This rearch was conducted to determine the fattening and slaughtering traits of
pure and cross breed DAK young bulls. Nine pure breed and seven cross-breed DAK young
bulls were used in this study.
A consantred feed containing 14.5 % CP and 2568 Kcal/kg ME was used ad.libitum.
A limited amount of sainfoin straw was given as roughage.
During the period of january-may (154 day) the avarege daily gains of pure-breed
DAK and cross breed DAK bulls were 814 ± 27 and 962 ± 75 g respectively.
The feed conversion values were 6.69 for pure DAK and 5.94 for cross breed DAK
young bulls as dry matter.
The similar results were obtained for both genotype with respect to slaughtering
traits. However, the cross breed DAK bulls have more fattening values (internal fat,
kidney fat, pelvis fat) than pure breed DAK young bulls. The values were significantly
different (P<0.05).
Bu çalışma yaklaşık ortalama 10 aylık yaşta ve besiye alınan DAK ve DAK melezi
genotiplerin besi ve kesim özelliklerini karşılaştırmalı olarak belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Araştırmada 9 baş DAK, 7 baş melez tosun kullanılmıştır.
Araştırmada % 14.5 HP ve 2568 kcal/kg ME kapsamlı kesif yem ve kaba yem olarak
korunga samanı kullanılmıştır. Yemlemede kesif yem sınırsız (ad.libitum) kaba yem sınırlı
düzeyde verilmiştir.
Ocak-Mayıs döneminde 154 gün sürdürülen beside DAK tosunlar 814 ± 27 g melezler,
962 ± 75 g günlük canlı ağırlık artışı sağlamışlardır. Yem değerlendirme katsayısı KM olarak
DAK tosunlarda 6.69, melez tosunlarda 5.94 olarak bulunmuştur.
Kesim özelliklerinde iki genotip benzer sonuçlar vermiştir. Bununla birlikte
yağlanma ile ilgili özelliklerde (iç yağı, böbrek yağı ve pelvis yağının hem ağırlıklarında hemde
oranlarında) melez tosunlar DAK tosunlardan istatistiksel olarak önemli (P<0.05) derecede
yüksek değerlere sahip olmuştur.
Other ID | JA34CH44SV |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 34 Issue: 1-2 |