Bu çalışma çeşitli süt sığırı işletmelerinde kullanılan farklı besleme yöntemlerinin hayvanların beslenme düzeylerinin
belirlenmesinde etkili bir yöntem olan süt üre nitrojeni (MUN) ve sütün bileşimine etkisi yönünden değerlendirilmesi
amacını taşımaktadır. Bu amaçla kaba yeme ek olarak kendi kırma-karıştırma makinesiyle konsantre yemini
hazırlayan (İşletme I), konsantre yemi doğrudan fabrikadan temin eden (İşletme II) ve tam karışım rasyonu (TMR) ile
besleme yapan (İşletme III) süt sığırı işletmelerinden elde edilen süt örnekleri ilgili parametre yönünden değerlendirilmiştir.
İşletmelerden elde edilen süt örneklerinde kuru madde (KM) oranları ve yağsız KM oranları bakımından işletmeler
arasında önemli bir farklılığa rastlanmamıştır. Ham yağ (HY) oranları bakımından İşletme II İşletme I’e göre önemli
derecede yüksek süt yağı oranına sahip olmuştur (P<0.05). Fakat İşletme III ile İşletme II ve İşletme III ile İşletme I
arasında süt yağ oranı bakımından önemli bir farklılığa rastlanmamıştır. İşletmelerdeki farklı besleme metotları süt ham
protein (HP) oranları üzerinde önemli bir farklılığa yol açmamıştır. MUN düzeyleri bakımından en yüksek MUN düzeyi
TMR kullanan İşletmeden III’den elde edilen süt örneklerinde tespit edilmiş (P<0.05) olup diğer iki işletme arasında ise
ilgili parametre bakımından önemli bir farklılığa rastlanmamıştır
The aim of this study was to evaluate the different nutrition methods used in dairy enterprises with regard to milk urea nitrogen (MUN), an effective method in the determination of nutritional levels of dairy cattle. With this aim, milk samples obtained from three different dairy enterprise which has different nutrition method (manual preparation of concentrate by using own breaking-mixing machine [Enterprise I], obtaining concentrate form a feed factory [Enterprise II] and using total mixed ration-TMR [Enterprise III]) were analyzed for MUN. There were no significant difference between enterprises for dry matter (DM) and fat-free DM values in milk samples. Enterprise II had significantly higher crude fat (CF) than Enterprise I (P<0.05). However, no difference were detected for CF between Enterprise III and II, and between Enterprise III and I. Milk crude protein (HP) levels were also not affected by nutrition method. The highest MUN levels were detected in milk samples obtained from Enterprise III used TMR (P<0.05) and no difference were observed between Enterprise I and II
Other ID | JA88PJ38MA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 57 Issue: 2 |