In this study, the effect of grazing on green growing pasture and concentrate supplementation on nutrient content of the pasture and liveweight gain, rumen pH, total volative fatty acids (TVFA) and ammonium nitrojen (NH3-N) concentration in Morkaraman and Tuj lambs were determined. Dry matter (DM), crude protein (CP) and crude fiber (CF) contents of pasture were 23.08-45.34 %; 17.18-6.72%; 23.78-36.45% with respect to vegetation period. There were no significant effect grazing and supplementation on liveweight and liveweight gain between the two breeds. Grazing groups liveweight was gained 14.52 kg and supplementation groups was 17.40 kg in the experimental period (70 days) and this total liveweight gain were significant between two groups (P<0.05). While supplementation groups were less pH value more than grazing groups, there were no differences in TVFA and NH3-N between grazing or supplementation groups (P>0.05)
Bu çalışmada, yeşil dönemde merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin meranın besin madde içerikleri ile Morkaraman ve Tuj ırkı kuzuların canlı ağırlık artışı, rumen pH, toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu (NH3-N) değerlerine etkisi araştırılmıştır. Vejetasyona bağlı olarak otlatma yapılan meranın kuru madde (KM) içeriği % 23.08-45.34, ham protein (HP) % 6.72-17.18, ham selüloz (HS) % 23.78-36.45 olarak belirlenmiştir. Irklar arasında canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı üzerine merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin önemli bir etkisi olmamıştır. Toplam deneme periyodunda (70 gün) merada otlatılan grup 14.52 kg, konsantre yem ilavesi yapılan grup 17.40 kg canlı ağırlık kazanmış, canlı ağırlık artışı bakımından yemleme grupları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Other ID | JA29ZM47CV |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 44 Issue: 1 |