Research Article
BibTex RIS Cite

Effects Of Sepiolite Supplement To Feeds Of Laying Breeder Hens Containing Low CalciumLevels On Performance, Egg Quality, Some Blood And Digestivesystem

Year 2013, Volume: 53 Issue: 2, 75 - 89, 01.12.2013

Abstract

In this study, it is aimed to determine effects of use of sepiolite in feeds of laying breeder hens containing low calcium levels on performance of hens and quality of eggs. In the study, 50 weeks old, total 108 Barred Rock layer hens were used. Three different levels of sepiolite (0, 1 and 2 %) were added to the feeds being in three different calcium levels (4.2, 3.5 and 2.8 %). There were no significant differences between groups in terms of egg production, weight and mass, feed consumption, feed conversion ratio and final live weight. There was a significant interaction between calcium and sepiolite levels in terms of broken-cracked and hatching egg rates (P<0.01). Sepiolite addition to the feeds that include low level calcium significantly increased the hatching egg rate (P<0.01). While no significant differences have been found in terms of shape index, eggshell weight and thickness, albumen height and haugh unit from egg quality characteristics, interaction between calcium and sepiolite levels in terms of eggshell breaking strength has been found as significant (P<0.01)

DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2013, Volume: 53 Issue: 2, 75 - 89, 01.12.2013

Abstract

Bu çalısma düsük düzeyde kalsiyum içeren damızlık yumurta tavugu yemlerine sepiyolit ilavesinin tavuklarda performans ve yumurta kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada, 108 adet 50 haftalık Barred Rock damızlık yumurtacı tavuk kullanılmıstır. Hayvanlar farklı düzeylerde sepiyolit (% 0, 1 ve 2) ve kalsiyum (% 4.2, 3.5 ve 2.8) içeren yemlerle beslenmislerdir. Deneme sonunda yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, yumurta verimi, agırlıgı ve kütlesiyle, deneme sonu canlı agırlıgı bakımından gruplar arasında istatistiki bakımdan önemli farklılıklar tespit edilmemistir (P>0.05). Kırık-çatlak ve kuluçkalık yumurta oranları bakımından kalsiyum ve sepiyolit seviyeleri arasında önemli interaksiyon bulunmustur (P kalsiyum içeren yemlere sepiyolit ilavesi kuluçkalık yumurta oranını önemli düzeyde artırdıgı görülmüstür (P birimi bakımından önemli farklılıklar olmamasına ragmen, yumurta kırılma mukavemeti için sepiyolit ve kalsiyum seviyeleri arasında önemli interaksiyon belirlenmistir (P<0.01)

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Other ID JA48KS82YK
Journal Section Research Article
Authors

Cengizhan Mızrak This is me

Engin Yenice This is me

Barıs Ertekin This is me

Publication Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 53 Issue: 2

Cite

APA Mızrak, C., Yenice, E., & Ertekin, B. (2013). DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 53(2), 75-89.
AMA Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2013;53(2):75-89.
Chicago Mızrak, Cengizhan, Engin Yenice, and Barıs Ertekin. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53, no. 2 (December 2013): 75-89.
EndNote Mızrak C, Yenice E, Ertekin B (December 1, 2013) DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53 2 75–89.
IEEE C. Mızrak, E. Yenice, and B. Ertekin, “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 53, no. 2, pp. 75–89, 2013.
ISNAD Mızrak, Cengizhan et al. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 53/2 (December 2013), 75-89.
JAMA Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;53:75–89.
MLA Mızrak, Cengizhan et al. “DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 53, no. 2, 2013, pp. 75-89.
Vancouver Mızrak C, Yenice E, Ertekin B. DÜŞÜK DÜZEYDE KALSİYUM İÇEREN DAMIZLIK YUMURTA TAVUĞU YEMLERİNE İLAVE EDİLEN SEPİYOLİTİN PERFORMANS, YUMURTA KALİTE KRİTERLERİYLE, BAZI KAN VE SİNDİRİM SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;53(2):75-89.