Bu araştırma Holştayn ırkı erkek danalarda kesim ağırlığının kesim ve karkas özelliklerine etkisini belirlemek ve optimum kesim ağırlığını tayin etmek amacı ile düzenlenmiştir. 400, 450, 500 ve 550 kg kesim gruplarını yaklaşık 1 yaşında 8 er baş Holştayn erkek dana oluşturmuştur. Yapılan besi sırasında grupların günlük ortalama ağırlık artışı sırası ile 1076, 1256, 1231 ve 928 g. olarak tesbit edilmiştir. 1. ve 4. gruplarda canlı ağırlık artışına kış ve yaz mevsimlerinin olumsuz etkisi gözlenmiştir. Kesim gruplarında sıcak karkas randımanı sırası ile % 55.80, 56.48, 57.37 ve 59.30, soğuk karkastaki et oranı % 80.40, 80.90, 79.80 ve 79.44, kemik oranı % 18.11, 17.20, 17.90 ve 17.65 ve yağ oranı % 0.98, 1.44, 1.36 ve 2.51 olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgulardan hareketle Holştayn ırkından erkek danalar için optimum kesim ağırlığının 500 kg olduğu; ancak besinin yaz mevsimine sarkmaması kaydıyle 550 kg’a kadar sürebileceği sonucuna varılmıştır.
The animal material of the study consisted of 32 yearling Holstein bulls. Eight animals were slaughtered at each of the live weights of 400, 450, 500 and 550 kg. During the fatening period the average daily gains in the groups were determined as 1076, 1256, 1231 and 928 g. respectively. The adverse seasonal effects were observed on the weight gains in group 1 and 4 in winter and summer. The following mean values were found: for the dressing percentage of warm carcass 55.8, 56.5, 57.4 and 59.3 %; for the meat ratio 80.4, 80.9, 79.8 and 79.4 %; for the bone ratio 18.1, 17.2, 17.9 and 17.6 %; for the fat ratio 1.0, 1.4, 1.36 and 2.5 %; for the groups of 1, 2, 3 and 4, respectively. It was concluded that the optimum weight of slaughtering is 500 kg. for the fat Holstein bulls. If the slaughtering is performed before the hot summer season the slaugtering weight may be increased to 550 kg
Other ID | JA32SB35RZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1989 |
Published in Issue | Year 1989 Volume: 29 Issue: 1-4 |