Bu araştırma, farklı düzeylerde (2.81, 2.92, 3.02 Mcal, ME/kg
K.M.) enerji içeren konsantre yemlerle Orta Anadolu kış şartlarında
açıkta beslenen Holştayn erkek danalarda, besi performansı ve karkas
özelliklerine etkisini incelemek amacı ile düzenlenmiştir.
Araştırmada, 11 - 15 aylık yaşlarda 18 baş Holştayn erkek dana
3 grup olarak kış mevsiminde (kasım - şubat) açık sistemde beslenmiştir.
Konsantre yemler ad.libitum, saman her hayvan için günde 1
kg sınırlı verilmiştir. Besi boyunca grupların günlük ortalama canlı
ağırlık artışları sırasıyla 1256, 1215, 1254 g. ve 1 kg canlı ağırlık
artışı için tüketilen yem kuru maddesi sırası ile 9.346, 9.429, 11.226
kg. olmuştur.
Tüm besi süresince, gündüz sıcaklık ortalaması 3.8 °C, gece
sıcaklık ortalaması -3.2 °C ve en yüksek sıcaklık 26 °C, en düşük
sıcaklık -14 °C ölçülmüştür.
Grupların sıcak karkas randımanları sıra ile % 55.52, 56.68,
58.19, soğuk karkas randımanları % 54.45, 55.87, 57.30, gruplar
arasındaki fark (P<0.05) önemli bulunmuştur. Soğuk karkas ta toplam
et oranı % 75.29, 75.30, 76.60, kemik oranı % 17.56, 18.48,
16.40, böbrek leğen yağları 3.85, 4.34 ve 4.09 kg. MLD. alanları
86.42, 90. 70 ve 102.25 cm² olarak belirlenmiştir.
Hayvanların rasyonel bir şekilde beslenmeleri durumunda
Orta Anadolu bölgesi kış mevsimi şartlarında açık sistem besinin yapılabileceği ve hayvanların genetik kapasitelerine uygun performanslarını
gösterebilecekleri kanaatine varılmıştır.
The research was carried out to determine the effects of various
energy levels in the concentrates (2.81, 2.92, 3.02 ME. Mcal/kg.DM.)
on fattening perforrnance and carcass characteristics of Holstein
bulls fed in feed-lot in the Middle Anatolian in winter conditions.
İn this study 18 Holstein bulls, 11 - 15 months of age. were used.
The animals were divided in to three groups (Six bulls in each group).
The concantrates were fed to animals ad libitum, straw was given limited
(1 kg straw/per head daily). The feeding period of the study was
16 weeks.
During the fattening period the average day and night temperature
were determined as (3.8) and (-3.2) °C. The highest and lowest
temperature was 26°C and -14 °C.
During the fattening period the average daily live weight gain
in the groups were 1256, 1215, 1254 g respectively. Dry matter intake
(concentrate + straw) for one kg of live weight gain in the groups were
9.346, 9.429, 11.226kg. respectively. The following mean values were found for the dresstng percentage
of warm carcasses 55.52, 56.68, 58.19 %, cold carcasses 54.45,
55.87, 57.30 % the difference between groups was found to be significant
(P<0.05). İn cold carcasses total meat ratio 75.29, 75.30, 76.60
%, bone ratio 17.56, 18.48, 16.40 %, kidney and pelvis cavity fat
3.84, 4.34,4.09 kg. and M.L.D. fields 86.42, 90.70, 102.25 cm² were determined in the groups respectively .
The result indicated that, a proper ration may ensure high fattening
performance within the genetic capacity of cattle in the winter
time of central Anatolia, in feed lot system.
Other ID | JA98HF32SV |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 34 Issue: 3-4 |