BibTex RIS Cite

BROİLERDE KEFİRİN PROBİYOTİK AMAÇLA KULLANILMASI

Year 2009, Volume: 49 Issue: 1, 47 - 54, 01.06.2009

Abstract

Bu çalışmada, broiler içme sularına değişik oranlarda katılan kefirin probiyotik amaçlı kullanım imkanı ve broiler performansına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 148 adet günlük broiler civcivi kullanılarak, her birinde 37 adet civciv bulunan, bir kontrol ve üç deneme olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Tüm gruplarda aynı rasyon bileşimine göre hazırlanmış yem kullanıldı. Kontrol grubunun içme suyuna kefir eklenmezken deneme gruplarının içme sularına 2. grup için 2.5 cc/lt su, 3. grup için 5.0 cc/lt su, 4. grup için 7.5 cc/lt su oranında kefir ilave edildi. Deneme 42 gün devam etti. Gruplardaki deneme sonu canlı ağırlıklar kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 2305 g, 2335 g, 2363 g ve 2388 g olarak kaydedildi. Deneme sonunda içme suyuna kefir ilavesi canlı ağırlık kazancını önemli derecede artırdı (P<0.05). Yem tüketiminde
azalma ve yemden yararlanma oranında rakamsal olarak artı tespit edildi. Karkas aırlıkları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunurken karkas randımanında gruplar arasındaki fark önemli bulundu (P<0.001). Yapılan çalıma sonucunda broilerlerde kefirin probiyotik olarak kullanılmasının büyüme performansını artırdıı sonucuna varıldı.

The Use of Kefir as Probiotic in Broiler

Year 2009, Volume: 49 Issue: 1, 47 - 54, 01.06.2009

Abstract

The purpose of this study was to investigate the possibility of the use of kefir, adding to drinking water in various levels, as probiotic and the effect on broiler performance. Total 148 day-old broiler were divided into 4 groups with 37 chicks in each, one control and the others trial groups. All groups were fed with same basal ration. Kefir was added to the drinking water of the experimental groups respectively 2.5 cc/lt water, 5.0 cc/lt water and 7.5 cc/lt water while the control group was received water without kefir. The study was carried out for 42 days. Final live weights were recorded as 2305 g, 2335 g, 2363 g and 2388 g for control and trial groups, respectively. At the end of the experiment, the addition of kefir to the drinking water significantly increased live weight gains (P<0.05), decreased feed consumption and feed conversion ratio were determined in trial groups. There was no difference between groups for carcass weight. However there was a significant difference between groups for dressing percentage (P<0.001). It was concluded that using kefir in broiler as probiotic can improve the growing performance

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA48CG72ST
Journal Section Research Article
Authors

Güler Karademir This is me

Yücel Ünal This is me

Publication Date June 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 49 Issue: 1

Cite

APA Karademir, G., & Ünal, Y. (2009). The Use of Kefir as Probiotic in Broiler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 49(1), 47-54.
AMA Karademir G, Ünal Y. The Use of Kefir as Probiotic in Broiler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 2009;49(1):47-54.
Chicago Karademir, Güler, and Yücel Ünal. “The Use of Kefir As Probiotic in Broiler”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 49, no. 1 (June 2009): 47-54.
EndNote Karademir G, Ünal Y (June 1, 2009) The Use of Kefir as Probiotic in Broiler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 49 1 47–54.
IEEE G. Karademir and Y. Ünal, “The Use of Kefir as Probiotic in Broiler”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 49, no. 1, pp. 47–54, 2009.
ISNAD Karademir, Güler - Ünal, Yücel. “The Use of Kefir As Probiotic in Broiler”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 49/1 (June 2009), 47-54.
JAMA Karademir G, Ünal Y. The Use of Kefir as Probiotic in Broiler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2009;49:47–54.
MLA Karademir, Güler and Yücel Ünal. “The Use of Kefir As Probiotic in Broiler”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 49, no. 1, 2009, pp. 47-54.
Vancouver Karademir G, Ünal Y. The Use of Kefir as Probiotic in Broiler. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2009;49(1):47-54.