Bu çalışma, broiler civcivlerin kuluçkadan çıktıktan sonra karşılaşabilecekleri
olumsuz çevre koşullarının, broiler verim özellikleri ve bazı fizyolojik, immunolojik
özellikler üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile hazırlanmıştır.
Araştırma, toplam 4568 adet kuluçkadan henüz çıkmış broiler civcivle, iki
tekrarlı olarak yapılmıştır. Araştırmada kontrol (grup 1), civcivlerin taşındığı (grup 2),
civcivlerin kutular içinde ve oda sıcaklığında 24 saat bekletildikleri (grup 3) ve civcivlerin
kuluçka çıkımı makinede 24 saat bırakıldıkları (grup 4) dört grup bulunmaktadır.
Grup canlı ağırlıkları arasında beşinci haftaya kadar önemli (P<0.01)
farklılıklar bulunmuştur. Gruplarda yedinci hafta ortalama canlı ağırlıklar, sırsıyla
dişilerde 2283.00, 2226.67, 2231.67, 2211.33 g ve erkeklerde 2685.33, 2730.33,
2684.33, 2639.33 g olarak bulunmuştur. Piliç başına yem tüketimi gruplarda
sırasıyla 4693, 4638, 4610 ve 4647 g olarak belirlenmiştir. Gruplarda yemden
yararlanma değerleri sırasıyla 1.88, 1.87, 1.87 ve 1.91 olarak hesaplanmıştır.
Yaşama gücü özelliği bakımından birinci haftada ve toplamalı olarak yedi hafta
süresince gruplar arasında önemli (P<0.05) farklılıklar bulunmuştur. Araştırmada
yedi hafta sonunda toplamalı yaşama gücü gruplarda sırası ile yüzde 94.64, 94.26,
94.28 ve 91.81 olarak hesaplanmıştır. Broiler verim indeks değeri grup 1, 2, 3 ve 4
için sırasıyla 255.1, 255.0, 252.9 ve 237.8 olarak belirlenmiştir.
Araştırma gruplarının kümese giriş öncesinde belirlenen beden sıcaklıkları
arasında önemli (P<0.01) farklılıklar bulunmuştur. Gruplara ait bu değerler sırası ile
dişilerde 40.11, 40.19, 38.90, 39.12 °C ve erkeklerde 40.00, 39. 73, 38.93, 39.09 °C
olarak bulunmuştur. Gruplar arasında PCV, H/L ve Newcastle maternal ve aşı sonrası
antikor düzeyleri arasında fark bulunmamıştır.
Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, çıkım sonrası 24 saat süreyle açlık,
susuzluk ve yüksek çevre sıcaklığı etkisinde kalan civcivlerde bazı broiler verim
özelliklerinin etkilendiğini ve bazı kayıplar meydana geldiğini göstermektedir.
This study was held to investigate the effects of posthatch stress factors on production performance and some physiological and immunological characteristics of the broilers. Live material was consisted of 4568 broiler day-olds. İnvestigation was repeated twice with one control (group 1) and three treatmens as transported (group 2), stayed in the chicken boxes for 24 hours (group 3) and the birds left in the hatcher for 24 hours (group 4). There were statistically significant differences amongst the mean body weight figures of the groups up to five weeks of age (P<0.01). Seven weeks mean body weight figures of the groups 1, 2, 3 and 4 were 2283.00, 2226.67, 2231.67, 2211.33 g for the females and 2685.33, 2730.33, 2684.33, 2639.33 g for the males respectively. Total feed consumption gram per bird for the groups 1, 2, 3 and 4 were 4693, 4638, 4610 and 4647 respectively and feed efficiency figures were 1.88, 1.87, 1.87 and 1.91 respectively. Group differences were statistically significant in respect of livability. Livability percentages were 94.64, 94.26, 94.28 and 91.81 for the groups 1, 2, 3 and 4 respectively in seven weeks of time. Broiler efficiency factors were 255.1, 255.0, 252.9, 237.8 for the groups 1, 2, 3 and 4 respectively. Body temparatures before the day-olds placed into the broiler house measured were 40.11, 40.19, 38.90 and 39.12 °C for the females and 40.00, 39.73, 38.93 and 39.09 °C for the males in the groups 1, 2, 3 and 4 respectively (P<0.01). Group differences were not statistically significant between the PCV, H/L values and NC anticor titers. İt may be stated as the result of this investigation that posthatch stress conditions such as starvation, thirst and high environmental temperature conditions may influence some broiler performance traits and cause some loses
Other ID | JA84JG87BN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 38 Issue: 2 |