Bu araştırma, bitirme dönemi kuzu rasyonlarına farklı düzeylerde karnitin katılmasının yem tüketimi, canlı ağırlık, sindirilebilirlik, rumen pH ve uçucu yağ asitleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Denemede 7-8 aylık ve 34 kg canlı ağırlığında 15 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular, bir kontrol ve iki deneme grubu olmak üzere toplam üç gruba ayrılmış, her bir gruba beş hayvan konulmuş ve bireysel kafeslerde 50 gün süre ile, % 70 konsantre yem ve % 30 kuru ottan oluşan bir rasyonla beslenmiştir. Deneme gruplarındaki konsantre yeme kuzu başına 150 ve 300 mg/gün karnitin katılmıştır. Karnitin ilavesi, gruplarda canlı ağırlık, yem tüketimi ve kuru madde ile organik madde sindirilebilirliğinde bir farklılık oluşturmamıştır (P0.05). Fakat ham protein sindirilebilirliği, günde 150 mg karnitin verilen grupta en düşük belirlenmiştir (P<0.05). Deneme sonu itibarıyla kontrol ile yemine 150 ve 300 mg karnitin katılan gruplarda canlı ağırlıklar
sırasıyla 39.8, 37.6 ve 38.6 kg olarak belirlenmiştir. Rumen sıvısı pH ve uçucu yağ asitleri düzeyleri de karnitin uygulamasından etkilenmemiştir (P>0.05). Toplam rumen sıvısı uçucu yağ asitleri 98.6, 97.5 ve 98.3 mmol/l bulunmuştur. Sonuç olarak, kuzu bitirme dönemi rasyonlarına 150 veya 300 mg/gün karnitin katılmasının besi performansı, rasyonun sindirilme derecesi ile rumen pH ve uçucu yağ asitleri üzerine olumlu bir etki yapmadığı saptanmıştır.
This study was carried out to investigate supplementation of various amounts of carnitine on feed intake, weight gain, digestibility, ruminal pH and volative fatty acids in finishing lamb. For that purpose, 7-8-month-old fifteen ram-lambs, weighing 34 kg, were used. They divied into three groups as one control and two treatment groups (n=5 per group) and fed in individually cages for 50 days. Animals were fed with a ration consisting of 70 % concentrate and 30 % hay. Carnitine was added to concentrate in such a way that daily intake was 150 mg or 300 mg/day/lamb in the treatment groups. There were no effect of carnitine supplementation on weight gain, feed intake and digestibilities of dry matter and organic matter in groups. But, digestibility of crude protein was * İlk yazarın yüksek lisans tezinden özetlenmiştir. the lowest in the group of 150 mg carnitine supplemented (P<0.05). Body weights were 39.8, 37.6 and 38.6 kg for control group and 150 mg and 300 mg carnitine supplemented groups, respectively (P>0.05). No effect of carnitine supplementation was observed on ruminal pH and volative fatty acids levels (P>0.05). Total volatile fatty acid levels were 98.6, 97.5 ve 98.3 mmol/l fort he groups, respectively. In conclusion, no positive effects of supplementing finishing ration of lambs with 150 or 300 mg/day/lamb of carnitine was observed on growth performance, digestibility of ration, ruminal pH and volatile fatty acids
Other ID | JA76DE26DT |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 50 Issue: 1 |