Bu araştırmada 45 günlük yaşta sütten kesilmiş 7 baş Karakaya (KY) ve 7 baş Border Leicester x Karayaka (BL x KY) melezi (F1) tekiz erkek kuzu Gökhöyük (Amasya) Tarım işletmesinden, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme ağılına getirilerek besi, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amacı ile 84 gün süreyle ad.libitum olarak entansif besiye alınmıştır. Besi başı ve 84. gün ağırlıkları ile besi boyunca günlük canlı ağırlık artışı KY’larda sırasıyla 16.63; 33.10 kg ve 196.10 g; BL x KY (F1) melezlerinde ise 20.04; 39.11 kg ve 227.03 g olmuştur. Grupların besi başı ağırlıkları arasında P< 0.01 ve 84. gün ağırlıkları arasında ise P< 0.05 düzeyinde istatistiksel önemlimfarklılık saptanmıştır. Beside günlük yem tüketimi ve 1 kg canlı ağırlık artışı için kesif yem tüketimi KY ve BL X KY (Fı) melezi kuzularda sırasıyla 1.007, 1.231 kg ve 5.135, 5.422 kg bulunmuştur.
Besi sonunda kesilen KY ve BL X KY (Fı) melezi kuzuların kesimhane,
sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları ile karkas randımanları sırasıyla 33.30, 39.58;
15.41, 19.19; 14.95, 18.63 kg ve % 44.95, 46.97' dir. Grupların kesimhane
ağırlıkları arasında P< 0.01, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları arasında ise P< 0.05
düzeyinde istatistiksel önemli farklılık saptanmıştır.
KY ve BL X KY (Fı) melez kuzularında pirzola bölgesinde (6. ve 12. kaburgalar
arası) yapılan analizler sonucunda kas oranı sırasıyla % 43.28 ve 50.00;
kemik oranı % 23.29 ve 20.04; kabuk yağı oranı % 20.43 ve 18.21; kas arası
yağı oranı % 9.30 ve 8.16 ve atılan kısım oranları % 3.70 ve 3.59 olarak bulunmuştur.
Gruplar arasında yalnızca kas oranı bakımından görülen farklılık istatistiksel
olarak önemli bulunmuştur (P<0.05).
Araştırma bulguları, BL X KY (Fı) melezi kuzularının entansif beside KY,
kuzularından daha yüksek performans gösterdiğini ortaya koymuştur.
In this study 7 Karayaka (KY) and 7 Border Leicester (BL) x Karayaka (KY) (Fı) single male lambs weaned at 45 days of age were fed on concentrates ad libitum in order to determine their fattening performance and carcass characteristics. The animal material of the investigation was obtained from Gökhöyük state Farm (in Amasya). The experiment was conducted for 84 days. Liveweights at the beginning and 84 th days of fattening period and average daily liveweight gain during whole fattening period for KY's were 16.63; 33.10 kg and 196.10 g; for BL X KY (Fı) crosses' 20.04; 39.11 kg and 227.03 g respectively .There were statistically significant differences between groups at the beginning of the fattening (P<0.01) and 84 th day weights (P<0.05). Average daily concentrate intake and concentrate consumptions for per 1 kg liveweight gain of KY and BL X KY (Fı ) lambs were determined as 1.007 , 1.231 kg and 5.135, 5.422 kg respectively. At the end of the fattening period, the slaughtering and carcass characteristics of the groups were determined as follows: Slaughter weights 33.30 and 39.58 kg; warm carcass weights 15.41 and 19.19 kg; cold carcass weights 14.95 and 18.63 kg; dressing percantages 44.95 and 46.97 %. There were statistically signi ficant differences between groups for slaughter weights (P< 0.01). Warm and cold carcass weights (P< 0.05).
By the cutlet region analyses Iean, bone, subcutansous fat, inuamuscular
fat and the remaining parts ratios of KY and BL X KY (Fı) crosses were found as
follows: 43.28, 50.00; 23.29, 20.04; 20.43, 18.21; 9.30, 8.16 and 3.70, 3.59 %
respectively. The difference between groups for lean ratios was found statistically
significant (P<0.05).
The results of this investigation indicated that BL X KY (Fı) lambs were
superior to KY lambs in fattening, slaughtering and carcass characteristics.
Other ID | JA73NM84CY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1993 |
Published in Issue | Year 1993 Volume: 33 Issue: 3-4 |