments around it, pollution resulting from agricultural activities, domestic waste, industrial waste, waste gases released into the atmosphere from residences and vehicles cause the Gulf to be polluted. The port and maritime transportation in the Gulf of Iskenderun also contribute to this pollution and increase the accumulation of chemicals in marine organisms. This study aimed to determine heavy metal pollution in Iskenderun Bay and, accordingly, to evaluate the risks of octopus consumption on consumer health. In this context, 40 octopuses caught from Iskenderun Bay were used in the research. arsenic (As), mercury (Hg), cadmium (Cd), lead (Pb), nickel (Ni), copper (Cu), zinc (Zn), aluminum (Al), iron (Fe) and heavy metal levels such as manganese (Mn) were determined by ICP-OES (Inductively coupled plasma – Optical emission spectrophotometer) device. As a result of the study, metal levels in the edible parts of the octopus were found to be within acceptable limits. No accumulation of Hg or Pb was found in any of the octopus samples analyzed. Metal levels in the edible tissues of octopuses were determined in accordance with the Turkish Food Codex and European Food standards. As a result of the study, it was determined that heavy metal accumulation in octopus tissues obtained from Iskenderun Bay is not dangerous for human health and ecosystem.
19.YL.050.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Pharmacology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 19.YL.050. |
Early Pub Date | September 6, 2024 |
Publication Date | September 30, 2024 |
Submission Date | April 26, 2024 |
Acceptance Date | August 12, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 3 |