BibTex RIS Cite

BRANGUS, LİMOZİN VE SİMENTAL BOĞALARLA JERSEY İNEKLERDEN ET ÜRETİMİ İÇİN KULLANMA MELEZLERİ ELDE EDİLMESİ (I. BÜYÜME)

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 1 - 19, 01.06.1997

Abstract

Bu araştırma; Brangus, Simental ve Limozin boğalarla tohumlanan Jersey ineklerden et üretimi amacıyla kullanma melezleri elde etmek üzere yapılmıştır. Bunun için toplam 59 baş melezde doğum güçlükleri, doğum ağırlıkları, büyüme ve yaşama gücü ile ilgili özellikler tespit edilmiştir. Buzağılama kolaylığına ait puanlar arasında genotip grupları arasında fark bulunamazken hiçbir genotip grubunda da güç doğum vakası görülmemiştir. Başka bir ifadeyle boğa ırkı bakımından melez gruplarda buzağılama kolaylığı aynı olmuştur. Brangus, Simental ve Limozin melezi erkek buzağıların ortalama doğum ağırlıkları, sırası ile; 32.7, 26.3 ve 31.7 kg; dişi buzağıların ise; 29.8, 29.9 ve 30.4 kg olarak hesaplanmıştır. Erkek buzağıların ortalama doğum ağırlıkları arasındaki fark istatistiki olarak önemli olmuştur (P<0.05). Brangus ve Limozin melezi erkek buzağıların doğum ağırlıkları birbirine benzer olurken, Simental melezi erkek buzağılar daha düşük ortalama doğum ağırlığına sahip olmuştur. Genotip gruplarının doğumdan itibaren 540 günlük yaşa kadar canlı ağırlıkları ve beden ölçüleride tespit edilmiştir. Cinsiyet farkı dikkate alınmadan değerlendirildiğinde genotip grupları arasında 540. gün canlı ağırlıkları bakımından önemli (P<0.05), cidago yüksekliği, göğüs çevresi, beden uzunluğu ve ön incik çevresi bakımından ise istatistiki anlamda yüksek düzeyde önemli (P<0.01) farklılıklar tespit edilmiştir. 540. günde (18. ay) tüm özellikler yönünden Brangus melezleri Simental ve Limozin melezlerine üstünlük sağlamıştır.

Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth

Year 1997, Volume: 37 Issue: 1, 1 - 19, 01.06.1997

Abstract

The purpose of this study was to get commercial crossing of Jersey cows with Brangus, Simmental and Limousun sires for dairy beef production. The material of the research consisted of 59 crossbred calves. There were no significant differences between genotype groups about, average calving easing scores, and there was no dystocia and no cacsarcan operations in all groups. The average birth weights of Brangus, Simental and Limousin crossbred male calves were 32.7, 26.3 and 31.7 kg, respectively , and differences were statistically significant. Brangus and Limousin crossbred male calves were heavier than Simental crossbred male calves. Brangus, Simental and Limousin female crossbred calves had 29.8, 29.9 and 30.4 kg average birth weights, respectively. Live weights and some body measurements (height at withers, body length, chest girth and circumference of front shin-bone) were taken between birth and 540 th days of the trial. The average Iive weghts, and body measurements of genotype groups at 540 th days were statisticaly different. In all cascs Brangus crossbreds had higher values then Simental and Limousin crossbreds (including two sexes)

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA79MR45YM
Journal Section Research Article
Authors

Ceyhan Özbeyaz This is me

Cumali Bağcı This is me

Tahsin Yağcı This is me

Orhan Alpan This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 37 Issue: 1

Cite

APA Özbeyaz, C., Bağcı, C., Yağcı, T., Alpan, O. (1997). Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 37(1), 1-19.
AMA Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1997;37(1):1-19.
Chicago Özbeyaz, Ceyhan, Cumali Bağcı, Tahsin Yağcı, and Orhan Alpan. “Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37, no. 1 (June 1997): 1-19.
EndNote Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O (June 1, 1997) Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37 1 1–19.
IEEE C. Özbeyaz, C. Bağcı, T. Yağcı, and O. Alpan, “Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 37, no. 1, pp. 1–19, 1997.
ISNAD Özbeyaz, Ceyhan et al. “Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 37/1 (June 1997), 1-19.
JAMA Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37:1–19.
MLA Özbeyaz, Ceyhan et al. “Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 37, no. 1, 1997, pp. 1-19.
Vancouver Özbeyaz C, Bağcı C, Yağcı T, Alpan O. Commercial Crossbreeding of Jersey Cows for Beef Production Using Brangus, Limousin and Simmental Sires. 1. Growth. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1997;37(1):1-19.