Bu araştırma, Esmer x Doğu Anadolu Kırmızısı melezi (F1) tosunların yarı açık ahır şartlarında ve serbest dolaşım sisteminde besi performanslarını tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini, ortalama yaşları 18 ay olan 27 baş tosun oluşturmuştur. Araştırmada kaba yem olarak arpa samanı, kesif yem olarak da % 15.5 ham protein ve 2250 Kcal/kg metabolik enerji içeren besi yemi kullanılmıştır. Hayvanların besi başı ağırlığı ortalama 186.4 ± 3.28 kg olarak belirlenmiştir. Besi 190 gün devam etmiş ve besi süresi içerisinde hayvanlar günde ortalama 950 ± 0.03 g. canlı ağırlık kazanmışlardır. Besi sonu ağırlığı 366.4 ± 6.27 kg olarak gerçekleşmiştir. Hayvanlar bir kg canlı ağırlık artışı için 9.1 ± 0.23 kg. yem kuru maddesi tüketmişlerdir. Besinin 130. gününden sonra ortalama günlük canlı ağırlık artışı azalmış ve yem tüketimi önemli miktarda artmıştır. Bu sonuçlara göre besi süresinin 4.5 – 5 ay ve besi sonu ağırlığının da 320 – 330 kg. olabileceği sonucuna varılmıştır.
The purpose of this experiment was to examine the fattening
performance of Brown Swiss x Eastern Anatolian Red (Fı) bulls kept
in semi-open barn and loose housing conditions.
Twenty seven bulls aged 18 months were used in this study. A
concentrate diet containing 15.5 % crude protein and 2250 Kcal/kg
metabolic energy was used.
İnitial average live weights of animals were 186.4 ± 3.28 kg and
average fattening period was 190 days. The average final weights of
bulls were 366.4±6.27 kg. Average daily live weight gains were 950 ±
0.03 g. and the average intakes of dry matter per kg of live weight
gain were 9.1 ± 0.23 kg.
The average daily live weiht gains were reduced after 130 th
days of feeding and feed intake was significantly increased. According
to these results the duration of the fattening period can be suggested
as 4.5-5 months and the final weiht of bulls should be 320 -
330 kg.
Other ID | JA48FH37JY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 35 Issue: 3-4 |