This study was carried out to determine some fattening, slaughtering and carcass characteristics of Pırlak, Central Anatolian Merino, Central Anatolian Merino x Pırlak F1 lambs. Ten Pırlak, 10 Central Anatolian Merino and 10 F1 lambs kept at Afyon Kocatepe University Animal Research and Application Centre were used. The fattening period was 56 days. One F1lamb was excluded from the experiment due to health problems.The means in Pırlak, Central Anatolian Merino and F1 lambs were 248.04±10.69, 289.82±10.70 and 278.31±11.30 g for average daily gains, 5.17±0.17, 4.76±0.17 ve 5.11±0.18 kg for total concentrate feed consumptions per 1 kg live weight, respectively. The effects of genotypes (P<0.05) and sex (P<0.001) on daily gain; and sex (P<0.001) on total concentrate consumptions per 1 kg of live weight were significant.All slaughtering and carcass traits except for stomach-intestines and spleen were heavier in Central Anatolian Merino and F1lambs than Pırlak lambs (p<0.05, P<0.001).Pırlak, Central Anatolian Merino, and F1 lambs had values as 6.15±0.08, 6.17±0.08 and 6.25±0.09 for pH at 1 h after slaughter, respectively. The effects of genotype and sex on pH values at 0, 1th and 24th hours after slaughtering were nonsignificant. The differences among genotype groups for colour parameters were significant (P<0.05, P<0.01, P<0.001) for L* at 24th hour, and a* and b* at 1st hour.Heterosis in crosses for MLD area, fat thickness, MLD diameter, daily live weight gain and total concentrate consumptions per 1 kg of live weight were 8.07%, 7.78%, 5.85%, 3.49% ve 2.92%, respectively.It was concluded that the fattening performance, slaughtering and carcass characteristics of Pırlak lambs were similar to the native Turkish breeds and heterosis obtained in crossing with Central Anatolian Merino lambs can be fully exploited in local commercial herds
Bu çalışmada Pırlak, Orta Anadolu Merinosu ve Orta Anadolu Merinosu x Pırlak F1
melezi kuzuların besi performansı,
kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde
2010 yılında yürütülmüştür. Araştırmada tek doğmuş ve 15-16 haftalık yaşta sütten kesilmiş 10 baş Pırlak, 10 baş
Orta Anadolu Merinosu ve 10 baş Orta Anadolu Merinosu x Pırlak F1
melezi kuzu kullanılmış olup, bir baş F1
melezi kuzunun
verileri hastalık nedeniyle değerlendirmeye alınmamıştır. Besi süresi 56 gündür. Kuzular bireysel bölmelerde 56 gün beside
tutulmuştur.
Pırlak, Orta Anadolu Merinosu ve F1
melezlerde günlük canlı ağırlık artışı sırasıyla 248.04±10.69, 289.82±10.70 ve
278.31±11.30 g, bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem miktarı 5.17±0.17, 4.76±0.17 ve 5.11±0.18 kg olarak tespit
edilmiştir. Günlük canlı ağırlık artışına genotip (P<0.05) ve cinsiyetin (P<0.001) etkisi önemli, bir kg canlı ağırlık artışı için
tüketilen yem miktarına ise sadece cinsiyetin (P<0.001) etkisi önemli olmuştur.
Mide-barsak ile dalak ağırlığı hariç kesim ve karkas özelliklerinin Orta Anadolu Merinosu ve F1 melezi kuzular lehine önemli
(P<0.05, P<0.01) düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Pırlak, Orta Anadolu Merinosu ve F1
melezlerinde kesimden
sonraki 1. saatte pH değeri sırasıyla 6.15±0.08, 6.17±0.08 ve 6.25±0.09 olarak belirlenmiştir. Pırlak, Orta Anadolu Merinosu
ve F1
melezlerinde kesimden hemen sonra, 1. ve 24. saatlerde belirlenen pH değerlerine genotip ve cinsiyetin etkisi önemsiz
bulunmuştur. Renk parametrelerinden (L*, a*, b*) 24. saatte L* indeksi, kesimden hemen sonra a* ve 1.saatte b* indeksine ait
genotipler arası farklılık önemli (P<0.05, P<0.01, P<0.01) olmuştur.
Melezlerde hesaplanan heterozis değerleri MLD alanı, yağ kalınlığı, MLD çapı, günlük canlı ağırlık artışı ve bir kg canlı ağırlık
artışı için tüketilen yem miktarında sırasıyla; %8.07, 7.78, 5.85, 3.49 ve 2.92’dir.
Sonuç olarak Pırlak kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin yerli ırklar düzeyinde, buna karşılık Orta Anadolu
Merinosu ve F1
melez kuzuların ise daha iyi olduğu söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Other ID | JA38HJ66FK |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 56 Issue: 2 |