Bir otobur olan tavşan, mideden daha önemli bir kör barsağa sahiptir. Sindirimdeki rolünden dolayı tavşanın kör barsağı gevişenlerin rumenine benzer. Kör barsakta uzun süre kalan besinler burada özel bir muamele sonucu sümüksü bir tabaka ile örtülürler. Bu yumuşak dışkı diğer hayvanlar tarafından yutulur (coprophagie). Dışkının besin değeri yüksektir. İkinci kez alınan bu dışkı kör barsağa uğramadan kalın barsaklara geçer ve katı dışkıya dönüşerek dışarı atılır. Tavşanların kaprofaji özelliği ile ilgili bir çalışmada yumuşak ve B vitaminlerince zengin pelet bir yem hazırlanmış ve gece verilmiştir. Bu durumda gece gaita alınmadığı, pelet yemin tüketildiği gözlenmiştir. Gebe tavşanların rasyonlarında % 15-20 ham protein bulunmalıdır. Tavşan sütü besin maddelerince zengindir. Tavşan sütü besleme değeri inek sütüne göre üç misli fazla olur. Tavşan besiciliğinde ise % 18-22 oranında ham protein taşıyan rasyon iyi sonuç vermektedir. Tavşancılıkta genellikle birkaç günlük yem stokunu içinde bulunduran otomatik yemlikler kullanılır.
Rabbit are herbivourous animals and hava a caecum which is more important for them than is the stomach. The rabbit's caecum vesembles the livestock's rumen as to the function, of digestion. Feed which stays in caecum for a long time are covered with a mucons membrane. These soft faeces are then smallowed by the other rabbits (coprophagie). These faeces have a high nutritional value. Faeces which are ingested by other rabbits pass directly thourgh the lange intestine become solid and are excreted to the ontside. In a presions study about rabbits coprophagia, concentrate soft pellets enriched with vitamin B were ted avernight. Under these conditions, rabbits ate only the soft pellets not feaces. The ration for pregnant rabbits should contain 15 -20 % crude protein. Rabbits milk has a high nutritional value which is 3 times more than that of cows milk. In rabbits breeding if a diet containing 18 -22 % crude protein is used optimal results are obtainet. It is essential the food container should have a minimum of 2-3 days food reguirement for breeding rabbits
Other ID | JA68TZ64NJ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 26 Issue: 1-4 |