The aims of this study were to determine serum amyloid A, haptoglobin
and especially hepcidin concentrations in animals with dual (Bovine
viral diarrhea virus / Bovine herpesvirus
-1)
and single infections ( Bovine
viral diarrhea virus or Bovine herpesvirus -1) and
reference ranges of hepcidin in healthy clinicaly cattle. Previously, studies have been conducted on only hepcidin gene
but hepcidin values has not been studied in cattle diseases.
In this
study totaly 56 cattle were used. In 17 of them Bovine herpesvirus-1,
13 of them Bovine viral diarrhea virus,
4 of them both Bovine herpesvirus-1 and Bovine
viral diarrhea virus were diagnosed. The control group was
composed of 22 clinicaly healthy animals. According to the results animals naturally infected with dual infection did not
show more significant differences level of acute phase proteins compared to animals with single infection. Serum hepcidin values
did not differ between the 3 trial
groups. But there were significant differences in three trial
groups results as compared to control group (p<0.001). Haptoglobin analysis
results were similar to the
results of hepcidin analysis. We
demonstrated the normal ranges of hepcidin in 22 clinically healthy cows. According to these results, we can
suggest that the hepcidin can be used as a marker for the diagnosis of the
diseases as an acute phase protein.
Bu
çalışmanın amacı, ikili (Bovine viral diarrhea virus / Bovine herpesvirus -1)
ve tek enfeksiyonlu (Bovine viral diarrhea virus veya Bovine herpesvirus -1)
hayvanlarda ve ayrıca sağlıklı sığırlarda serum amiloid A, haptoglobin ve
özellikle hepcidin konsantrasyonlarını belirlemekti. Daha
önce sadece hepcidin geni üzerinde çalışmalar yapılmış olup ancak sığır
hastalıklarında hepcidin değerleri araştırılmamıştır.
Bu
çalışmada toplam 56 sığır kullanılmıştır. Onlardan 17'inde Bovine herpesvirus-1,
13 tanesinde Bovine viral diarrhea virüsü, bunların 4'ünde ise hem Bovine herpesvirus-1
hem Bovine viral diarrhea virüsü tespit edildi. Kontrol grubu ise 22 sağlıklı sığırdan
oluşturuldu. Bulgulara göre, çift infeksiyonlu hayvanlar ile tek
enfeksiyonlu hayvanlar arasında akut faz proteinlerinin seviyelerinde belirgin
farklılık saptanmamıştır. Serum hepcidin değerleri, 3 çalışma
grubu arasında farklılık göstermedi. Fakat üç deneme grubunda kontrol grubuna
göre anlamlı farklılıklar vardı (p <0.001). Haptoglobin
değerleri hepcidin değerlerine yakın bulundu. Bu çalışma ile ilk defa sağlıklı sığırlarda
hepcidin'in normal değerleri saptanmaya çalışıldı. Bu sonuçlara göre, hepcidin,
bir akut faz proteini olarak hastalıkların teşhisi için bir marker olarak
kullanılabileceği önerilebilir.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2017 |
Submission Date | July 20, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |