BibTex RIS Cite

Broyler Rasyonlarına Farklı Düzeylerde Katılan Esansiyel Yağ ve Organik Asit Karışımının Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Bazı İç Organ Ağırlıkları Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 57 Issue: 2, 77 - 82, 01.12.2017

Abstract

t: Yapılan bu araştırmada broyler civcivlerinin yemlerine katkı maddesi olarak farklı düzeylerde (1g/kg, 2g/kg, ve
3g/kg) katılan esansiyel yağ ve organik asit’in besi performansı, yemden yararlanma, karkas randımanı ve bazı iç organ
ağırlıkları üzerine etkisi incelenmiştir.
Hayvan materyali olarak 240 adet 1 günlük (Ross-308) etlik civcivleri kullanılmıştır. Araştırmada 1 kontrol ve 3 deneme
grubuna dağılmış ve her grup kendi içinde 15 adet etlik civciv içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma süresince kontrol ve deneme gruplarına ait ortalama canlı ağırlıklar (CA), ve canlı ağırlık artışları (CAA)
sırası ile, 2323,53 g, 2399,91 g, 2418,27 g ve 2462,36 g olarak bulunmuştur. Canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı bakımından
birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları kontrol grubuna göre yüksek ve istatistiki olarak önemli (P<0.05) bulunmuştur.
Yapılan hesaplamalarda kontrol ve deneme gruplarında ortalama yem tüketimi sırası ile 4111,93 gr, 4376,04 gr, 4214,29 gr ve 4317,51 olarak hesap edilmiş ve gruplar arasında fark bulunmazken, kontrol ve deneme gruplarında yemden
yararlanma oranları sırası ile 1,81, 1, 82, 1,73 ve 1,75 olarak hesaplanmıştır. Herhangi bir istatistiki farkın çıkmadığı yemden yararlanma oranları rakamsal olarak en düşük (daha iyi) 2. ve 3. Deneme gruplarında hesaplanmıştır. Çalışma
sonunda kesilen hayvanlardan elde edilen karkas ve iç organ ağırlıkları bakımından kontrol ve deneme gruplarında sıcak karkas, karkas randıman, kalp, karaciğer, taşlık ve dalak ağırlıkları arasında bir fark oluşmamıştır. Yapılan bu araştırma broyler rasyonlarına farklı düzeylerde katılan esansiyel yağ ve organik asit karışımının hayvanların performansına olumsuz bir etki yapmazken canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazancını önemli derecede artırdığı, yemden
yararlanma oranını rakamsal olarak olumlu etkilediği görülmüştür.

Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights

Year 2017, Volume: 57 Issue: 2, 77 - 82, 01.12.2017

Abstract

In this study, the effect of supplementing essential oil and organic acid on fattening performance, feed utilization, carcass yield and some visceral weights of different levels (1g / kg, 2g / kg, and 3g / kg) as feedstock of broiler chicks were investigated.One day old, 240 chickens (Ross-308) were used as animal material. The study was divided into 1 control and 3 experimental groups and each group had 4 subgroups with 15 chickens.The mean body weights (BW) and body weight gain (BWG) of the control and experimental groups were examined during the study. The mean body weights (BW) and body weight gains (BWG) for control and experimental groups were 2323.53 g, 2399.91 g, 2418.27 g and 2462.36 g, respectively. The BW and BWG were higher and statistically significant (P <0.05) in the first, second and third experimental groups compared to the control group. The average feed consumption in the control and experiment groups were calculated as 4111,93 gr, 4376,04 gr, 4214,29 gr and 4317,51, respectively, while there was no difference between the groups, while the feed utilization rates in the control and experimental groups were 1,81, 1,82, 1.73 and 1.75, respectively. While there was no statistical difference in feed utilization rates, it was calculated numerically in the lowest (better) groups 2 and 3. At the end of the study, there was no difference between control and experiment groups in hot carcass, carcass yield, heart, liver, stomach and spleen weights.This study showed that the mixture of essential oils and organic acids at different levels in broiler rations significantly increased the body weight and body weight gain while negatively affecting the performance of the animals and positively affected the feed utilization rate

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA46PU83GH
Journal Section Research Article
Authors

Bülent Özsoy This is me

Mükremin Ölmez This is me

Özlem Karadağoğlu This is me

Tarkan Şahin This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 57 Issue: 2

Cite

APA Özsoy, B., Ölmez, M., Karadağoğlu, Ö., Şahin, T. (2017). Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 57(2), 77-82.
AMA Özsoy B, Ölmez M, Karadağoğlu Ö, Şahin T. Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2017;57(2):77-82.
Chicago Özsoy, Bülent, Mükremin Ölmez, Özlem Karadağoğlu, and Tarkan Şahin. “Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 57, no. 2 (December 2017): 77-82.
EndNote Özsoy B, Ölmez M, Karadağoğlu Ö, Şahin T (December 1, 2017) Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 57 2 77–82.
IEEE B. Özsoy, M. Ölmez, Ö. Karadağoğlu, and T. Şahin, “Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 57, no. 2, pp. 77–82, 2017.
ISNAD Özsoy, Bülent et al. “Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 57/2 (December 2017), 77-82.
JAMA Özsoy B, Ölmez M, Karadağoğlu Ö, Şahin T. Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;57:77–82.
MLA Özsoy, Bülent et al. “Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 57, no. 2, 2017, pp. 77-82.
Vancouver Özsoy B, Ölmez M, Karadağoğlu Ö, Şahin T. Determination of The Effect of Mixture of Essential Oil and Organic Acid Containing at Different Levels on Broiler Rations on Fattening Performance, Carcass Parameters and Some Internal Organ Weights. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;57(2):77-82.