BibTex RIS Cite

TAVUK İLE ÇEVRE ISISI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Year 1986, Volume: 26 Issue: 1-4, 42 - 52, 01.06.1986

Abstract

Tavuklar sıcak kanlı (homeotermik) hayvanlar olduklarından vücut sıcaklıklarını belirli bir seviyede tutma yeteneğine sahiptirler. Bununla birlikte bu mekanizma sadece belli sınırlar içerisinde etkilidir. Sabit bir vücut ısısını sağlamak için vücut tarafından üretilen ısının vücuttan kaybolan ısıya eşit olması gerekir. Vücuttan ısı kaybı radyasyon, kondüksiyon, konveksiyon, buharlaşma, gübre atılımı ve yumurta üretimi şeklinde olmaktadır. Cinsiyet, ırk, çevre sıcaklığı, aydınlık süresi, aktivite, yumurtlama peryodu gibi faktörler normal vücut sıcaklığını etkilemektedir.

The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature

Year 1986, Volume: 26 Issue: 1-4, 42 - 52, 01.06.1986

Abstract

Chickens have the ability to maintain a rather uniform temperature of their internal organs since they are warm -blooded (homeothermic) animals. However the mechanism is efficient only when the ambient temperature is within certain limits. The heat produced by the body has to be balanced by the heat iost from the body to maintain a constant body temperature. Heat is lost from the body by radiation, conduction, vaporization of water, faecal excretion and production of eggs. The factors affecting normal body temarature are sex, breed, environmental temperature, photoperiod, activity and reproductive status

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA47UP84SN
Journal Section Research Article
Authors

Emin Arıtürk This is me

Ahmet Ergün This is me

Sakin Yalçın This is me

Publication Date June 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 26 Issue: 1-4

Cite

APA Arıtürk, E., Ergün, A., & Yalçın, S. (1986). The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1-4), 42-52.
AMA Arıtürk E, Ergün A, Yalçın S. The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1986;26(1-4):42-52.
Chicago Arıtürk, Emin, Ahmet Ergün, and Sakin Yalçın. “The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 26, no. 1-4 (June 1986): 42-52.
EndNote Arıtürk E, Ergün A, Yalçın S (June 1, 1986) The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 1-4 42–52.
IEEE E. Arıtürk, A. Ergün, and S. Yalçın, “The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 26, no. 1-4, pp. 42–52, 1986.
ISNAD Arıtürk, Emin et al. “The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 26/1-4 (June 1986), 42-52.
JAMA Arıtürk E, Ergün A, Yalçın S. The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1986;26:42–52.
MLA Arıtürk, Emin et al. “The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 26, no. 1-4, 1986, pp. 42-52.
Vancouver Arıtürk E, Ergün A, Yalçın S. The Relationship Between Poultry and Environmental Temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1986;26(1-4):42-5.