Bu çalışma, Agaricus campestris L. (İçi Kızıl) türüne melatonin ve jelatin uygulamalarının derim sonrası fizyolojik değişiklikler üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yetiştirilen A. campestris mantarları kullanılarak yürütülmüştür. Derimi gerçekleştirilen mantarlar dört gruba ayrılmış ve sırasıyla kontrol, 0.5 mM melatonin, %1 jelatin ve 0.5 mM melatonin + %1 jelatin kombinasyonu şeklinde farklı uygulamalara tabi tutulmuştur. Uygulamalar sonrasında mantarlar, belirli aralıklarla (0, 4, 8, 12 ve 16. günlerde) soğuk hava depolarında analiz edilmiştir. .Analizlerde, mantarların organik asit içerikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Organik asit analizlerinde oksalik asit, sitrik asit, malik asit, süksenik asit, fumarik asit ve tartarik asit içerikleri ölçülmüştür. Sonuç olarak; melatonin ve jelatin uygulamalarının A. campestris mantar türünün derim sonrası fizyolojisi üzerinde olumlu etkiler sağladığı görülmüştür. Bu uygulamaların, mantarların raf ömrünü uzatmak ve kalite kayıplarını azaltmak amacıyla potansiyel olarak kullanılabileceği öngörülmektedir.
Bu çalışmanın yapılmasında ve yazılmasında bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm kaynaklara uygun biçimde atıfta bulunulduğu beyan olunur (Ramazan AĞIN, Şeyda ÇAVUŞOĞLU)
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne (BAP)
FYL-2023-10801
FYL-2023-10801 proje numaralı çalışmamda maddi destek sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne (BAP) teşekkür ederiz. Bu çalışma yüksek lisans tezinden hazırlanmıştır
This study aims to investigate the effects of melatonin and gelatin applications on postharvest physiological changes in Agaricus campestris L. (İçi kızıl). The research was conducted using Agaricus campestris L. grown at the Mushroom Research and Application Center of Van Yüzüncü Yıl University. The harvested mushrooms were divided into four groups and subjected to different treatments: control, 0.5 mM melatonin, 1% gelatin, and a combination of 0.5 mM melatonin + 1% gelatin. After the treatments, the mushrooms were analyzed in cold storage at specific intervals (0, 4, 8, 12, and 16 days). During the analyses, the organic acid contents of the mushrooms were thoroughly examined. The contents of oxalic acid, citric acid, malic acid, succinic acid, fumaric acid, and tartaric acid were measured in the organic acid analyses. As a result, it was observed that melatonin and gelatin applications had positive effects on the postharvest physiology of A. campestris. These applications are potentially suggested for extending shelf life and reducing quality losses of mushrooms. As a result, it was observed that melatonin and gelatin applications had psitive effects on the postharvest physiology of A. campestris. These applications are potentially suggested for extending shelf life and reducing quality losses of mushrooms.
FYL-2023-10801
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mycology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | FYL-2023-10801 |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | November 16, 2024 |
Acceptance Date | December 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 15 Issue: Özel Sayı |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License