In this study, the effects of different modified
atmosphere packing (MAP) and methyl Jasmonate (MeJA) applications on the
postharvest quality and shelf life of Agaricus
bisporus. Mushrooms produced in the mushroom house of Van Yuzuncu Yil
University, Mushroom Research Application and Research Center was used as the
research material. The mushroom of the same size, which had been pre-cooled for
1 day, were separated into 3 separate groups and the first group samples were
only immersed in pure water for 2 minutes as a control group. The second group
of mushroom samples was immersed in 0.5 μM of MeJA solution for 2 minutes and
the third group was immersed in 1 μM of MeJA solution for 2 minutes. The
mushrooms were then placed in a foam dish and covered with LifePack MAP (MAP)
and stretch film and then stored in a cold air storage at 4 C° and 90-95%
relative humidity. Mushroom samples prepared in tree replicates were analyzed
for 20 days at 5 day intervals with the beginning. At the end of the research,
it was determined that A. bisporus
could be successfully stored at 4 ° C for 20 days. For the parameters studied
in the experiment, MAP comes forward for the weight loss from and the amount of
oxygen and carbon dioxide from the in-pack gas components, while strech film
comes forward for TA, L*, croma, hue, respiration and ethylene. No
significant effect of MeJA on mushroom was detected.
Bu araştırmada, Agaricus bisporus
yemeklik mantar türünde muhafaza öncesi yapılan farklı modifiye atmosfer
paketleme (MAP) ve metil jasmonat (MeJA) uygulamalarının hasat
sonrası kalite ve muhafaza ömrüne etkileri çalışılmıştır.
Araştırmada kullanılacak olan mantarlar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mantar
Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan mantarhaneden
temin edilmiştir. 1 gün ön soğutma uygulaması yapılan aynı olgunluğa sahip
mantarlar 3 ayrı gruba ayrılmış, birinci grup örnekler kontrol grubu olarak
sadece saf suya daldırılmıştır. İkinci grup örnekler 0.5 mM, üçüncü grup
örnekler ise 1 mM dozundaki MeJA çözeltisine 2 dakika süreyle daldırılmıştır.
Daha sonra mantarlar köpük tabak içerisinde alınıp MAP ve streç film ile
kaplanarak 4oC sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren soğuk hava
deposunda 20 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Üç tekerrürlü olarak hazırlanan
mantar örneklerinin başlangıç ile birlikte her 5 günde bir, 20 gün boyunca
analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda A.
bisporus mantarının 4°C’de 20 gün boyunca başarılı bir şekilde
depolanabildiği tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen kalite kriterlerinden
ağırlık kaybı ve ambalaj içi gaz bileşenlerinden oksijen ve karbondioksit
miktarı bakımıdan MAP uygulaması öne çıkarken; TEA, L*, kroma, hue,
solumun ve etilen açısından ise streç film uygulaması daha başarılı
bulunmuştır. MeJA uygulamalarının A.
bisporus mantar türü üzerinde belirgin bir etkisi saptanamamıştır.
hasat sonrası uygulamaları kalite ve fizikokimyasal özellikler Mantar kalite ve fizikokimyasal özellikler
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MYCOLOGY |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 9 Issue: 2 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License