Research Article
BibTex RIS Cite

Financial Experiences of Button Mushroom Producers in Isparta Province

Year 2024, Volume: 15 Issue: Özel Sayı, 98 - 110, 30.12.2024
https://doi.org/10.30708/mantar.1579197

Abstract

This study was conducted to reveal the financial experiences of individuals operating in the cultivated mushroom sector in Isparta province. The research was conducted using a qualitative research method, where a semi-structured interview form was prepared, and face-to-face interviews were held with 10 participants engaged in the button mushroom sector in Isparta. The research design was determined as phenomenology and case study. A purposive sampling method was used to select the participants. The data obtained from the participants were subjected to content analysis, and the "MAXQDA 20" software was utilized to visualize the findings. The research findings revealed that participants were drawn to the button mushroom sector for various reasons such as income, additional income, recommendations, and high earnings. It was identified that participants financed their initial costs through various methods, including grants, loans, and borrowing. Additionally, it was found that the financial income derived from button mushroom farming satisfied participants to varying degrees. The most significant operational cost in the button mushroom cultivation process was determined to be the compost raw material. Furthermore, the identified risks included high inflation, defective or diseased purchased compost, low competition, and reduced yield.

References

  • Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Das, D. (2014). Commercial Utilization of Mushroom Cultivation: The case of Assam. International Journal in Management & Social Science, 2(12), 58-66.
  • Deniz, M. U., Tütüncü, Ş. ve Eren, E. (2016). Ankara ili kültür mantarı yetiştiriciliğinde tespit edilen sorunlar. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3), 182-188.
  • Eren E., Çetin M., Türkler L., ve Öz O. (2011). Kültür mantarı yetiştiriciliğinde iklimlendirme ve otomasyonu. İklim 2011 Ulusal İklimlendirme Kongresi, 18-20 Kasım, Antalya.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. 1. Ulusal Mikoloji Günleri (1-4 Eylül 2014) Özet Kitabı, (s 29), Erzurum.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2016). Türkiye’de kültür mantarı sektörünün durumu ve geleceğine bakış. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3), 189-196.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2019). Türkiye’de kültür mantarı üretimi ve teknolojik gelişmeler. Mantar Dergisi, 10(3), 225-233.
  • Kibar, B. (2015). Iğdır ili mantar tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Journal of the Institute of Science & Technology/Fen Bilimleri Estitüsü Dergisi, 5(4).
  • Kurt, R., Can, A., ve Sivrikaya, H. (2018). Bartın ilinde kültür mantarı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve bazı çözüm önerileri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(2), 176-183.
  • Nostratabadi, S., Vinogradov, S. ve Almádi, B. (2020). Mushroom farming in Iran: a case study of ten Iranian mushroom companies. Vadyba Journal of Management, 2(36), 111-117.
  • Öztürk, M., Soylu, M. K., Temel, M., Pezikoğlu, F., ve Bilen, G. M. (2019). Türkiye’nin dünya mantar dış ticaretindeki yeri. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(5), 102-107.
  • Padem, H., Ünlü, H., ve Takka, H.İ. (2003). Agaricus bisporus üretiminde ağaç işleme sanayi atık maddeleri ve humik asit uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi. Ekoloji Çevre Dergisi, 12(46). 8-11.
  • Pekşen, A. (2013). Mantarların insan hayatı ve sağlığındaki yeri. Bahçe Haber, 2(1), 10-15.
  • Şen, S., ve Yalçın, M. (2010). Dünya ve Türkiye’de Kültür Mantarcılığı ve Geliştirilmesi, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Cilt: III, (Ss: 1208-1216), 20-22 Mayıs.
  • Sesli, E., Asan, A. ve Selçuk, F. (edlr.) Abacı Günyar, Ö., Akata, I., Akgül, H., Aktaş, S., Alkan, S., Allı, H., Aydoğdu, H., Berikten, D., Demirel, K., Demirel, R., Doğan, H.H., Erdoğdu, M., Ergül, C.C., Eroğlu, G., Giray, G., Halikî Uztan, A., Kabaktepe, Ş., Kadaifçiler, D., Kalyoncu, F., Karaltı, İ., Kaşık, G., Kaya, A., Keleş, A., Kırbağ, S., Kıvanç, M., Ocak, İ., Ökten, S., Özkale, E., Öztürk, C., Sevindik, M., Şen, B., Şen, İ., Türkekul, İ., Ulukapı, M., Uzun, Ya., Uzun, Yu., Yoltaş, A. (2020). Türkiye Mantarları Listesi. İstanbul: Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Yayınları.
  • Singh, D. V., ve Singh, S. K. (2021). Popularizing of mushroom production technologies for food and nutritional security and agri-entrepreneurship development among rural women. Indian Journal of Extension Education, 57(3). 97-99.
  • Siwulski, M., Budka, A., Rzymski, P., Gąsecka, M., Kalač, P., Budzyńska, S., Magdziak, Z., Niedzielski, P., Mleczek, P., ve Mleczek, M. (2020). Worldwide basket survey of multielemental composition of white button mushroom. Agaricus bisporus. Chemosphere, 239.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2024). Bitkisel üretim istatistikleri, 2023. TÜİK. https://data.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 23.11.2024).
  • URL-1. https://www.turktarim.gov.tr/Haber/1086/ulkemizde-kultur-mantari-uretimi-giderek-artiyor?utm_source (Erişim tarihi:15.10.2024).
  • Wilson, J. (2014). Essentials of Business Research: A Guide to Doing Your Research Project. Essentials of Business Research, 1-376.
  • Wu, J., Wang, R., Liu, X., Ni, Y., Sun, H., Deng, X., ... ve Yan, X. (2023). Calcium dynamics during the growth of Agaricus bisporus: Implications for mushroom development and nutrition. Chemical and Biological Technologies in Agriculture. 10(1), 99.
  • Yılmaz, A., Yıldız, S., Yıldırım, İ., ve Aydın, A. (2016). Trabzon’da mantar tüketimi ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Mantar Dergisi, 7(2), 135-142.

Isparta İlinde Kültür Mantarı Üreticilerinin Finansal Deneyimleri

Year 2024, Volume: 15 Issue: Özel Sayı, 98 - 110, 30.12.2024
https://doi.org/10.30708/mantar.1579197

Abstract

Bu çalışma, Isparta ilinde kültür mantarı sektöründe faaliyet gösteren bireylerin finansal deneyimlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak Isparta ilinde kültür mantarı sektöründe faaliyet gösteren 10 katılımcı ile yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma deseni fenomenoloji ve durum araştırması olarak belirlenmiştir. Katılımcıların belirlenmesi için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak verilerin görselleştirilmesi için “MAXQDA 20” programı kullanılmıştır. Araştırma neticesinde katılımcıların kültür mantarı sektörüne gelir, ek gelir, öneri, yüksek kazanç gibi çeşitli sebepler ile yöneldiği belirlenmiştir. Katılımcıların başlangıç maliyetlerini hibe destekleri, krediler, borçlanma çeşitli yöntemler ile karşıladıkları tespit edilmiştir. Buna ek olarak kültür mantarı yetiştiriciliğinden elde edilen finansal kazancın katılımcıları farklı düzeylerde tatmin ettiği belirlenmiştir. Kültür mantarı yetiştiriciliği sürecindeki en büyük işletme giderlerinin kompost hammaddesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca karşılaşılan riskler; yüksek enflasyon, satın alınan kompostun bozuk ya da hastalıklı olması, düşük rekabet ve verim düşüklüğü olarak belirlenmiştir.

Ethical Statement

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

Thanks

Araştırmaya katılan tüm katılımcılara teşekkürü borç bilirim.

References

  • Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Das, D. (2014). Commercial Utilization of Mushroom Cultivation: The case of Assam. International Journal in Management & Social Science, 2(12), 58-66.
  • Deniz, M. U., Tütüncü, Ş. ve Eren, E. (2016). Ankara ili kültür mantarı yetiştiriciliğinde tespit edilen sorunlar. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3), 182-188.
  • Eren E., Çetin M., Türkler L., ve Öz O. (2011). Kültür mantarı yetiştiriciliğinde iklimlendirme ve otomasyonu. İklim 2011 Ulusal İklimlendirme Kongresi, 18-20 Kasım, Antalya.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. 1. Ulusal Mikoloji Günleri (1-4 Eylül 2014) Özet Kitabı, (s 29), Erzurum.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2016). Türkiye’de kültür mantarı sektörünün durumu ve geleceğine bakış. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3), 189-196.
  • Eren, E., ve Pekşen, A. (2019). Türkiye’de kültür mantarı üretimi ve teknolojik gelişmeler. Mantar Dergisi, 10(3), 225-233.
  • Kibar, B. (2015). Iğdır ili mantar tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Journal of the Institute of Science & Technology/Fen Bilimleri Estitüsü Dergisi, 5(4).
  • Kurt, R., Can, A., ve Sivrikaya, H. (2018). Bartın ilinde kültür mantarı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve bazı çözüm önerileri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(2), 176-183.
  • Nostratabadi, S., Vinogradov, S. ve Almádi, B. (2020). Mushroom farming in Iran: a case study of ten Iranian mushroom companies. Vadyba Journal of Management, 2(36), 111-117.
  • Öztürk, M., Soylu, M. K., Temel, M., Pezikoğlu, F., ve Bilen, G. M. (2019). Türkiye’nin dünya mantar dış ticaretindeki yeri. Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 1(5), 102-107.
  • Padem, H., Ünlü, H., ve Takka, H.İ. (2003). Agaricus bisporus üretiminde ağaç işleme sanayi atık maddeleri ve humik asit uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi. Ekoloji Çevre Dergisi, 12(46). 8-11.
  • Pekşen, A. (2013). Mantarların insan hayatı ve sağlığındaki yeri. Bahçe Haber, 2(1), 10-15.
  • Şen, S., ve Yalçın, M. (2010). Dünya ve Türkiye’de Kültür Mantarcılığı ve Geliştirilmesi, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Cilt: III, (Ss: 1208-1216), 20-22 Mayıs.
  • Sesli, E., Asan, A. ve Selçuk, F. (edlr.) Abacı Günyar, Ö., Akata, I., Akgül, H., Aktaş, S., Alkan, S., Allı, H., Aydoğdu, H., Berikten, D., Demirel, K., Demirel, R., Doğan, H.H., Erdoğdu, M., Ergül, C.C., Eroğlu, G., Giray, G., Halikî Uztan, A., Kabaktepe, Ş., Kadaifçiler, D., Kalyoncu, F., Karaltı, İ., Kaşık, G., Kaya, A., Keleş, A., Kırbağ, S., Kıvanç, M., Ocak, İ., Ökten, S., Özkale, E., Öztürk, C., Sevindik, M., Şen, B., Şen, İ., Türkekul, İ., Ulukapı, M., Uzun, Ya., Uzun, Yu., Yoltaş, A. (2020). Türkiye Mantarları Listesi. İstanbul: Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Yayınları.
  • Singh, D. V., ve Singh, S. K. (2021). Popularizing of mushroom production technologies for food and nutritional security and agri-entrepreneurship development among rural women. Indian Journal of Extension Education, 57(3). 97-99.
  • Siwulski, M., Budka, A., Rzymski, P., Gąsecka, M., Kalač, P., Budzyńska, S., Magdziak, Z., Niedzielski, P., Mleczek, P., ve Mleczek, M. (2020). Worldwide basket survey of multielemental composition of white button mushroom. Agaricus bisporus. Chemosphere, 239.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2024). Bitkisel üretim istatistikleri, 2023. TÜİK. https://data.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 23.11.2024).
  • URL-1. https://www.turktarim.gov.tr/Haber/1086/ulkemizde-kultur-mantari-uretimi-giderek-artiyor?utm_source (Erişim tarihi:15.10.2024).
  • Wilson, J. (2014). Essentials of Business Research: A Guide to Doing Your Research Project. Essentials of Business Research, 1-376.
  • Wu, J., Wang, R., Liu, X., Ni, Y., Sun, H., Deng, X., ... ve Yan, X. (2023). Calcium dynamics during the growth of Agaricus bisporus: Implications for mushroom development and nutrition. Chemical and Biological Technologies in Agriculture. 10(1), 99.
  • Yılmaz, A., Yıldız, S., Yıldırım, İ., ve Aydın, A. (2016). Trabzon’da mantar tüketimi ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Mantar Dergisi, 7(2), 135-142.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Plant and Fungus Systematics and Taxonomy
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Ayşe Gül Gök 0000-0003-3263-1213

Publication Date December 30, 2024
Submission Date November 4, 2024
Acceptance Date December 12, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 15 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Gök, A. G. (2024). Isparta İlinde Kültür Mantarı Üreticilerinin Finansal Deneyimleri. Mantar Dergisi, 15(Özel Sayı), 98-110. https://doi.org/10.30708/mantar.1579197

The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.

International Peer Reviewed Journal

The journal doesn’t have APC or any submission charges

Creative Commons Lisansı
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License