Research Article
BibTex RIS Cite

The Effects of Chemical Treatment With Different Ratios of Hydrochloric Acid, Hidrochloric Acid + Urea and Urea on The Nutritive Value and Digesti- bility of Wheat Straw in Angora Goats

Year 1996, Volume: 36 Issue: 1, 51 - 66, 01.06.1996

Abstract

İn this trial, the effects of chemical treatment on the composition, dry matter intake and digestibility of wheat straw were investigated using four Angora goat bucks. Wheat straw was either untreated (S) or treated with 20 % hydrochloric acid (S+20-HCI), 30 % Hydrochloric acid (S + 30 -HCI, 20 % Hydrochloric acid + 4 % Urea (S+20-HCI+U), 30 % Hydrochloric acid + 4 % Urea, (S + 30 + HCI + U), and 4 % Uresa (S + U). Composition of straw in the respective groups was 3.01, 3.08, 3.17, 16.29, 16.33, and 9.82 % for crude protein; 80.28, 65.44, 65.38, 58.18, 56.92 and 78.65 % for NDF; 8.87, 9.57, 9.64, 9.76, 12.48 and 9.85 % for ADL; 40.20, 40.01, 37.92, 36.36 and 40.91 for cellulose; 29.57, 15.66, 15. 73, 1 0.49, 8.08 and 27.89 % for hemicellulose, respectively. There was no difference between urea treated groups in rate of urea hydrolysis. Dry matter intake in the respective groups was found, 453.9, 377.3, 421.3, 601.5, 376.6 and 330.5 g. Nutrient digestibility increased in all treated groups (P<0.001), but varied according to chemicals, concentration and the method of treatment. Group S + 30 -HCI had higher digestibility rate than S + 20 -HCI, and group S + U had higher digestibility than S + 30 -HCI; S + 20 -HCI + U and S + 30 HCI + U had higher digestibility than S + 20 -HCI and S + 30 -HCI (P<0.001). Energy levels increased in all treatment groups

ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ

Year 1996, Volume: 36 Issue: 1, 51 - 66, 01.06.1996

Abstract

Bu çalışmada, buğday samanının kimyasal maddeler ile işlenmesinin,
samanın kimyasal yapısı, kuru madde tüketimi ve ham besin maddelerinin sindirilme
dereceleri 4 baş erkek Ankara keçisi üzerinde incelenmiştir. Buğday samanı
(S), % 20 hidroklorik asit (S + 20 -HCI), % 30 hidroklorik asit (S + 30 -HCI), % 20
hidroklorik asit + % 4 üre (S + 20 -HCI + U), % 30 hidroklorik asit + % 4 üre (S + 30
- HCI + U) ve % 4 üre (S + U) ile işlenmiştir.
Gruplarda sırasıyla, ham protein düzeyi % 3.01, 3.08, 3.17, 16.29, 16.33,
ve 9.82; NDF düzeyi %'80.28, 65.44, 65.38, 58.18, 56.92 ve 78.65; ADL düzeyi,
% 8.87, 9.57, 9.64, 9. 76, 12.48 ve 9.85; selüloz düzeyi, 40.20, 40.01, 37.92,
36.36 ve 40.91; hemiselüloz düzeyi, % 29.57, 15.66, 15. 73, 1 0.49, 8.08 ve 27.89
olmuştur. Ürenin hidrolize olma oranı gruplar arasında farklılık göstermemiştir.
Günlük kuru madde tüketimi gruplarda sırasıyla; 453.89, 377.26, 421.28,
601.52, 376.55 ve 330.47 g. bulunmuştur. İşlenmiş bütün gruplarda, ham besin
maddelerinin sindirilme oranları önemli ölçüde artmıştır (P<0.001 ). Bu artış, kullanılan
kimyasal madde ve konsantrasyonu ile kullanım biçimine göre farklılık
göstermiştir. Nitekim, S + 30 -HCI grubu S + 20 -HCI grubundan; S + U grubu S +
30 -HCI grubundan; S + 20 -HCI + U ve S + 30 -HCI + U grupları, S + 20 -HCI ve S
+ 30 -HCI gruplarından daha yüksek bir sindirilme derecesine sahiptir (P<0.001).
Ham besin maddelerinin sindirilme oranlarına paralel olarak, deneme gruplarında
samanların enerji düzeyleri de artmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Other ID JA62VS43HG
Journal Section Research Article
Authors

Cemal Çakmak This is me

Halil Çerçi This is me

Nurcan Çetinkaya This is me

Publication Date June 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Çakmak, C., Çerçi, H., & Çetinkaya, N. (1996). ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 36(1), 51-66.
AMA Çakmak C, Çerçi H, Çetinkaya N. ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1996;36(1):51-66.
Chicago Çakmak, Cemal, Halil Çerçi, and Nurcan Çetinkaya. “ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 36, no. 1 (June 1996): 51-66.
EndNote Çakmak C, Çerçi H, Çetinkaya N (June 1, 1996) ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 36 1 51–66.
IEEE C. Çakmak, H. Çerçi, and N. Çetinkaya, “ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 36, no. 1, pp. 51–66, 1996.
ISNAD Çakmak, Cemal et al. “ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 36/1 (June 1996), 51-66.
JAMA Çakmak C, Çerçi H, Çetinkaya N. ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1996;36:51–66.
MLA Çakmak, Cemal et al. “ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 36, no. 1, 1996, pp. 51-66.
Vancouver Çakmak C, Çerçi H, Çetinkaya N. ANKARA KEÇİLERİNDE FARKLI ORANLARDA HİDROKLORİK ASİT, HİDROKLORİK ASİT+ ÜRE VE ÜRE İLE İŞLENEN BUĞDAY SAMANININ HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECELERİNE ETKİLERİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1996;36(1):51-66.