Bu araştırmada, gökkuşağı alabalığında spermatolojik parametreler ve aralarındaki korelasyonlar
değerlendirilmiştir. Ayrıca, iki farklı sulandırıcıyla (Sulandırıcı I ve II) spermalar dondurularak önemli olan spermatolojik
özellikler belirlenmiş ve bu sulandırıcıların spermatozoa canlılığı üzerine etkileri incelenmiştir. Spermanın dondurulmasında
tesadüfi seçilmiş 24 gökkuşağı alabalığından alınan ejakulatlar kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan alabalıklardan, masaj
yöntemiyle sperma alınarak spermatolojik özellikler [sperma miktarı (ml), spermatozoa motilitesi (%), spermatozoa
yoğunluğu (x 109
/ml), pH] tespit edilmiştir. Sperma iki farklı sulandırıcı kullanılarak, sıvı azot buharında dondurulmuştur.
Araştırmada, balıklardan alınan toplam 24 ejakülatta saptanan spermatolojik özelliklerden ejakülat miktarı
19.75±2.07 ml, spermatozoa motilitesi %89.58±1.04, spermatozoa yoğunluğu 12.71±6.37 x 109
spermatozoon/ml ve sperma
pH’sı 7.02±0.02 olmuştur. Sperma miktarı ile spermatozoa yoğunluğu arasında negatif yönde bir korelasyon tesbit edilmiştir
(p<0.05).
Yapılan muayeneler sonucunda sulandırıcı I’de çözüm sonrası spermatozoa motilitesi ve pH sırasıyla %77.08 ve
6.85; sulandırıcı II için ise aynı değerler sırasıyla %72.50 ve 6.79 olarak saptanmıştır. İstatistiki değerlendirme sonucunda
sulandırıcı I ve II arasında spermatozoa motilitesi yönünden önemli (p<0.05 ) bir farklılık tespit edilmiştir.
Dondurulmuş sperma ile yapılan sun'i tohumlama uygulamalarında ise yine sulandırıcı I ve II için ayrı ayrı
denemeler yapılmıştır. Fertilizasyon sonuçları 15. gündeki “göz lekesi” oluşumuna göre yumurtalarda sayım yapılmak
suretiyle hesaplanmıştır. Buna göre, sulandırıcı I için %56.08 ve sulandırıcı II için ise %50.05 oranlarında fertilizasyon
başarısı elde edilmiştir.
Sonuç olarak, alabalık spermasının dondurulabilirliği ortaya konulmuş ve sulandırıcı I (BSA içeriyor), diger
sulandırıcıdan çözüm sonu spermatozoa motilitesi ve fertilizasyon oranı açısından daha üstün sonuçlar vermiştir.
In this experiment, the sperm characteristics of Rainbow trout and the correlations between these parameters were
assessed. Furthermore, after the semen was frozen by two different extenders (diluent I and II), considerable post-thaw sperm
characteristics and the influence of extenders on sperm viability were determined. 24 ejaculates of randomly selected
Rainbow trout were used in freezing process. The sperm characteristics [semen volume (ml), sperm concentration (x 109
/ml),
sperm motility (%) and pH] were determined in Rainbow trout semen collected by massage method. Semen of the Rainbow
trout were cryopreserved in liquid nitrogen vapour using two different extenders.
In experiment, totaly 24 ejaculates collecting from Rainbow trout males were treated with regard to principle
spermatological characteristics. Ejaculate volume averaged 19.75±2.07 ml, sperm motility 89.58±1.04%, sperm
concentration 12.71±6.37 x 109
/ml and sperm pH 7.02±0.02 were established in fresh semen. Negative correlation (p<0.05)
was observed between semen volume and sperm concentration.
In the results of examinations, the post-thaw sperm motility and pH in the first diluent were 77.08 % and 6.85 %,
the same values in the second diluent were 72.50 % and 6.79 % respectively. Statistically significant (p<0.05) differences
were observed between two extenders in term of motility.
In the applications of artificial insemination by frozen semen, respective tests were carried out for the I and II
diluents. The results were evaluated by counting the “eyed egg” on the egg which occured in 15 days after fertilization. And
the percentage of fertilization results for the I and II diluent were 56.08 % and 50.05 % respectively.
The results of this experiment, suggested that Rainbow trout semen could be frozen and BSA supplemented semen
is more beneficial than without BSA for the rainbow trout due to post-thaw motility and fertilization results.
Other ID | JA32NS54PN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 43 Issue: 2 |