Bu çalışma, Kars ilinde ekimi yapılan yem bitkilerinden korunga (Onobrychis sativa L.) ve fiğin (Vicia sativa L.) iki farklı dönemde besin madde ile enerji içeriklerini ve dönemler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Korunga ve fiğ yem bitkilerinden 5 farklı ekim yerlerinden haziran ve temmuz aylarında örnekler alınmıştır. Bu örneklerde kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham selüloz (HS), ham yağ (HY), nötral deterjan fiber (NDF) ve asit deterjan fiber (ADF) analizleri yapılmıştır. Aynı zamanda azotsuz öz madde (NÖM) ve metabolize olabilir enerji (ME) düzeyleri belirlenmiştir. Korunganın OM, HP, HS, HK, NDF, ADF ve ME, fiğin HP, HY ve ME düzeylerinde haziran ve temmuz ayları arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (P<0.05). Korunganın OM, HS, NDF ve ADF düzeylerinin belirgin olarak arttığı (P<0.05), korunga ve fiğde HP ve ME içeriklerinin azaldığı (P<0.05) belirlenmiştir. Sonuç olarak, ekimi yapılan ve
ruminantların beslenmesinde önemli bir yeri bulunan bu yem bitkilerinin farklı biçim zamanlarında besin madde
düzeylerinin değiştiği ve biçim zamanlarının belirlenmesinde yem bitkilerindeki besin madde düzeylerinin de dikkate alınması gerektiği kanısına varılmıştır.
The objectives of this study were to determine the nutritive value, metabolizable energy and differences between periods of sainfoin (Onobrychis sativa L.) and vetch (Vicia sativa L.) in Kars. Samples were collected from five different planting locations in June and July. Dry matter (DM), crude ash (CA), crude protein (CP), crude fiber (CF), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents were analysed. Also nitrogen free extract matter (NFEM) and metabolizable energy (ME) were determined. There was a variation in contents OM, CP, CF, CA, NDF, ADF and ME of sainfoin and CP, EE and ME of vetch between the months of June and July (P<0.05). Significantly increased the level of OM, CF, NDF and ADF of sainfoin (P<0.05). Concentrations of CP and ME of sainfoin and vetch decreased (P<0.05). As a result, the nutrient levels in forage crop varies in different harvesting time, and to determine the best harvesting time concluded that nutrient levels should be taken into account
Other ID | JA62BG76GZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 52 Issue: 2 |