BibTex RIS Cite

BROYLER RASYONLARINDA ANTİBİYOTİK VE PROBİYOTİK KULLANILMASI

Year 1999, Volume: 39 Issue: 2, 57 - 69, 01.12.1999

Abstract

Bu araştırma zinc bacitracin ve iki farklı probiyotiğin (ThepaxR, FastrackR) broyler piliçlerde canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, ince bağırsak ve abdominal yağ ağırlığı ile serum kolesterol düzeyi üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 250 adet günlük Ross PM3 broyler civciv kullanılmıştır. Biri kontrol olmak üzere on grup düzenlenmiştir. Kontrol grubu, katkısız temel yemle beslenirken, deneme grupları yemlerine ThepaxR %0.05 ve %0.10, FastrackR %0.16 ve %0.20, zinc bacitracin %0.01 oranlarında ve her iki probiyotik iki farklı oranda zinc bacitracin ile birlikte ilave edilmiştir. Araştırma sonunda broyler yemlerine katılan iki probiyotiğin, antibiyotiğin ve bunların kombinasyonlarının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, ince bağırsak ağırlığı ve serum kolesterol düzeyi üzerine önemli bir etkilerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Deneme gruplarında sıcak karkas randımanı kontrolden belirgin olarak yüksek bulunmuştur P<0.05). ThepaxR ve zinc bacitracin abdominal yağ ağırlığında kontrol grubuna göre belirgin bir artışa neden (P<0.001) olurken, FastrackR ’ın etkisi önemsiz bulunmuştur.

The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets

Year 1999, Volume: 39 Issue: 2, 57 - 69, 01.12.1999

Abstract

This study was conducted to determine the effects of zinc bacitracin and two different probiotics (ThepaxR, FastrackR) on body weight gain, feed efficiency, dressing percentages, small intestinal track and abdominal fat weight and blood cholesterol levels of broiler chickens. In this experiment, 250 day-old Ross PM3 broiler chicks were used. They were divided into ten groups, one was control and the others were experimental. While control group was fed unsupplemented basal diet, experimental groups were fed with 0.05% and 0.10% ThepaxR, 0.16% and 0.20% FastrackR, 0.01% zinc bacitracin and combination of these two probiotics with two different levels of zinc bacitracin, respectively. Experiment period was 49 days. As a result of this study; effects of these two probiotics, antibiotic and combination of them on broiler live weight gain, feed consumption, feed efficiency, small intestinal track weight and blood cholesterol levels weren’t statistically significant than control (P>0.05). Dressing percentage was significantly higher in experimental groups than the control group. ThepaxRand zinc bacitracin increased abdominal fat weight. FastrackR did not affect abdominal fat weight significantly

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA35VB42YR
Journal Section Research Article
Authors

Zeynep Erdoğan This is me

Publication Date December 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 39 Issue: 2

Cite

APA Erdoğan, Z. (1999). The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 39(2), 57-69.
AMA Erdoğan Z. The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 1999;39(2):57-69.
Chicago Erdoğan, Zeynep. “The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39, no. 2 (December 1999): 57-69.
EndNote Erdoğan Z (December 1, 1999) The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39 2 57–69.
IEEE Z. Erdoğan, “The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 39, no. 2, pp. 57–69, 1999.
ISNAD Erdoğan, Zeynep. “The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39/2 (December 1999), 57-69.
JAMA Erdoğan Z. The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1999;39:57–69.
MLA Erdoğan, Zeynep. “The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 39, no. 2, 1999, pp. 57-69.
Vancouver Erdoğan Z. The Using of Antibiotic and Probiotic in Broiler Diets. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1999;39(2):57-69.