Bu araştırma, Mersin yöresinde koyun ve / veya keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal özelliklerinin ince- lenmesi amacıyla yapılmıştır. Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği genellikle düşük kombine verimli yerli ırklar veya melezleri ile ekstansif veya yarı entansif bir şekilde yapılmaktadır. Mersin ilinde de benzer bir durum görülmek- tedir. Mersin’de nüfusun büyük bir bölümü seracılık ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşmaktadır. Bu yörede yetiştiriciliği yapılan küçükbaş hayvanlar arasında; Akkaraman, Morkaraman, Sakız, İvesi, Hamdani, Herik ve Merinos koyunları ile Kıl, Halep, Kilis ve Saanen keçilerinin saf ve melezleri sayılabilir. Bu hayvanlar, kışın daha çok merkez köylerde barındırılırken, havaların ısınmasıyla yaylalara götürülmektedir. Bu çalışma kapsamında incelenen Mersin yöresindeki işletmelerde, 100 baş ve üzerinde koyun ve / veya keçi bulunmakta olup, bu hayvanlar çoğunlukla meraya dayalı ekstansif olarak yetiştirilmektedirler.
This study aims to determine the structural characteristics of firm that breeding sheep and/or goat in Mersin region. In Turkey raising sheep and goats are usually done with native breeds or with crossbreds in an extensive or semiextensive conditions. There is a similar situation in Mersin as well. High percentage of Mersin population is dealing with sheep and goats breeding and with greenhouse cultivation. The breeding sheep and goats in this region include generally pure and crossbred Akkaraman, Morkaraman, Chios, Ivesi, Hamdani, Herik and Merinos sheep, and Kıl, Halep, Kilis and Saanen goats. These animals are housed mainly in central villages in winter and are usually taken to flatlands as the weather warms up. In Mersin region’s farm and in this study include at leats 100 sheep and/or goats and these animals are usually breed in an pasture based extensive conditions
Other ID | JA83PP49ZC |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 57 Issue: 2 |