Bu araştırmada, Afyon ili sığır besi işletmelerinin teknik ve ekonomik analizleri yapılarak, besiciliğinin daha karlı ve verimli olması için alınması gerekli önlemler ortaya konuldu. İldeki sığır besiciliğinde besi başı canlı ağırlığın 230.6 kg, besi sonu canlı ağırlığın 485.0 kg ve ortalama besi süresinin 202 gün olduğu tespit edilmiştir. Ortalama günlük canlı ağırlık artışı 1.28 kg, kuru madde cinsinden yemden yaralanma oranı 8,96 kg ve ortalama sıcak karkas randımanı 53.41 bulundu. Maliyeti oluşturan masraf unsurlarının oransal dağılımı; hayvan bedeli % 51.13; yem giderleri % 24.80; işçilik giderleri %6.72; veteriner sağlık giderleri % 3.05; amortisman ve bakım onarım giderleri % 1.13; stopaj giderleri % 2.03; genel idare giderleri % 1.02 ve diğer cari giderlerin % 9.85 olduğu belirlendi. Cobb-douglas tipi üretim fonksiyonu yardımıyla hesaplanan marjinal değer verimlilikleri hayvan alım bedeli için 1.246TL; yem için 2.262TL; işçilik için –0.08TL; veteriner sağlık giderleri için –0.85TL ve diğer cari giderler için 0.790 TL olarak hesaplandı. İlde sığır besiciliğinde ölçeğin veriminin 0.904 olduğu belirlenmiştir. İlde sığır besiciliğinde ekonomik rantabilite oranı 23.43; mali rantabilite 17.00; rantabilite faktörü ise 13.40 olarak hesaplanmıştır.
In this study, technic and economic structure of cattle fattening in Afyon province were analysed and took necessity measurement beter productivity and profitability in cattle fattening in Afyon. It was found that average starting weight, average final weight and fattening time were as 230.6 kg, 485.0 kg and 202 day respectively. Average daily weight gain was found 1,28 kg, The average feed intake of cattle was found 8.96 based on dry matter. The average hot carcass dressing percentage was found 53,41. The cost of feeder cattle, feed, lobour cost, Veterinary services, depreciation and maintanence and repair cost, duty, management cost and misselloneus cost were fonud as %51.13, % 24.80, % 6.72, % 3.05, % 1.13, and % 9.85 respectively. According to the result of multiple regression analysis, the marjinal value productivity of input factors at feeder cattle,feed, lobour veterinary services and other cost were 1.246 Tl, 2.262 Tl, -0.08 Tl, -0-85 Tl and 0.90 Tl respectively. Returns to scale in Afyon cattle fattening enterprise was 0.904. The ratio of economic rantability , financial rantability and rantability factor were estimated to be 23.43, 17.00 and 13.40 respectively
Other ID | JA36ZE38EU |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 40 Issue: 2 |