Tüm dünya da buğday (Triticium sp.) sürdürülebilir gıda
güvenliği için önemli besinler arasında yer almaktadır. Bu nedenle üretimi
kritik düzeyde önemlidir. Fungal bir etmen olan kara pas (Puccinia graminis f.
sp. tritici Erikss. & Henning) hastalığı, buğdayın yaprak, sap ve
başaklarında görülmektedir. Hastalık tane ve saman, verim ve kalitesini farklı
düzeylerde olumsuz etkilemektedir. Epidemi şartlarında hassas çeşitler de %90’a
varan verim kayıplarının oluşabileceği de bilinmektedir. 1999 yılında Ug99
(TTKSK) kara pas ırkı belirlenmiştir. Yürütülen reaksiyon test çalışmaları
sonucu, test edilen buğday genetik materyallerinin %90’ının bu ırka karşı
hassas olduğu belirlenmiştir. Irk nedeniyle oluşabilecek epideminin bir sonucu
olarak, dünya buğday üretiminde %19 düzeyinde azalma olabileceği ve 1 milyar
kişinin etkilenebileceğine ilişkin senaryonun varlığı bilinmektedir.
Küresel gıda güvenliğinin sağlanması için uluslararası araştırma
kuruluşları ve muhtemel risk altındaki ülkelerin katılımlarıyla Norman Borlaug öncülüğünde Borlaug Küresel Pas Girişimi
(Borlaug Global Rust Initiative) oluşturulmuştur. Girişim tarafından yürütülen
ve öne çıkan bazı çalışmaları şunlardır. 1) Ug99 kara pas ırkının hareketinin
izlenmesi. 2) Ulusal ve uluslararası buğday materyallerinin Kenya ve Etiyopya
tarla şartlarında da reaksiyonlarının belirlenmesi. 3) Oluşabilecek zararın en
alt düzeye indirilmesi için bitki koruma önerilerinin sunulması. 4) Eğitim
çalışmalarıyla insan kaynağı geliştirilmesi. 5) Uluslararası bilgilendirme için
çalıştaylar düzenlenmesi olarak, özetlenebilir.
Yapılan
çalışmalar başta rüzgarla yayılan hastalıklar olmak üzere, benzer hastalıkların
kontrolünde model alınarak çözüm üretilmesine katkı sağlayabilir.
Buğday (Triticium sp.) Kara pas (Puccinia graminis f. sp. tritici) varyasyon gıda güvenliği
Çalışmanın derlenmesine bilgi, tecrübe, öneri ve öngörüleri ile katkı sağlayan sayın Lütfi ÇETİN, Dr. Fazıl DÜŞÜNCELİ ve Seval ALBUSTAN’a teşekkürü bir borç biliriz.
Wheat (Triticium sp.) is one of the
most important nutrients for sustainable food safety in the world. Therefore,
production is critical. Stem rust (caused by Puccinia graminis f. sp.
tritici Erikss. & Henning,), a fungal plant pathogen, is determined in
the leaves, stems and spike of wheat. The disease adversely affects grain and
straw, yield and quality at different levels. It is also known that yield
losses up to 90% may occur in susceptable cultivars under epidemic conditions.
In 1999, Ug99 (TTKSK) stem rust race was determined. As a result of the
reaction test studies, it was determined that 90% of the wheat genetic
materials tested were susceptable to Ug99. It is known that there is a scenario
that 19% decrease in wheat production in the world and 1 billion people may be
affected due to the epidemic that may be caused by Ug99.
Borlaug Global Rust Initiative was established
under the leadership of Norman Borlaug with the participation of international
research institutions and countries at risk to ensure global food safety. Some
of the prominent works carried out by the initiative are as follows. 1)
Monitoring the movement of the Ug99 stem rust race. 2) Determination of the
reactions of national and international wheat materials under field conditions
in Kenya and Ethiopia. 3) Submission of plant protection recommendations to
minimize possible damage. 4) Development of human resources through training
activities. 5) Organizing workshops for international information.
The studies carried out may contribute to the
production of solutions by taking the model under the control of similar
diseases, especially the diseases spread by wind.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | 2nd International Eurasian Mycology Congress (EMC’ 19) |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License