BibTex RIS Cite

NİASİNİN YUMURTA VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2000, Volume: 40 Issue: 2, 1 - 10, 01.12.2000

Abstract

Bu deneme yumurta tavuğu rasyonlarına 250, 500, 1000 ve 1500 mg/kg düzeylerinde katılan niasinin canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta kalitesi ile yumurta ve kan kolesterolü üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 120 adet 28 haftalık ticari tip yumurtacı hibrit tavuk kullanılmış ve her biri 24 adet tavuktan oluşan 1 kontrol, 4 deneme olmak üzere toplam 5 grup düzenlenmiştir. Araştırma 16 hafta sürmüştür. Sonuç olarak; niasinin rasyonlara katılması yemden yararlanma, kırılma mukavemeti ve kabuk kalınlığı ile kan kolesterol düzeyini artırırken; yumurta kolesterol düzeyini önemli (p<0.01) ölçüde azaltmıştır. Yem tüketimi ve yumurta ağırlığı açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. Canlı ağırlığın ise olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür.

The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality

Year 2000, Volume: 40 Issue: 2, 1 - 10, 01.12.2000

Abstract

This study was carried out to determine the effects of layer rations containing 250, 500, 1000 and 1500 mg/kg niacin on body weight, feed consumption, egg production, egg quality, egg cholesterol and blood cholesterol. A totally of 120 commercial hens (28 weeks of age) were used in this experiment. There was a control and four treatment groups, each containing 24 hens. The experimental period lasted 16 weeks. It was concluded that feed efficiency, egg breaking strength, egg shell thickness and blood cholesterol were increased, while yolk cholesterol was significantly (p<0.01) decreased by the addition of niacin to the rations. There were no statistically significant differences among groups in terms of feed consumption and egg weight. Body weight was influenced negatively

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA78GV33KU
Journal Section Research Article
Authors

Tülin Dikicioğlu This is me

A.arzu Yiğit This is me

Emine Özdemir This is me

Publication Date December 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 40 Issue: 2

Cite

APA Dikicioğlu, T., Yiğit, A., & Özdemir, E. (2000). The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(2), 1-10.
AMA Dikicioğlu T, Yiğit A, Özdemir E. The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2000;40(2):1-10.
Chicago Dikicioğlu, Tülin, A.arzu Yiğit, and Emine Özdemir. “The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 40, no. 2 (December 2000): 1-10.
EndNote Dikicioğlu T, Yiğit A, Özdemir E (December 1, 2000) The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 40 2 1–10.
IEEE T. Dikicioğlu, A. Yiğit, and E. Özdemir, “The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 40, no. 2, pp. 1–10, 2000.
ISNAD Dikicioğlu, Tülin et al. “The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 40/2 (December 2000), 1-10.
JAMA Dikicioğlu T, Yiğit A, Özdemir E. The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;40:1–10.
MLA Dikicioğlu, Tülin et al. “The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 40, no. 2, 2000, pp. 1-10.
Vancouver Dikicioğlu T, Yiğit A, Özdemir E. The Effects of Niacin on Egg Production and Egg Quality. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;40(2):1-10.