Hayvanlarda et veriminin canlı iken tahmin edilmesinde ultrason kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çeşitli ülkelerde ultrason kullanarak karkas özelliklerini tahmin etmeğe yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda canlı hayvanda kabuk yağı kalınlığı ve kesit alanı ile Musculus Longissimus Dorsi ( MLD ) derinliği ve kesit alanı, ultrasonik olarak ölçülmekte, kesimden sonra alınan gerçek değerlerle karşılaştırılmaktadır. Ultrasonik ölçülere canlı ağırlık değerinin de ilavesiyle geliştirilen matematiksel modeller ile randıman ( % ), kemiksiz et oranı, mermerleşme gibi karkas özellikleri tahmin edilmektedir. Ultrason tekniği ile karkas değerlendirme,domuz ve sığırlarda daha başarılı iken,koyunlarda başarı oranı daha düşüktür. Birçok araştırma bulgusuna göre MLD ve yağ alanı ölçüleri, kas ve yağ derinliği ölçülerinden daha güvenilir sonuçlar vermektedir.
Use of ultrasonography in live cattle to estimate the meat production has a largely increased tendency. Several studies have been conducted to predict the carcass traits using ultrasonography in several countries. In these studies subcutaneous fat thickness and area and longissimus muscle area and depth have been measured on live animals and the results have been compared with the real measures that are taken after slaughter. Carcass traits such as dressing percentage, lean : bone ratio and marbling are estimated with the mathematical models that are obtained by adding the liveweight values to the ultrasonic measures. Ultrasonic techniques works more accurately on pigs and cattle than sheep. According to the foundations of several investigations , longissimus muscle area and fat area measures have given more accurate results than the muscle and fat depth measures
Other ID | JA38FG32UF |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 39 Issue: 2 |