Bu çalışmada, buğday samanının kimyasal maddeler ile işlenmesinin, samanın kimyasal yapısı, kuru madde tüketimi ve ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri 4 baş erkek Ankara keçisi üzerinde incelenmiştir. Buğday samanı (S), % 20 hidroklorik asit (S + 20 – HCI), % 30 hidroklorik asit (S + 30 – HCI), % 20 hidroklorik asit + % 4 üre (S + 20 – HCI + U) % 30 hidroklorik asit + % 4 üre (S + 30 – HCI + U) ve % 4 üre (S + U) ile işlenmiştir. Gruplarda sırasıyla, ham protein düzeyi % 3.01, 3.08, 3.17, 16.29, 16.33 ve 9.82; NDF düzeyi % 80.28, 65.44, 65.38, 58.18, 56.92 ve 78.65; ADL düzeyi, % 8.87, 9.57, 9.64, 9.76, 12.48 ve 9.85; selüloz düzeyi, 40.20, 40.01, 37.92, 36.36 ve 40.91, hemiselüloz düzeyi, % 29.57, 15.66, 15.73, 10.49, 8.08 ve 27.89 olmuştur. Ürenin hidrolize olma oranı gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Günlük kuru madde tüketimi gruplarda sırasıyla; 453.89, 377.26, 421.28, 601.52, 376.55 ve 330.47 g. bulunmuştur. İşlenmiş bütün gruplarda, ham besin maddelerinin sindirilme oranları önemli ölçüde artmıştır (P
Other ID | JA37GB79SP |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 36 Issue: 1 |