Research Article

Şiddet Karşıtı Bir Eylem Biçimi Olarak Gandhi’nin Hareketi ve Mücadelesi: Şiddetsizlik Felsefesinin Politik Boyutları ve Sonuçları

Number: 118 June 18, 2025
TR EN

Şiddet Karşıtı Bir Eylem Biçimi Olarak Gandhi’nin Hareketi ve Mücadelesi: Şiddetsizlik Felsefesinin Politik Boyutları ve Sonuçları

Öz

Mahatma Gandhi’nin şiddet karşıtı direniş felsefesini ve bu felsefenin küresel etkilerin ele alıyor. Gandhi, 20. yüzyılın en önemli liderlerinden biri olarak, Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesine önderlik etmiştir. Sömürgecilik, kapitalizm ve toplumsal adaletsizliklere karşı geliştirdiği ahimsa ve satyagraha ilkeleriyle dünya tarihine kalıcı bir etki bırakmıştır. Gandhi, şiddetin yalnızca fiziksel olmadığını, ekonomik ve toplumsal baskılar gibi farklı biçimlerinin de bulunduğunu savunmuştur. Gandhi’nin şiddetsiz direnişi, yalnızca Hindistan’da değil, dünya genelinde Martin Luther King ve Nelson Mandela gibi liderler için de bir ilham kaynağı olmuştur. Gandhi’nin ahimsa ve satyagraha ilkeleri, bireysel ahlaki sorumlulukların ötesinde toplumsal ve politik bir dönüşüm aracı olarak kabul edilmiştir. Gandhi’nin felsefesi, şiddete karşı direnişi ahlaki bir yaşam biçimi olarak benimseyen bir düşünce sistemi olarak öne çıkmış olup bireyler toplumlar için kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm sunmuştur. Makale tarihsel bir tartışmayı ele alıp incelediğinden çalışma için var olan kaynakları analiz edip yeni bir değerlendirme yapmaya imkan veren literatür tarama yöntemi tercih edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

direniş ahlakı , Şiddet , Şiddetsizlik , Hakikat Gücü , Gandhi , Felsefe

References

  1. Anbarlı, Ş. (2001). Bir pasif direnme modeli olarak sivil itaatsizlik. C. Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, 319-328.
  2. Anbarlı, Ş. (2007). Baskıya karşı direnme biçimi olarak sivil itaatsizlik ve meşruluğu sorunu Yönetim Bilimleri Dergisi, (5: 2), 71- 99.
  3. Arendt, H. (2016), Şiddet üzerine. (B. Peker, Çev.). İletişim Yayınları.
  4. Bayram, M, Macit, M. H. (2021). Şiddetli direnişlere karşı şiddetsiz bir yöntem olarak sivil itaatsizlik. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sayı: 31, 153-70.
  5. Brown, J. M. (1999). Gandhi: Prisoner of hope. Yale University Press.
  6. Chapple, C. (1993). Nonviolence to animals, earth, and self in Asian traditions. State University of New York Press.
  7. Chatterjee, M. (1983). The Gandhian philosophy of conflict. University of California Press.
  8. Çiçek, H. (2017), Döngüsel bir eylem/olgu olarak şiddet. YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sayı: 34, 141-152.
  9. Doğan, M. (2016). Gandhi ve sivil itaatsizlik hareketleri: Hindistan bağımsızlık mücadelesinin dinamikleri. Toplum ve Tarih Dergisi, 25(3), 89-110.
  10. Finkelstein, N. G. (2016). Zulme karşı Gandhi. (D. Kaynak, Çev.). Tuti Kitap.
APA
Işık, M. F. (2025). Şiddet Karşıtı Bir Eylem Biçimi Olarak Gandhi’nin Hareketi ve Mücadelesi: Şiddetsizlik Felsefesinin Politik Boyutları ve Sonuçları. Liberal Düşünce Dergisi, 118, 59-72. https://doi.org/10.36484/liberal.1575830