Research Article
BibTex RIS Cite

Blonde d’Aquitaine, Şarole, Limuzin ve Simental Sığırların Besi Performansı, Bazı Kesim ve Karkas Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2025, Volume: 18 Issue: 3, 306 - 310, 03.10.2025

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye’deki özel bir işletmede besiye alınan dört farklı sığır ırkının (Blonde d’Aquitaine, Şarole, Limuzin ve Simental) besi performansı, bazı kesim ve karkas özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 120 baş ithal erkek sığırın verileri kullanılmıştır. Bu sığırlar ortalama 294,10 kg canlı ağırlıkla besiye alınmıştır. Bu çalışmada günlük canlı ağırlık artışı, kesim ağırlığı, karkas ağırlığı ve randımanı gibi parametreler incelenmiştir. İstatistiksel analizler varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testleri ile gerçekleştirilmiştir. Blonde d'Aquitaine, Şarole, Limuzin ve Simental boğalarda günlük canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla; 1,416±0,035, 1,641±0,060, 1,457±0,024 ve 1,538±0,082 kg bulunmuş olup ırklar arasındaki fark önemli (P<0,05) olmuştur. Aynı ırklarda karkas randımanı sırasıyla; %58,90±0,41, %58,20±0,80, %59,10±0,30 ve %56,50±1,00 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ırklar arasında besi başı ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı ve kesim ağırlığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu ortaya konulmuştur (p<0,05). Özellikle Şarole ırkı yüksek günlük canlı ağırlık artışı bakımından öne çıkmıştır. Simental ırkının da etçi ırklarla belirli özellikler bakımından benzerlikler gösterebildiği ve bir alternatif sunma potansiyeli olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, etçi sığır ırkı seçiminde üreticilere verimlilik ve performans bakımından fikir verebilecek niteliktedir.

References

  • Albertí, P., Panea, B., Sañudo, C., Olleta, JL., Ripoll, G., Ertbjerg, P., Christensen, M., Gigli, S., Failla, S., Concetti, S., Hocquette, JF., Jailler, R., Rudel, S., Renand, G., Nute, GR., Richardson, RI., & Williams, JL. (2008). Live weight, body size and carcass characteristics of young bulls of fifteen European breeds. Livestock Science, 114(1), 19-30.
  • Altuntaş, M., & Arpacık, R. (2004). Farklı yaslarda besiye alınan Simental tosunlarda besi performansı ve optimum kesim ağırlıkları Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 44(1), 7-16.
  • Arıkan, M. S., & Gökhan, E. E. (2018). Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 34(4), 228-232.
  • Bartoň, L., Řehák, D., Teslík, V., Bureš, D. & Zahrádková R. (2006). Effect of breed on growth performance and carcass composition of Aberdeen Angus, Charolais, Hereford and Simmental bulls. Czech J. Anim. Sci., 51, (2): 47–53.
  • Cankurt, M., Miran, B., & Şahin, A. (2010). Sığır eti tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma: İzmir ili örneği. Hayvansal Üretim, 51(2),16-22.
  • Chambaz, A., Morel, I., Scheeder, MRL., Kreuzer, M., & Dufey, P.-A. (2001). Characteristics of steers of six beef breeds fattened from eight months of age and slaughtered at a target level of intramuscular fat–I. Growth performance and carcass quality. Arch. Tierz., Dummerstorf, 44(4), 395-411.
  • Duru, S., & Sak, H. (2017). Türkiye ‘de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(11), 1383-1388.
  • Ergün, O. F., & Bayram, B. (2021). Türkiye'de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10(2), 158-175.
  • Göncü, S., & Bozkurt, S. (2019). Kârlı Besicilik için Sığır Davranış Özelliklerinin Sürü Yönetiminde Kullanımı. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 171-180.
  • İmik H., Günlü A., Tekerli M., Koçak S. (2000). Afyon İlinde Yapılan Sığır Besiciliğinin Ekonomik Analizi ve Karlı Bir Besicilik İçin Alınması Gerekli Önlemler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(2), 1-16.
  • Lunesu, M. F., Mellino, M. R., Carta, S., Battacone, G., Zgheib, E., Pulina, G., & Nudda, A. (2024). Comparative analysis of production performance, carcase traits, and meat quality in yearling beef of Limousine, Sardo-Bruna, and their crosses. Italian Journal of Animal Science, 23(1), 1491-1506.
  • Pınarbaşı, A., & Yazgan, K. (2020). Şanlıurfa ilinde besiye alınmış farklı sığır ırklarının besi performanslarının ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(2), 212-221.
  • Salamonczyk, E., Grzeszek, K., Gulinski, P., & Wrzecinska, M. (2022). Influence of the genotype and gender of young beef cattle on the value of carcasses purchased by one of the Polish meat processing plants. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 365(64)4, 68-75.
  • Strydom, P. E., & Hope-Jones, M. (2022). Evaluation of growth, carcass and meat quality characteristics of grain-fed Charolais and Charolais x Nguni bulls. South African Journal of Animal Science, 52(2), 223-233.
  • Sochor, J., Simeonovová, J., Šubrt, J., & Buchar, J. (2005). Effect of selected fattening performance and carcass value traits on textural properties of beef. Czech Journal of Animal Science, 50(2), 81-88.
  • Şenyüz, H. H., Erat, S., Karslı, M. A., & Soydemir, İ. (2020). Comparison of fattening performance of Angus, Charolais, Limousine and Simmental cattle imported to Turkey. Livestock Studies, 60(1), 1-4.
  • TUIK. (2025). Kırmızı Et Üretim İstatistikleri, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-2023-53540). [Accessed date: 06.05.2025].
  • Ustuner, H., Ardıclı, S., Arslan, O., & Brav, F. C. (2020). Fattening performance and carcass traits of imported Simmental bulls at different initial fattening age. Large Animal Review, 26, 161-165.
  • Vinet, A., Bouyer, C., Forestier, L., Oulmouden, A., Blanquet, V., Picard, B., Cassar-Malek, I., Bonnet, M., Rocha, D., & Renand, G. (2021). The Blonde d’Aquitaine T3811> G3811 mutation in the myostatin gene: association with growth, carcass, and muscle phenotypes in veal calves. Journal of Animal Science, 99(2), 1-7.

Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle

Year 2025, Volume: 18 Issue: 3, 306 - 310, 03.10.2025

Abstract

This study aims to evaluate the fattening performance and some slaughter and carcass characteristics of four different cattle breeds (Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin, and Simmental) fattened in a private enterprise in Türkiye. Data from a total of 120 imported male cattle were used in the research. These animals were placed on a fattening with an average initial live weight of 294.10 kg. In this study, parameters such as average daily live weight gain, slaughter weight, carcass weight, and dressing percentage were examined. Statistical analyses were performed using analysis of variance (ANOVA) and multiple comparison tests. The average daily live weight gains for Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin, and Simmental bulls were found to be 1.416±0.035, 1.641±0.060, 1.457±0.024, and 1.538±0.082 kg, respectively, with a significant difference among breeds (p<0.05). The dressing percentages for these breeds were determined as 58.90±0.41%, 58.20±0.80%, 59.10±0.30%, and 56.50±1.00%, respectively. The results revealed statistically significant differences among breeds in terms of initial live weight, daily live weight gain, and slaughter weight (p<0.05). In particular, the Charolais breed stood out for its higher average daily live weight gain. It was also concluded that the Simmental breed shows similarities to specialized beef breeds in certain traits and has potential as an alternative. The findings obtained from this study can provide valuable insights to producers regarding productivity and performance when selecting cattle breeds for fattening.

Ethical Statement

This study is not subject to the permission of HADYEK in accordance with the “Regulation on Working Procedures and Principles of Animal Experiments Ethics Committees” 8 (k). The data, information and documents presented in this article were obtained within the framework of academic and ethical rules.”

Thanks

In this study would like to thank for their contributions the private farm owner and staff.

References

  • Albertí, P., Panea, B., Sañudo, C., Olleta, JL., Ripoll, G., Ertbjerg, P., Christensen, M., Gigli, S., Failla, S., Concetti, S., Hocquette, JF., Jailler, R., Rudel, S., Renand, G., Nute, GR., Richardson, RI., & Williams, JL. (2008). Live weight, body size and carcass characteristics of young bulls of fifteen European breeds. Livestock Science, 114(1), 19-30.
  • Altuntaş, M., & Arpacık, R. (2004). Farklı yaslarda besiye alınan Simental tosunlarda besi performansı ve optimum kesim ağırlıkları Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 44(1), 7-16.
  • Arıkan, M. S., & Gökhan, E. E. (2018). Limuzin ırkı sığırlarda besi başlangıcındaki canlı ağırlığın ekonomik açıdan besi performansına etkisi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 34(4), 228-232.
  • Bartoň, L., Řehák, D., Teslík, V., Bureš, D. & Zahrádková R. (2006). Effect of breed on growth performance and carcass composition of Aberdeen Angus, Charolais, Hereford and Simmental bulls. Czech J. Anim. Sci., 51, (2): 47–53.
  • Cankurt, M., Miran, B., & Şahin, A. (2010). Sığır eti tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma: İzmir ili örneği. Hayvansal Üretim, 51(2),16-22.
  • Chambaz, A., Morel, I., Scheeder, MRL., Kreuzer, M., & Dufey, P.-A. (2001). Characteristics of steers of six beef breeds fattened from eight months of age and slaughtered at a target level of intramuscular fat–I. Growth performance and carcass quality. Arch. Tierz., Dummerstorf, 44(4), 395-411.
  • Duru, S., & Sak, H. (2017). Türkiye ‘de Besiye Alınan Simmental, Aberdeen Angus, Hereford, Limousin ve Charolais Irkı Sığırların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(11), 1383-1388.
  • Ergün, O. F., & Bayram, B. (2021). Türkiye'de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10(2), 158-175.
  • Göncü, S., & Bozkurt, S. (2019). Kârlı Besicilik için Sığır Davranış Özelliklerinin Sürü Yönetiminde Kullanımı. Çukurova Tarım Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 171-180.
  • İmik H., Günlü A., Tekerli M., Koçak S. (2000). Afyon İlinde Yapılan Sığır Besiciliğinin Ekonomik Analizi ve Karlı Bir Besicilik İçin Alınması Gerekli Önlemler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(2), 1-16.
  • Lunesu, M. F., Mellino, M. R., Carta, S., Battacone, G., Zgheib, E., Pulina, G., & Nudda, A. (2024). Comparative analysis of production performance, carcase traits, and meat quality in yearling beef of Limousine, Sardo-Bruna, and their crosses. Italian Journal of Animal Science, 23(1), 1491-1506.
  • Pınarbaşı, A., & Yazgan, K. (2020). Şanlıurfa ilinde besiye alınmış farklı sığır ırklarının besi performanslarının ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(2), 212-221.
  • Salamonczyk, E., Grzeszek, K., Gulinski, P., & Wrzecinska, M. (2022). Influence of the genotype and gender of young beef cattle on the value of carcasses purchased by one of the Polish meat processing plants. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica, 365(64)4, 68-75.
  • Strydom, P. E., & Hope-Jones, M. (2022). Evaluation of growth, carcass and meat quality characteristics of grain-fed Charolais and Charolais x Nguni bulls. South African Journal of Animal Science, 52(2), 223-233.
  • Sochor, J., Simeonovová, J., Šubrt, J., & Buchar, J. (2005). Effect of selected fattening performance and carcass value traits on textural properties of beef. Czech Journal of Animal Science, 50(2), 81-88.
  • Şenyüz, H. H., Erat, S., Karslı, M. A., & Soydemir, İ. (2020). Comparison of fattening performance of Angus, Charolais, Limousine and Simmental cattle imported to Turkey. Livestock Studies, 60(1), 1-4.
  • TUIK. (2025). Kırmızı Et Üretim İstatistikleri, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-2023-53540). [Accessed date: 06.05.2025].
  • Ustuner, H., Ardıclı, S., Arslan, O., & Brav, F. C. (2020). Fattening performance and carcass traits of imported Simmental bulls at different initial fattening age. Large Animal Review, 26, 161-165.
  • Vinet, A., Bouyer, C., Forestier, L., Oulmouden, A., Blanquet, V., Picard, B., Cassar-Malek, I., Bonnet, M., Rocha, D., & Renand, G. (2021). The Blonde d’Aquitaine T3811> G3811 mutation in the myostatin gene: association with growth, carcass, and muscle phenotypes in veal calves. Journal of Animal Science, 99(2), 1-7.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Animal Science, Genetics and Biostatistics
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Serdar Koçak 0000-0002-7832-887X

Mustafa Demirtaş 0000-0002-8349-9649

Samet Çinkaya 0000-0003-0736-4571

Kemal Yıldırım 0000-0002-7743-3897

Early Pub Date September 19, 2025
Publication Date October 3, 2025
Submission Date July 17, 2025
Acceptance Date September 7, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 18 Issue: 3

Cite

APA Koçak, S., Demirtaş, M., Çinkaya, S., Yıldırım, K. (2025). Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle. Kocatepe Veterinary Journal, 18(3), 306-310.
AMA Koçak S, Demirtaş M, Çinkaya S, Yıldırım K. Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle. kvj. October 2025;18(3):306-310.
Chicago Koçak, Serdar, Mustafa Demirtaş, Samet Çinkaya, and Kemal Yıldırım. “Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde D’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental Cattle”. Kocatepe Veterinary Journal 18, no. 3 (October 2025): 306-10.
EndNote Koçak S, Demirtaş M, Çinkaya S, Yıldırım K (October 1, 2025) Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle. Kocatepe Veterinary Journal 18 3 306–310.
IEEE S. Koçak, M. Demirtaş, S. Çinkaya, and K. Yıldırım, “Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle”, kvj, vol. 18, no. 3, pp. 306–310, 2025.
ISNAD Koçak, Serdar et al. “Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde D’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental Cattle”. Kocatepe Veterinary Journal 18/3 (October2025), 306-310.
JAMA Koçak S, Demirtaş M, Çinkaya S, Yıldırım K. Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle. kvj. 2025;18:306–310.
MLA Koçak, Serdar et al. “Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde D’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental Cattle”. Kocatepe Veterinary Journal, vol. 18, no. 3, 2025, pp. 306-10.
Vancouver Koçak S, Demirtaş M, Çinkaya S, Yıldırım K. Determination of Fattening Performance, Some Slaughter and Carcass Traits of Blonde d’Aquitaine, Charolais, Limousin and Simmental cattle. kvj. 2025;18(3):306-10.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108