Research Article
BibTex RIS Cite

The effects of whey supplementation on ruminal degradability of barley straw, rumen fermentation in Angora goats and Iive weight gain mohair yield and quality in Angora goat kids

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 56 - 64, 01.06.1997

Abstract

Two experiments were conducted in Angora goats consuming barley straw
to determine whether supplements of whey effect ruminal fermantation characteristics
(ruminal pH NH3-N and total VFA) ruminal degradation of straw live weight
gain, yield and quality of mohair.
Three Angora goats (live weight 40-45 kg, 4 yr-old) fitted with simple rumen
cannula were fed with Diet I (straw+concentrate), Diet II (Straw + whey + concentrate)
and Diet III (alfaalfa hay+concentrate) in a 3 x 3 Latin-square design (Exp.1).
Whey supplementation positively affected ruminal dry matter degradation of straw
and ruminal fermantation characteristics. 39 Angora goat kids were used in feeding
trials (Exp.2). Animals received straw+concentrate (Group I), straw +
whey+concentrate (Group II) and alfaalfa hay+concentrate (Group III). Whey
supplemented straw (Group II) and alfaalfa hay (Group III) resulted in similar effects
on mohair yield and quality but significantly different from Group I (P<0.001).
BW gain increased with whey supplementation (Group II). Whey supplementation
in Angora goat kids positively affected productivity.

ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 56 - 64, 01.06.1997

Abstract

Ankara Keçilerinde arpa samanına peyniraltı suyu (PAS) ilavesinin rumende
parçalanabilirliğine, fermentasyon karakteristiklerine (pH, NH3-N ve toplamUYA),
canlı ağırlık kazancına, tiftik verimi ve kalitesine etkisini incelemek için iki deneme yapıldı. I. Denemede rumenlerine kanül takılmış 3 baş Ankara keçisi tekesi
(40-45 kg, 4 yaşlı) 3 x 3 Latin Kare düzenine göre 1. Rasyon (saman + kesif
yem), 2. rasyon (saman + PAS + kesif yem), 3. rasyon (kuru yonca + kesif yem) ile
beslendi. Peyniraltı suyu ilavesi samanın rumende yıkılabilirliğini ve rumen fermentasyonu
karakteristiklerini olumlu yönde etkiledi. Kesif yemle birlikte PAS eklenmiş
(Grup II) ve eklenmemiş saman (Grup I) ve kuru yonca (Grup III) verilerek
yapılan yedirme denemesinde 39 baş Ankara keçisi oğlağı kullanıldı (2. Deneme).
Tiftik verim ve kalitesi yönünden sonuçlar Grup II ve III' de benzer Grup I de
önemli derecede farklı bulundu (P<0.01). Canlı ağırlık kazancı PAS ilavesi
yapılanlarda artış gösterdi. Sonuç olarak PAS ilavesinin Ankara keçisi rasyonlarında
kullanılması verimliliği olumlu yönde etkilemektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Other ID JA37VY82DB
Journal Section Research Article
Authors

Nurcan Çetinkaya This is me

Sabiha Ünal This is me

Aziz Öztürk This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 37 Issue: 1

Cite

APA Çetinkaya, N., Ünal, S., & Öztürk, A. (1997). ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(1), 56-64.
AMA Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1997;37(1):56-64.
Chicago Çetinkaya, Nurcan, Sabiha Ünal, and Aziz Öztürk. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37, no. 1 (June 1997): 56-64.
EndNote Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A (June 1, 1997) ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37 1 56–64.
IEEE N. Çetinkaya, S. Ünal, and A. Öztürk, “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 37, no. 1, pp. 56–64, 1997.
ISNAD Çetinkaya, Nurcan et al. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37/1 (June 1997), 56-64.
JAMA Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37:56–64.
MLA Çetinkaya, Nurcan et al. “ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 37, no. 1, 1997, pp. 56-64.
Vancouver Çetinkaya N, Ünal S, Öztürk A. ARPA SAMANINA PEYNİRALTI SUYU İLAVESİNİN ANKARA KEÇİLERİNDE RUMENDE PARÇALANABİLİRLİK, RUMEN FERMENTASYONU VE OĞLAKLARDA CANLI AĞIRLIK ARTIŞI, TİFTİK VERİMİ VE KALİTESINE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37(1):56-64.