Bu araştırma Karagül, Morkaraman ve Morkaraman x Karagül (Fı) erkek kuzuların kesim ve karkas özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada her genotipten 6 hayvan kullanılmıştır. Kuzular 3 aylık süt emme döneminden sonra 70 günlük besiye alınmış ve besi sonunda kesilerek kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Besi sonunda yaklaşık Karagüller 30 kg, diğer iki grup 40 kg dolayında kesilmişlerdir. Beside kuzulara ad-libitum konsantre yem ve korunga samanı verilmiştir. İstatistik analizler kovaryans analizi ile yapılmıştır. Karagül, Morkaraman ve Morkaraman x Karagül (Fı) kuzularda sırası ile; soğuk karkas randımanı % 48.51, 49.92 ve 48.84; karkasta but ağırlığı 5.55, 5.85 ve 5.93 kg; karkasta kol ağırlığı 3.14, 3.51 ve 3.07 kg ; karkasta kuyruk yağı ağırlığı 1.57, 1.57 ve 1.30 kg; karkasta but oranı % 31.44, 32.14 ve 33.37; karkasta kol oranı % 17.79, 19.28 ve 17.27; karkasta kuyruk yağı oranı % 8.91, 8.60 ve 7.29 olup, soğuk karkas randımanı, karkasta but ağırlığı ile karkasta but ve kuyruk yağı oranı için gruplar arası fark önemli (P<0.05) bulunmuştur. Aynı sıra ile MLD kesit alanı 15.93, 18.50 ve 17.36 cm
2 ; butta et oranı % 67.56, 69.74 ve 67.95, yağ oranı %
8.64, 7.52 ve 8.09, kemik oranı % 24.14, 23.07 ve 24.11; kolda et oranı % 67.19, 67,23 ve 68.07, yağ oranı % 7.00, 6.55 ve 7.17, kemik oranı % 25.79, 26.49 ve 24.75 ve gruplar arası fark önemli (P<0.05); karkasta et oranı % 56.64, 57.83 ve 57.71, yağ oranı % 18.83, 19.28 ve 18.34, kemik oranı % 22.97, 23.09 ve 23.55 olarak tespit edilmiştir.
This study was carried out to investigate the carcass characteristics of Karakul, Morkaraman and Morkaraman x Karakul (Fı) male lambs. Six lambs were used from each genotypes. The lambs were fed, after suckling period three month, 70 days. Approximately after at the feeding, Karakul lambs were slaughtered at 30 kg of live weight,wile the other groups were slaughtered at 40 kg. Lambs were fed with sanfoin hay and concentrates ad libitum. For statistics analysis, analysis of covarians was used. For Karakul, Morkaraman and Morkaraman x Karakul (Fı) lambs, dressing percentages were found to be 48.51, 49.92 and 48.84 %; the leg weights in the carcass 5.55, 5.85 and 5.93 kg; shoulder weigths 3.14, 3.51 and 3.07 kg ; tail fat weigth 1.57, 1.57 and 1.30 kg; the ratios of leg weights in the carcass 31.44, 32.14 and 33.37 %; shoulder weigths 17.79, 19.28 and 17.27 %; tail fat weigth 8.91, 8.60 and 7.29 %, for the dressing percentages, the leg weights in the carcass, the ratios of leg weights in the carcass and tail fat weigth was found significant differences among groups (P<0.05). The eye muscle areas were 15.93, 18.50 and 17.36 cm2 ; ratios of lean meat weights in the leg cut were 67.56, 69.74 and 67.95 %, fat weights 8.64, 7.52 and 8.09 %, bone weights 24.14, 23.07 and 24.11 %; lean meat weights in the shoulder cut 67.19, 67,23 and 68.07 %, fat weights 7.00, 6.55 and 7.17 %, bone weights 25.79, 26.49 and 24.75 %; for this character, there was significant differences among groups (P<0.05); ratios of lean meat weights in the carcass were 56.64, 57.83 and 57.71 %, fat weights 18.83, 19.28 and 18.34 %, bone weights 22.97, 23.09 and 23.55 % respectively in the above order
Other ID | JA73ZU68HD |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 41 Issue: 2 |