Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi

Year 2019, Volume: 59 Issue: 1, 14 - 18, 02.07.2019

Abstract

Bu çalışma, biyodizelden tıbbi amaçlara kadar birçok alanda kullanımı olan yabani hardal (Brassica juncea) küspesinin ruminantlarda kullanılabilirliğini tespit amacıyla yapılmıştır.
Bu amaçla değişik bölgelerde yazlık ve kışlık olarak ekimi yapılan hardal bitkisinin soğuk sıkım küspe örneklerinde kuru madde (KM), ham kül (HK), organik madde (OM), ham yağ (HY), ham protein (HP), ham lif (HL), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve asit deterjanda çözünmeyen lignin (ADL) analizleri yapılmış, enerji değeri hesaplanmıştır.
Yapılan analiz sonucunda yazlık ve kışlık olarak ekilen hardal bitkisinin ham besin madde içerikleri yönünden ekim dönemleri açısından fark olmadığı (P>0.05) belirlenmiştir.
Çalışmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde hardal küspesinin ruminant beslenmesinde alternatif protein ve enerji kaynağı olarak kullanılabileceği ancak in situ rumen parçalanma durumu ve bağırsaklara geçen protein miktarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.

References

  • 1. Akgül A (1993): Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 15, s. 451, Ankara.
  • 2. Amirnia R, Ghiyasi M, Tajbakhsh M (2012): Farklı gelişme yüksekliklerin hardal otunun (Brassica juncea) bazı özellikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5(2):144-147.
  • 3. Anil Kumar GK, Panwar VS, Yadav KR, Sihag S (2002): Mustard cake as a source of dietary protein for growing lambs. Small Ruminant Research 44(1): 47-51.
  • 4. Anonymous, AOAC (1995): Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis (16th Edition), Arlington, Virginia,USA.
  • 5. Başbağ M, Demirel R, Avcı M (2010): Some Quality Traits of Different Wild Plants. Notulae Scientia Biologicae 2(1): 36-39.
  • 6. Bottger JD, Hess BW, Alexander BM, Hixon DL, Woodard LF, Funston RN, Hallford DM, Moss GE (2002): Effects of supplementation with high linoleic or oleic cracked safflower seeds on postpartum reproduction and calf performance of primiparous beef heifers. Journal of Animal Science 80(8):2023-30.
  • 7. Canale CJ, Muller LD, McCahon HA, Whitsel TJ, Varga GA, Lormore MJ (1990): Dietary fat and ruminally protected amino acids for high producing dairy cows. Journal of Dairy Science 73 (1): 135–141.
  • 8. De Fries CA, Neuendorff DA, Randel RD (1998): Fat supplementation influences postpartum reproductive performance in Brahman cows. Journal of Animal Science 76 (3): 864-870.
  • 9. Demirel N, Cranshaw W (2006): Evaluation of relative host plant preferences of western black flea beetle, phyllotreta pusilla horn (Coleoptera: Chrysomelidae), for various canolas and mustards in greenhouse and field in Colorado. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9 (2) 186-190.
  • 10. Drackley JK (1999): Biology of dairy cows during the transition period: the final frontier. Journal of Dairy Science 82(11): 2259-2273.
  • 11. Espinoza JL, Ramirez-Godinez JA, Jimenez JA, Flores A (1995): Effects of calcium soaps of fatty acids on postpartum reproductive activity in beef cows and growth of calves. Journal of Animal Science 73(10): 2888–2892.
  • 12. İlisu K (1973): Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı ‘Çağlayan Kitabevi’, İstanbul. s:366.
  • 13. Jankowski KJ, Budzyński WS (2003): Energy potential of oilseed crops. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Agronomy, 6(2): 1-8.
  • 14. Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y, Ozkan CO, Kizilsimsek M (2005): Determination of Nutritive Value of Wild Mustard , Sinapsis arvensis Harvested at Different Maturity Stages Using In situ and In vitro Measurements. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 18(9): 1249-1254.
  • 15. Kayaçetin F, Öğüt H, Oğuz H, Subaşı I, Deveci H (2016): Determination of the Effect of Row Spacing, and Fall and Spring Sowing on Composition of Fatty Acid and Biodiesel Fuel Characteristics of Mustard (Brassica juncea). Ciência e Técnica Vitivinícola Journal, 21(11): 54-69.
  • 16. Khandaker ZH, Uddin MM, Sultana MN, Peters KJ (2012): Effect of supplementation of mustard oil cake on intake, digestibility and microbial protein synthesis of cattle in a straw-based diet in Bangladesh. Tropical Animal Health and Production 44(4):791- 800.
  • 17. Kumar D, Datt C, Das LK, Kundu SS (2015): Evaluation of various feedstuffs of ruminants in terms of chemical composition and metabolisable energy content. Veterinary World 8(5): 605-609.
  • 18. Lammoglia MA, Williard ST, Hallford DM, Randel RD (1997): Effects of dietary fat on follicular development and circulating concentrations of lipids, insulin, progesterone, estradiol-17β, 13,14-dihydro-15-keto-prostaglandin F2α and growth hormone in estrous cyclic Brahman cows. Journal of Animal Science 75(6): 1591-1600.
  • 19. Mahima VK, Kumar V, Tomar SK, Roy D, Kumar M (2015): Effect of varying levels of formaldehyde treatment of mustard oil cake on rumen fermentation, digestibility in wheat straw based total mixed diets. Veterinary World 8(4):551-555.
  • 20. Mao S, Han Y, Wu X, An T, Tang J, Shen J, Li Z (2012): Comparative genomic in situ hybridization (cGISH) analysis of the genomic relationships among Sinapis arvensis, Brassica rapa and Brassica nigra. Hereditas 149(3):86-90.
  • 21. Özcan M, Akgül A, Bayrak A (1998): Yabani Hardal (Brassica juncea) Tohumu ve Yağlarının Bazı Bileşim Özellikleri. Gıda 23(4): 285-289.
  • 22. Pyare R, Prasad K, Dixit V, Khan N, Sonker TC (2008): Effect of row spacings and sulphur on growth, yield attributes, yield and economics of mustard [Brassica juncea (L.) Czern and Coss]. Journal Plant Archives 8(2): 633-635.
  • 23. Scholliegeredes EJ, Hess BW, Hightower KR, Moss GE, Hixon DL, Rule DC (2001): Biohydrogenation, flow and disappearance of fatty acids in beef cattle fed supplemental highlinoleate or higholeate safflower seeds. In: Proc. West. Sect. American Society of Animal Science 52:59–62.
  • 24. Sehwag S, Das M (2015): A brief overview : Present status on utilization of mustard oil and cake. Indian journal of traditional knowledge 14(2):244-250.
  • 25. Sklan D, Moallem U, Folman Y (1991): Effect of feeding calcium soaps of fatty acids on production and reproductive responses in high producing lactating cows. Journal of Dairy Science 74:510- 517.
  • 26. Thomas MG, Bao B, Williams GL (1997): Dietary fats varying in their fatty acid composition differentially influence follicular growth in cows fed isoenergetic diets. Journal of Animal Science 75(9): 2512–2519.
  • 27. TSE (1991): Hayvan Yemleri Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod). TSE 9610, Bakanlıklar Ankara.
  • 28. Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991): Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74(10): 3583-3597.
  • 29. Whitney MB, Hess BW, Burgwald-Balstad LA, Sayer JL, Tsopito CM, Talbott CT, Hallford DM (2000): Effects of supplemental soybean oil level on in vitro digestion and performance of prepubertal beef heifers. Journal of Animal Science 78(3): 504–514.
  • 30. Wu Y, Cui W, Eskin NAM, Goff HD, Nikiforuk J (2011): NMR analysis of a methylated non-pectic polysaccharide from water soluble yellow mustard mucilage. Carbohydrate Polymers 84(1): 69-75.
  • 31. Yilmaz HŞ, Kaplan M, Kokten K (2015): Determination of The Nutritive Value of Some Weed Species Bazı Yabancı Ot Türlerinin Besin Değerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2(4): 320–323.
Year 2019, Volume: 59 Issue: 1, 14 - 18, 02.07.2019

Abstract

References

  • 1. Akgül A (1993): Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 15, s. 451, Ankara.
  • 2. Amirnia R, Ghiyasi M, Tajbakhsh M (2012): Farklı gelişme yüksekliklerin hardal otunun (Brassica juncea) bazı özellikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5(2):144-147.
  • 3. Anil Kumar GK, Panwar VS, Yadav KR, Sihag S (2002): Mustard cake as a source of dietary protein for growing lambs. Small Ruminant Research 44(1): 47-51.
  • 4. Anonymous, AOAC (1995): Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis (16th Edition), Arlington, Virginia,USA.
  • 5. Başbağ M, Demirel R, Avcı M (2010): Some Quality Traits of Different Wild Plants. Notulae Scientia Biologicae 2(1): 36-39.
  • 6. Bottger JD, Hess BW, Alexander BM, Hixon DL, Woodard LF, Funston RN, Hallford DM, Moss GE (2002): Effects of supplementation with high linoleic or oleic cracked safflower seeds on postpartum reproduction and calf performance of primiparous beef heifers. Journal of Animal Science 80(8):2023-30.
  • 7. Canale CJ, Muller LD, McCahon HA, Whitsel TJ, Varga GA, Lormore MJ (1990): Dietary fat and ruminally protected amino acids for high producing dairy cows. Journal of Dairy Science 73 (1): 135–141.
  • 8. De Fries CA, Neuendorff DA, Randel RD (1998): Fat supplementation influences postpartum reproductive performance in Brahman cows. Journal of Animal Science 76 (3): 864-870.
  • 9. Demirel N, Cranshaw W (2006): Evaluation of relative host plant preferences of western black flea beetle, phyllotreta pusilla horn (Coleoptera: Chrysomelidae), for various canolas and mustards in greenhouse and field in Colorado. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9 (2) 186-190.
  • 10. Drackley JK (1999): Biology of dairy cows during the transition period: the final frontier. Journal of Dairy Science 82(11): 2259-2273.
  • 11. Espinoza JL, Ramirez-Godinez JA, Jimenez JA, Flores A (1995): Effects of calcium soaps of fatty acids on postpartum reproductive activity in beef cows and growth of calves. Journal of Animal Science 73(10): 2888–2892.
  • 12. İlisu K (1973): Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı ‘Çağlayan Kitabevi’, İstanbul. s:366.
  • 13. Jankowski KJ, Budzyński WS (2003): Energy potential of oilseed crops. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Agronomy, 6(2): 1-8.
  • 14. Kamalak A, Canbolat O, Gurbuz Y, Ozkan CO, Kizilsimsek M (2005): Determination of Nutritive Value of Wild Mustard , Sinapsis arvensis Harvested at Different Maturity Stages Using In situ and In vitro Measurements. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 18(9): 1249-1254.
  • 15. Kayaçetin F, Öğüt H, Oğuz H, Subaşı I, Deveci H (2016): Determination of the Effect of Row Spacing, and Fall and Spring Sowing on Composition of Fatty Acid and Biodiesel Fuel Characteristics of Mustard (Brassica juncea). Ciência e Técnica Vitivinícola Journal, 21(11): 54-69.
  • 16. Khandaker ZH, Uddin MM, Sultana MN, Peters KJ (2012): Effect of supplementation of mustard oil cake on intake, digestibility and microbial protein synthesis of cattle in a straw-based diet in Bangladesh. Tropical Animal Health and Production 44(4):791- 800.
  • 17. Kumar D, Datt C, Das LK, Kundu SS (2015): Evaluation of various feedstuffs of ruminants in terms of chemical composition and metabolisable energy content. Veterinary World 8(5): 605-609.
  • 18. Lammoglia MA, Williard ST, Hallford DM, Randel RD (1997): Effects of dietary fat on follicular development and circulating concentrations of lipids, insulin, progesterone, estradiol-17β, 13,14-dihydro-15-keto-prostaglandin F2α and growth hormone in estrous cyclic Brahman cows. Journal of Animal Science 75(6): 1591-1600.
  • 19. Mahima VK, Kumar V, Tomar SK, Roy D, Kumar M (2015): Effect of varying levels of formaldehyde treatment of mustard oil cake on rumen fermentation, digestibility in wheat straw based total mixed diets. Veterinary World 8(4):551-555.
  • 20. Mao S, Han Y, Wu X, An T, Tang J, Shen J, Li Z (2012): Comparative genomic in situ hybridization (cGISH) analysis of the genomic relationships among Sinapis arvensis, Brassica rapa and Brassica nigra. Hereditas 149(3):86-90.
  • 21. Özcan M, Akgül A, Bayrak A (1998): Yabani Hardal (Brassica juncea) Tohumu ve Yağlarının Bazı Bileşim Özellikleri. Gıda 23(4): 285-289.
  • 22. Pyare R, Prasad K, Dixit V, Khan N, Sonker TC (2008): Effect of row spacings and sulphur on growth, yield attributes, yield and economics of mustard [Brassica juncea (L.) Czern and Coss]. Journal Plant Archives 8(2): 633-635.
  • 23. Scholliegeredes EJ, Hess BW, Hightower KR, Moss GE, Hixon DL, Rule DC (2001): Biohydrogenation, flow and disappearance of fatty acids in beef cattle fed supplemental highlinoleate or higholeate safflower seeds. In: Proc. West. Sect. American Society of Animal Science 52:59–62.
  • 24. Sehwag S, Das M (2015): A brief overview : Present status on utilization of mustard oil and cake. Indian journal of traditional knowledge 14(2):244-250.
  • 25. Sklan D, Moallem U, Folman Y (1991): Effect of feeding calcium soaps of fatty acids on production and reproductive responses in high producing lactating cows. Journal of Dairy Science 74:510- 517.
  • 26. Thomas MG, Bao B, Williams GL (1997): Dietary fats varying in their fatty acid composition differentially influence follicular growth in cows fed isoenergetic diets. Journal of Animal Science 75(9): 2512–2519.
  • 27. TSE (1991): Hayvan Yemleri Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metod). TSE 9610, Bakanlıklar Ankara.
  • 28. Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991): Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74(10): 3583-3597.
  • 29. Whitney MB, Hess BW, Burgwald-Balstad LA, Sayer JL, Tsopito CM, Talbott CT, Hallford DM (2000): Effects of supplemental soybean oil level on in vitro digestion and performance of prepubertal beef heifers. Journal of Animal Science 78(3): 504–514.
  • 30. Wu Y, Cui W, Eskin NAM, Goff HD, Nikiforuk J (2011): NMR analysis of a methylated non-pectic polysaccharide from water soluble yellow mustard mucilage. Carbohydrate Polymers 84(1): 69-75.
  • 31. Yilmaz HŞ, Kaplan M, Kokten K (2015): Determination of The Nutritive Value of Some Weed Species Bazı Yabancı Ot Türlerinin Besin Değerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2(4): 320–323.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Engin Ünay This is me 0000-0002-2648-2250

Fatma Kayaçetin This is me

Pınar Özdemir This is me

Arzu Erol Tunç This is me

Gülşen Yıldırım Şenyer This is me

Abdulkadir Erişek This is me

Publication Date July 2, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 59 Issue: 1

Cite

APA Ünay, E., Kayaçetin, F., Özdemir, P., Erol Tunç, A., et al. (2019). Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(1), 14-18.
AMA Ünay E, Kayaçetin F, Özdemir P, Erol Tunç A, Yıldırım Şenyer G, Erişek A. Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. July 2019;59(1):14-18.
Chicago Ünay, Engin, Fatma Kayaçetin, Pınar Özdemir, Arzu Erol Tunç, Gülşen Yıldırım Şenyer, and Abdulkadir Erişek. “Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda Ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 59, no. 1 (July 2019): 14-18.
EndNote Ünay E, Kayaçetin F, Özdemir P, Erol Tunç A, Yıldırım Şenyer G, Erişek A (July 1, 2019) Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 59 1 14–18.
IEEE E. Ünay, F. Kayaçetin, P. Özdemir, A. Erol Tunç, G. Yıldırım Şenyer, and A. Erişek, “Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 59, no. 1, pp. 14–18, 2019.
ISNAD Ünay, Engin et al. “Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda Ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 59/1 (July 2019), 14-18.
JAMA Ünay E, Kayaçetin F, Özdemir P, Erol Tunç A, Yıldırım Şenyer G, Erişek A. Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2019;59:14–18.
MLA Ünay, Engin et al. “Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda Ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 59, no. 1, 2019, pp. 14-18.
Vancouver Ünay E, Kayaçetin F, Özdemir P, Erol Tunç A, Yıldırım Şenyer G, Erişek A. Türkiye’nin Farklı Lokasyonlarında Sonbaharda ve İlkbaharda Yetiştirilen Hardal (Brassica juncea)’ ın Soğuk Pres Yöntemiyle Elde Edilen Küspesinin Ruminant Beslemesi Açısından Değerlendirilmesi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2019;59(1):14-8.