BibTex RIS Cite

YÜKSEK ÇEVRE ISISINDA YUMURTA VERİMİ VE YUMURTA KABUĞU KALİTESİNİN ÜZERİNE RASYONDAKİ KALSİYUM VE TUZ DÜZEYİNİN ETKİLERİ

Year 1990, Volume: 30 Issue: 1-4, 69 - 85, 01.06.1990

Abstract

Bu çalışma yumurta verimi ve kabuk kalitesi üzerine rasyondaki kalsiyum ve tuz miktarının etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 65 haftalık yaşta 1152 adet tavuk kullanılmıştır. Araştırma 4 farklı düzeyde kalsiyum (% 2.5, 3.0, 3.5 ve 4.0) ve 3 farklı düzeyde tuz (% 0.2, 0.4, 0.6) ihtiva eden 3 x 4 faktöriyal dizayna göre düzenlenmiş ve her birinde 16 tavuk bulunan altışar alt gruba sahip 12 grup ile yürütülmüştür. Rasyonda kalsiyum düzeyinin artması yem tüketimini ve yumurta verimini önemli ölçüde düşürmüştür. % 2.5, 3.0, 3.5 ve 4.0 düzeyinde kalsiyum alan gruplarda ortalama yem tüketimleri sırası ile;104.8, 105.3, 101.6 ve 100.4 g/gün, yumurta verimleri ise % 43.6, 42.0, 39.0 ve 39.9 olarak bulunmuştur. Rasyona % 4 düzeyinde kalsiyum ilavesi yumurtanın spesifik gravitesini her iki dönemde de önemli ölçüde artırmıştır. Kabuk ağırlığı ise sadece son dönemde diğer gruplardan farklı bulunmuştur (P

The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature

Year 1990, Volume: 30 Issue: 1-4, 69 - 85, 01.06.1990

Abstract

This study was conducted to determine the influence of dietary calcium and salt on egg yield and egg shell quality.1152 hens, 65 weeks old, were used and they fed four levels of Ca (2.5, 3, 3.5 and 4 %) and three levels of salt (0.2, 0.4, 0.6 %) in a 3 x 4 factorial arangement of treatmens invoiving 6 replicates of 16 hens. The high levels of Ca in the diet decreased feed intake and egg yield significantly (P>0.05). Egg production of the hens fed the rations containing 2.5, 3.0, 3.5 and 4.0 % Ca respectively; and feed intake were 104.8, 105.3, 101.6 and 100.4 g/day respectively. The highest level of Ca (% 4) increased egg spesific gravity value in both period and egg shell thickness in the last mounth of the experiment. Egg spesific gravity were 1.0633, 1.0651, 1.0633 and 1.0680, in the first period (August); and were 1.0674, 1.0674, 1.0683 and 1.0708 in the last period (September), respectively

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA52AN67FC
Journal Section Research Article
Authors

Behiç Çoşkun This is me

Erol Baytok This is me

Şakir D. Tuncer This is me

Ramazan Kadak This is me

Erdoğan Şeker This is me

Ali Ayar This is me

Publication Date June 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 30 Issue: 1-4

Cite

APA Çoşkun, B., Baytok, E., Tuncer, Ş. D., Kadak, R., et al. (1990). The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(1), 69-85.
AMA Çoşkun B, Baytok E, Tuncer ŞD, Kadak R, Şeker E, Ayar A. The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1990;30(1):69-85.
Chicago Çoşkun, Behiç, Erol Baytok, Şakir D. Tuncer, Ramazan Kadak, Erdoğan Şeker, and Ali Ayar. “The Effects of Various Levels of Calcium and salt on Egg Production and Egg Shell quality at High Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 30, no. 1 (June 1990): 69-85.
EndNote Çoşkun B, Baytok E, Tuncer ŞD, Kadak R, Şeker E, Ayar A (June 1, 1990) The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 30 1 69–85.
IEEE B. Çoşkun, E. Baytok, Ş. D. Tuncer, R. Kadak, E. Şeker, and A. Ayar, “The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 30, no. 1, pp. 69–85, 1990.
ISNAD Çoşkun, Behiç et al. “The Effects of Various Levels of Calcium and salt on Egg Production and Egg Shell quality at High Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 30/1 (June 1990), 69-85.
JAMA Çoşkun B, Baytok E, Tuncer ŞD, Kadak R, Şeker E, Ayar A. The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1990;30:69–85.
MLA Çoşkun, Behiç et al. “The Effects of Various Levels of Calcium and salt on Egg Production and Egg Shell quality at High Environmental Temperature”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 30, no. 1, 1990, pp. 69-85.
Vancouver Çoşkun B, Baytok E, Tuncer ŞD, Kadak R, Şeker E, Ayar A. The effects of various levels of calcium and salt on egg production and egg shell quality at high environmental temperature. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1990;30(1):69-85.