Research Article

Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu

Number: 9 July 1, 2024
EN TR

Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu

Abstract

Bu çalışmada, günümüzde Aydın ili Karpuzlu ilçesinde yer alan, Alinda antik kenti buluntusu olan üç mimari heykeltraşlık buluntusu değerlendirilmiştir. 2020-2023 yılları arasında Alinda antik kentinde yürütülen yüzey araştırmalarında saptanan söz konusu üç friz bloğunun farklı dönemlere ait tapınaklarda kullanıldığı düşünülmektedir. Çalışmada ilk olarak Alinda antik kenti heykeltıraşlık eserlerinin literatür özeti verilerek, antik çağ yazarlarının anlatımları ve araştırmacılarının verdiği bilgiler toplanmıştır. İkinci bölümde friz parçalarının mimari özellikleri, sahneleri ve ikonografileri üzerinde durulmuştur. Eserler tipolojik ve ikonografik yönden değerlendirilirken çevre merkezlerle karşılaştırılarak tarihlenmiştir. Çalışmada yer alan F.1 numaralı frizde Diadokhlar Dönemi savaşlarıyla ilgili bir sahne yer alırken, F.2 numaralı frizde Amazonomakhia sahnesi ve F.3 numaralı frizde ise dört boğa başı ve girland dekorasyonu, girlandların aralarında çiçek şeklinde rozetler yer almaktadır. Frizlerin, Geç Hellenistik Dönem’den olduğu önerilmiştir. Bu çalışma sonucunda farklı boyutlardaki tapınaklara ait farklı sahnelerin olduğu üç tapınak frizi önerisi bilim dünyasına sunulmaktadır. Bu görüşten yola çıkarak frizlerin çizim önerileri ayrıca çalışmada yer almaktadır.

Keywords

Supporting Institution

Bu çalışma, Prof. Dr. Murat Çekilmez’in danışmanlığında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji Yüksek Lisans Programında Asude Yıldız tarafından 2023 yılında tamamlanan “Alinda Antik Kenti ve Çevresi Heykeltıraşlık Eserleri ve Kabartma Buluntuları” adlı yüksek lisans tezinden türetilmiştir. Söz konusu yüksek lisans tezi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından FEF-22007 kodlu, “Alinda Antik Kenti ve Çevresi Heykeltıraşlık E

Thanks

Bu çalışma, Prof. Dr. Murat Çekilmez’in danışmanlığında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji Yüksek Lisans Programında Asude Yıldız tarafından 2023 yılında tamamlanan “Alinda Antik Kenti ve Çevresi Heykeltıraşlık Eserleri ve Kabartma Buluntuları” adlı yüksek lisans tezinden türetilmiştir. Söz konusu yüksek lisans tezi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından FEF-22007 kodlu, “Alinda Antik Kenti ve Çevresi Heykeltıraşlık Eserleri ve Kabartma Buluntuları” adlı proje ile desteklenmiştir. Alinda Antik Kenti ve Çevresi ile Gerga Kome Kutsal Alanı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından İTBF-23003 kodlu “Tralleis Antik Kenti Kazıları, Alinda ve Gerga - Kome Kutsal Alanı Yüzey Araştırmaları ile Buluntularının Değerlendirilmesi” adlı projelerle desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.

References

  1. Anabolu 1984 M. U. Anabolu, “Batı Anadolu'da Bulunan Hellenistik Çağ ve Roma İmparatorluk Çağı Girland (Askı)’lı Sunakları”, Sanat Tarihi Dergisi, 3/3, 1984, 1–17.
  2. Bağdatlı 2001 F. Bağdatlı, Alabanda Apollon Isotimos Tapınağı, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2001.
  3. Başgelen 2005 N. Başgelen, Ernst Krickl’ın Gezi Günlüğü Fotoğraflarıyla Adım Adım 1892 Lykia Araştırma Gezisi, İstanbul, 2005.
  4. Başgelen 2013 N. Başgelen, İskender Lahti, İstanbul, 2013.
  5. Baumeister 2007 P. Baumeister, Der Fries des Hekateions von Lagina-Neue Untersuchungen zu Monument und Kontext, Byzas 6, Istanbul, 2007.
  6. Bean 1971 G. E. Bean, Turkey Beyond the Maeander an Archaeological Guide, London, 1971.
  7. Bieber 1955 M. Bieber, The Sculpture of the Hellenistic Age, New York, 1955.
  8. Boardman 2014 J. Boardman, Yunan Heykeli Geç Klasik Dönem, İstanbul, 2014.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeological Science, Hellenistic Period Archeology, Greek and Roman Period Archeology

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 1, 2024

Submission Date

January 21, 2024

Acceptance Date

March 29, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 9

APA
Yıldız, A., & Çekilmez, M. (2024). Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu. Lycus, 9, 1-20. https://doi.org/10.54577/lycus.1423202
AMA
1.Yıldız A, Çekilmez M. Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu. Lycus. 2024;(9):1-20. doi:10.54577/lycus.1423202
Chicago
Yıldız, Asude, and Murat Çekilmez. 2024. “Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu”. Lycus, nos. 9: 1-20. https://doi.org/10.54577/lycus.1423202.
EndNote
Yıldız A, Çekilmez M (July 1, 2024) Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu. Lycus 9 1–20.
IEEE
[1]A. Yıldız and M. Çekilmez, “Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu”, Lycus, no. 9, pp. 1–20, July 2024, doi: 10.54577/lycus.1423202.
ISNAD
Yıldız, Asude - Çekilmez, Murat. “Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu”. Lycus. 9 (July 1, 2024): 1-20. https://doi.org/10.54577/lycus.1423202.
JAMA
1.Yıldız A, Çekilmez M. Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu. Lycus. 2024;:1–20.
MLA
Yıldız, Asude, and Murat Çekilmez. “Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu”. Lycus, no. 9, July 2024, pp. 1-20, doi:10.54577/lycus.1423202.
Vancouver
1.Asude Yıldız, Murat Çekilmez. Alinda’dan Bir Grup Friz Bloğu. Lycus. 2024 Jul. 1;(9):1-20. doi:10.54577/lycus.1423202