Flammulina velutipes, dünyada
kültürü yapılan mantar türleri arasında Agaricus
bisporus, Pleurotus türleri, Lentinula edodes ve Auricularia türlerinden sonra 5. sırada yer almaktadır. F.
velutipes besin değeri bakımından iyi
bir karbonhidrat, protein, lif, esansiyel aminoasit ve mineral kaynağıdır.
Ayrıca tıbbi bakımdan da değerli bir mantardır. Enoki, kadife incik,
altın iğneli mantar veya kış mantarı olarak da adlandırılan F. velutipes türünün önemli bir kısmı
Çin, Japonya, Kore ve Tayvan’da üretilmektedir. Türkiye’de yürütülen mikota
çalışmaları sonucunda birçok ilimizde (Ankara, Afyon, Balıkesir, Bayburt, Bolu,
Artvin, Giresun, Hakkâri, Kahramanmaraş, Karaman, Nevşehir, Osmaniye, Uşak,
Iğdır, Muş, Isparta, Konya, Van, Malatya, Eskişehir, Gaziantep, Samsun ve
İzmir) doğada bulunan bir mantar türü olmasına karşılık, ülkemizde
yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Türkiye’de bu türün yetiştiriciliğinin
başlatılması için öncelikle tanıtılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu makalede F. velutipes mantarının sistematikteki
yeri, morfolojisi, besin ve tıbbi özellikleri ile yetiştiriciliği hakkında
bilgiler verilmiştir.
Flammulina
velutipes is cultivated in the world ranks 5th after Agaricus
bisporus, Pleurotus spp., Lentinula
edodes and Auricularia among the cultivated
mushroom species. F. velutipes is
a good carbohydrate, protein, fiber, essential amino acid and mineral matter
source in terms of nutritional value. It is also a valuable mushroom for
medicinal aspects. An important part of the species F. velutipes, also
called as enoki, kadife incik, altın
iğneli mantar or kış mantarı is produced in China, Japan,
Korea and Taiwan. As the result of mycota studies carried out in Turkey,
although it is a mushroom species found in nature in many provinces (Ankara,
Afyon, Balıkesir, Bayburt, Bolu, Artvin, Giresun, Hakkâri, Kahramanmaraş,
Karaman, Nevşehir, Osmaniye, Uşak, Iğdır, Muş, Isparta, Konya, Van, Malatya,
Eskişehir, Gaziantep, Samsun and İzmir), it is not cultivating in Turkey. In
order to start the cultivation of this species in Turkey, there is a need to be
introduced firstly. In this article,
systematic position, morphology, nutritional and medicinal properties of F.
velutipes mushroom are present.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License