Farklı Dozlarda Uygulanan Sitokininin Beyaz Şapkalı Mantarın (Agaricus bisporus) Muhafazası Üzerine Etkisi
Abstract
Bu çalışmada, modifiye atmosfer koşullarının ve sitokinin hormon uygulamalarının, mantarın hasat sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Aynı olgunlukta hasat edilen mantar şapkaları (Agaricus bisporus) 0, 5, 10, 15 ppm’lik sitokinin (Nitrozyne) solüsyonuna daldırılarak, 0°C sıcaklıkta ve %90-95 neme sahip soğuk hava depolarında açıkta, streç ve polietilen (PE) ambalaj malzemeleri ile 9 gün muhafaza edilmiştir. Bu örneklerde hasat döneminde ve soğuk hava deposuna alındıktan sonra 3 gün aralıklarla ağırlık kaybı, renk (L*, C* ve H*), C vitamini, toplam fenolik (TF) ve polifenol oksidaz enzimi (PPO) miktarları belirlenmiştir. Araştırmada, modifiye atmosferli depolama koşulları ile sitokinin uygulamalarının depolama süresince ağırlık kaybı, şapka rengi, C vitamini kaybı, toplam fenolik bileşik kaybı ve PPO enzim aktivitesinin azalması açıkta depolama koşulları ve kontrollere göre daha etkili bulunmuştur. Muhafaza sonunda hemen hemen bütün ambalaj ve uygulamalarda ağırlık kaybı ve PPO aktivitesinde artış olduğu görülürken, toplam fenolik bileşik miktarında, C vitamini miktarında ve L* değerlerinde bir azalış meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, A. bisporus mantar türünün PE ve streçle kaplanması ile 9 gün süresince başarılı bir şekilde muhafaza edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords
References
- Anonim, FAO. Statistic Detabase.http://faosttat.fao.org. Erişim tarihi:10 Ocak (2015).
- Bastrash, S., Malhlouf, J., Castaigne, F., Villemot, C., Optimal Controlled Atmosphere Conditions for Storage of Broccoli Florets. J. Food Sci., (58), 338–341. (1993).
- Briones, G. L., Varoquaux, P., Chambroy, Y., Bouquant, J., Bureau, G., Pascat, B., Storage of Common Mushroom Under Controlled Atmospheres. International Journal of Food Science & Technology, 27 (5): 493-505. (1992).
- Carvaial-Millan, E., Carvallo, T., Orozco, J. A., Martinez, M. A., Tapia, I., Guerrero, V. M., Rascon-Chu, A., Llamas, J., Gardea, A. A.,. Polypheneol Oxidaseactivity, Color Changes, And Dehydration in Table Grape Rachis Duringdevelopment and Storage As Affected by N-(2-choloro-4-pyridyl)-N-phenylurea. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49 (2): 946-951. (2001)
- Cavusoglu, S.; Halloran, N The Effect of Pre-Harvest Cytokinin Application Total Phenolic Content and Polyphenoloxidase on Post Harvest Physiology of Cauliflower (Brassica Oleracea L. Botrytis). XXVIII International Horticultural Congress 22-26 August 2010- IHC p114 Lisboa Portugal (2010).
- Cemeroğlu, B.,. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. No:34, Ankara. s.168–171. (2007)
- Clarke, S. F., P. E., Jameson, C. G., Downs.,. The influence of 6-benzylaminoprine on postharvest senescence of floral tissues of broccoli (B. oleraceae var. italica). Plant Growth Regul. (14): 21-27. (1994)
- Erkan Eren, Gölgen Bahar Öztekin , Yüksel Tüzel. Türkiye’de Orta ve Büyük Ölçekli Mantar İşletmelerinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(3): 230-238, 2016 (2016)
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 25, 2018
Submission Date
March 21, 2018
Acceptance Date
April 5, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 9 Number: 1
