BibTex RIS Cite

CANLI HAYVANLARDA KARKAS DEĞERLENDİRMEDE ULTRASON KULLANIMI

Year 1999, Volume: 39 Issue: 2, 69 - 82, 01.12.1999

Abstract

Hayvanlarda et veriminin canlı iken tahmin edilmesinde ultrason kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çeşitli ülkelerde ultrason kullanarak karkas özelliklerini tahmin etmeğe yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda canlı hayvanda kabuk yağı kalınlığı ve kesit alanı ile Musculus Longissimus Dorsi ( MLD ) derinliği ve kesit alanı, ultrasonik olarak ölçülmekte, kesimden sonra alınan gerçek değerlerle karşılaştırılmaktadır. Ultrasonik ölçülere canlı ağırlık değerinin de ilavesiyle geliştirilen matematiksel modeller ile randıman ( % ), kemiksiz et oranı, mermerleşme gibi karkas özellikleri tahmin edilmektedir. Ultrason tekniği ile karkas değerlendirme,domuz ve sığırlarda daha başarılı iken,koyunlarda başarı oranı daha düşüktür. Birçok araştırma bulgusuna göre MLD ve yağ alanı ölçüleri, kas ve yağ derinliği ölçülerinden daha güvenilir sonuçlar vermektedir.

Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals

Year 1999, Volume: 39 Issue: 2, 69 - 82, 01.12.1999

Abstract

Use of ultrasonography in live cattle to estimate the meat production has a largely increased tendency. Several studies have been conducted to predict the carcass traits using ultrasonography in several countries. In these studies subcutaneous fat thickness and area and longissimus muscle area and depth have been measured on live animals and the results have been compared with the real measures that are taken after slaughter. Carcass traits such as dressing percentage, lean : bone ratio and marbling are estimated with the mathematical models that are obtained by adding the liveweight values to the ultrasonic measures. Ultrasonic techniques works more accurately on pigs and cattle than sheep. According to the foundations of several investigations , longissimus muscle area and fat area measures have given more accurate results than the muscle and fat depth measures

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38FG32UF
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Yardımcı This is me

Ceyhan Özbeyaz This is me

Publication Date December 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 39 Issue: 2

Cite

APA Yardımcı, M., & Özbeyaz, C. (1999). Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 39(2), 69-82.
AMA Yardımcı M, Özbeyaz C. Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 1999;39(2):69-82.
Chicago Yardımcı, Mehmet, and Ceyhan Özbeyaz. “Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39, no. 2 (December 1999): 69-82.
EndNote Yardımcı M, Özbeyaz C (December 1, 1999) Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39 2 69–82.
IEEE M. Yardımcı and C. Özbeyaz, “Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 39, no. 2, pp. 69–82, 1999.
ISNAD Yardımcı, Mehmet - Özbeyaz, Ceyhan. “Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39/2 (December 1999), 69-82.
JAMA Yardımcı M, Özbeyaz C. Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1999;39:69–82.
MLA Yardımcı, Mehmet and Ceyhan Özbeyaz. “Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 39, no. 2, 1999, pp. 69-82.
Vancouver Yardımcı M, Özbeyaz C. Use of Ultrasound for Grading Carcass in Live Animals. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1999;39(2):69-82.