Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Grazing on Green Growing Pasture and Concentrate Supplementation on Pasture Quality and Growth, Rumen pH, Total Volative Fatty Acids, Ammonium Nitrojen in Morkaraman and Tuj Lambs

Year 2004, Volume: 44 Issue: 1, 33 - 39, 01.06.2004

Abstract

In this study, the effect of grazing on green growing pasture and concentrate supplementation on nutrient content of the pasture and liveweight gain, rumen pH, total volative fatty acids (TVFA) and ammonium nitrojen (NH3-N) concentration in Morkaraman and Tuj lambs were determined. Dry matter (DM), crude protein (CP) and crude fiber (CF) contents of pasture were 23.08-45.34 %; 17.18-6.72%; 23.78-36.45% with respect to vegetation period. There were no significant effect grazing and supplementation on liveweight and liveweight gain between the two breeds. Grazing groups liveweight was gained 14.52 kg and supplementation groups was 17.40 kg in the experimental period (70 days) and this total liveweight gain were significant between two groups (P<0.05). While supplementation groups were less pH value more than grazing groups, there were no differences in TVFA and NH3-N between grazing or supplementation groups (P>0.05)

YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ

Year 2004, Volume: 44 Issue: 1, 33 - 39, 01.06.2004

Abstract

Bu çalışmada, yeşil dönemde merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin meranın besin madde içerikleri ile Morkaraman ve Tuj ırkı kuzuların canlı ağırlık artışı, rumen pH, toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu (NH3-N) değerlerine etkisi araştırılmıştır. Vejetasyona bağlı olarak otlatma yapılan meranın kuru madde (KM) içeriği % 23.08-45.34, ham protein (HP) % 6.72-17.18, ham selüloz (HS) % 23.78-36.45 olarak belirlenmiştir. Irklar arasında canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı üzerine merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin önemli bir etkisi olmamıştır. Toplam deneme periyodunda (70 gün) merada otlatılan grup 14.52 kg, konsantre yem ilavesi yapılan grup 17.40 kg canlı ağırlık kazanmış, canlı ağırlık artışı bakımından yemleme grupları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P0.05).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Other ID JA29ZM47CV
Journal Section Research Article
Authors

İsmail Kaya This is me

Mustafa Saatçı This is me

Yücel Ünal This is me

Ahmet Öncüer This is me

Turgut Kırmızıbayrak This is me

Publication Date June 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 44 Issue: 1

Cite

APA Kaya, İ., Saatçı, M., Ünal, Y., Öncüer, A., et al. (2004). YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 44(1), 33-39.
AMA Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 2004;44(1):33-39.
Chicago Kaya, İsmail, Mustafa Saatçı, Yücel Ünal, Ahmet Öncüer, and Turgut Kırmızıbayrak. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44, no. 1 (June 2004): 33-39.
EndNote Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T (June 1, 2004) YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44 1 33–39.
IEEE İ. Kaya, M. Saatçı, Y. Ünal, A. Öncüer, and T. Kırmızıbayrak, “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 44, no. 1, pp. 33–39, 2004.
ISNAD Kaya, İsmail et al. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44/1 (June 2004), 33-39.
JAMA Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2004;44:33–39.
MLA Kaya, İsmail et al. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 44, no. 1, 2004, pp. 33-39.
Vancouver Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2004;44(1):33-9.