Mycorrhizal fungus forms a mutual benefit as a result of interactions
between many plant roots and mycelium structures. While mycorrhizal fungus in
this relationship provides essential carbon and organic matter from plants, it
also helps to plant uptaking water, nutrients, salt and metabolites. Thus, the
both sides in this interaction provide benefit from each other. The important
mycorrhizal groups used in various areas of agriculture are endomycorrhizae and
ectomycorrhizae. Mycorrhizal fungi and their symbiotic relationships with plant
roots is one of the most important example of demonstrating the nutrient
exchange between host and heterotrophic organisms feeding patterns that
contributes significally to our understanding of the ecological balance in the nature.
Nowadays, a large number of effective detection of mycorrhizal fungi that form
a symbiotic partnership with the plant has been identified by many studies. This
reviewed will be focused on the importance of mycorrhizal fungi use in many
areas of agriculture, especially the effects on plant development, plant
diseases, the soil fertility and improvement.
.Mikoriza, oluşturduğu misel yapıları ile birçok bitkinin kökleri arasındaki
etkileşim sonucunda her iki organizmanın da karşılıklı yararlanmasına dayanan
bir ilişki oluşturmaktadır. Bu ilişkide mikorizal fungus, gelişimi için
bitkiden karbon ve esansiyel organik maddeleri temin ederken, bitkinin de su ile
besin elementleri, tuz ve metabolitleri alınmasına yardımcı olmaktadır. Böylece,
bu etkileşimde her iki taraf da yarar sağlamaktadır. Tarımda değişik alanlarda
kullanılan mikorizal gruplardan en önemlileri endomikoriza ve ektomikorizalardır.
Mikorizal funguslar ve bitki kökleri arasındaki bu simbiyotik ilişki, doğadaki
ekolojik dengenin anlaşılmasına büyük katkılar sağlayan ototrof konukçu ile
heterotrof organizma arasındaki besin alışverişini ortaya koyan en güzel
örneklerden birisidir. Günümüze çok sayıda bitkinin funguslarla simbiyotik bir
ortaklık oluşturduğu çeşitli çalışmalarla tespit edilmiştir. Bu derlemede, mikoriza
kullanımının tarımın birçok alanında özellikle toprak ıslahı ve verimliliği,
bitki gelişimi, bitki hastalıkları üzerine olan etkileri ve önemi hakkında
bilgi verilmiştir.
Journal Section | MYCOLOGY |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 8 Issue: 1 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License