BibTex RIS Cite

Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum

Year 2016, Volume: 4 Issue: 2, 96 - 103, 29.12.2016

Abstract

Nüfusun hızlı bir şekilde artış gösterdiği ve ekonomik kalkınma çabalarının yoğun olarak sürdürüldüğü Türkiye’de et ve et işleme sanayi, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi, istihdam yaratılması açısından önem taşımaktadır. Beden ve ruh sağlığının korunması ve devam ettirilmesi için tüketilmesi zorunlu olan hayvansal gıdaların en önemli grubunu oluşturan et ve et mamüllerinin tüketiminde istenilen faydanın sağlanabilmesi bunların uygun koşullarda üretilip yeterli miktarda tüketime sunulması ile mümkün olabilmektedir. Bu noktada et ve et işleme sanayi ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada Türkiye et işleme sanayi en güncel verilerle incelenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Türkiye’de 2015 yılı itibariyle toplam 1.149.263 ton kırmızı et ve 2.114.600 ton beyaz et üretimi gerçekleşmiştir. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi 2014 yılı envanterine göre, Türkiye’de et işleme sanayinde 501 işletme faaliyette bulunmaktadır. Bu işletmelerde toplam 42.982 kişi istihdam edilirken, gıda sanayindeki toplam istihdamın % 9,74’lük kısmına denk gelmektedir. Bununla birlikte aynı dönem için 14.931 milyon TL üretim ile gıda sanayine %13,5’lik katkı sağlanmıştır. Ayrıca gıda sanayi toplam katma değeri içerisinde, et işleme sanayi %11,32’lik pay ile 1.782 milyon TL katma değer sağlamıştır. Sonuç olarak et işleme sanayi hem toplum sağlığı ve gelişimi hem de ekonomik kalkınma, istihdam gibi konulardan dolayı ülke ekonomisi için çok büyük önem arz etmektedir.

Year 2016, Volume: 4 Issue: 2, 96 - 103, 29.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Murat Polat

Yavuz Cevger

Publication Date December 29, 2016
Submission Date November 10, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Polat, M., & Cevger, Y. (2016). Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 4(2), 96-103.
AMA Polat M, Cevger Y. Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. December 2016;4(2):96-103.
Chicago Polat, Murat, and Yavuz Cevger. “Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4, no. 2 (December 2016): 96-103.
EndNote Polat M, Cevger Y (December 1, 2016) Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4 2 96–103.
IEEE M. Polat and Y. Cevger, “Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, vol. 4, no. 2, pp. 96–103, 2016.
ISNAD Polat, Murat - Cevger, Yavuz. “Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4/2 (December 2016), 96-103.
JAMA Polat M, Cevger Y. Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4:96–103.
MLA Polat, Murat and Yavuz Cevger. “Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, vol. 4, no. 2, 2016, pp. 96-103.
Vancouver Polat M, Cevger Y. Türkiye Et İşleme Sanayinde Mevcut Durum. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4(2):96-103.